Μητσοτάκης: «Θα φτιάξουμε ξανά αυτά που χάσαμε»

Μητσοτάκης: «Θα φτιάξουμε ξανά αυτά που χάσαμε»

«Είμαστε σε πόλεμο με το μέτωπο της φωτιάς», τόνισε ο πρωθυπουργός

2' 41" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Παρά το γεγονός πως η συζήτηση στη Βουλή αφορούσε το νομοσχέδιο για την άρση των περιορισμών για την ψήφο των αποδήμων, ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε εκτενώς στο θέμα των ημερών που δεν είναι άλλο από τις πολλές πυρκαγιές και τις ακραίες θερμοκρασίες, τονίζοντας πως η Πολιτεία είναι «σε πόλεμο με το μέτωπο της φωτιάς», υποστηρίζοντας πως σε πολλές περιπτώσεις η μάχη αυτή είναι άνιση. «Η σημερινή επέτειος αποκατάστασης της Δημοκρατίας βρίσκει δυστυχώς τη χώρα μας σε ώρες μάχης με την κλιματική κρίση», είπε αρχικά χαρακτηρίζοντας τις πυρκαγιές και τον καύσωνα «την απειλή της εποχής μας που δοκιμάζει ολόκληρο τον πλανήτη, ειδικά τη Μεσόγειο, ειδικά την πατρίδα μας». Αναφερόμενος στην πυρκαγιά της Ρόδου, σημείωσε πως «το νησί πληγώθηκε» αλλά «ευτυχώς παρά την πρωτοφανή επέλαση της φωτιάς δεν χάθηκε καμία ζωή, δεν υπήρξε κανένας σοβαρός τραυματισμός». Ο κ. Μητσοτάκης αναφέρθηκε και στην κινητοποίηση της κρατικής μηχανής, σημειώνοντας πως δεκάδες χιλιάδες άνθρωποι μεταφέρθηκαν οργανωμένα και εγκαίρως σε ασφαλή σημεία, ευγνωμονώντας «την Πυροσβεστική, την Αστυνομία, την Πολιτική Προστασία, τις Ενοπλες Δυνάμεις, το Λιμενικό, την Τοπική Αυτοδιοίκηση, τους εθελοντές για την αυταπάρνησή τους». Οσον αφορά τις υλικές καταστροφές ο πρωθυπουργός υποσχέθηκε από το βήμα της Βουλής πως «θα ξαναφτιάξουμε αυτά που χάσαμε» και «θα αποζημιώσουμε αυτούς που χτυπήθηκαν».

Η κρατική μηχανή θα βρίσκεται σε επιφυλακή και τις επόμενες ημέρες, με την Τετάρτη να είναι η πιο δύσκολη μέρα έως σήμερα του καλοκαιριού καθώς θα υπάρχει λίβας. «Εχουμε ακόμα τρεις δύσκολες ημέρες, μετά θα υπάρχει ύφεση του καύσωνα, αλλά θα πρέπει για τις επόμενες εβδομάδες να είμαστε όλοι σε μόνιμη επιφυλακή», ανέφερε ο πρωθυπουργός, μιλώντας και για τον απολογισμό που θα γίνει «στον σωστό χρόνο» και θα εξετάσει το επιχειρησιακό επίπεδο «και τις πιθανές καθυστερήσεις στην πρόληψη». Ο κ. Μητσοτάκης κλείνοντας προανήγγειλε νέες πρωτοβουλίες της κυβέρνησης σε επίπεδο Ε.Ε.

Προανήγγειλε νέες πρωτοβουλίες της κυβέρνησης σε επίπεδο Ε.Ε.

Από την πλευρά του ο πρόεδρος της Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ Σωκράτης Φάμελλος κατηγόρησε την κυβέρνηση πως «η δηλούμενη και διαφημισμένη ετοιμότητα δεν απεικονίζεται στο πεδίο», καλώντας την κυβέρνηση «να σταματήσει να διαχειρίζεται επικοινωνιακά με το δόγμα “εκκένωση-αποζημίωση” και να κάνει μπαλάκι τις ευθύνες της στους δήμους». Ζήτησε δε, την πλήρη ενεργοποίηση της δημόσιας πολιτικής πρόληψης των δασικών πυρκαγιών του 2019, ενίσχυση της δασικής υπηρεσίας και της πυροσβεστικής, καλύτερο συντονισμό όλων των εμπλεκομένων, εφαρμογή των πορισμάτων της επιτροπής Goldammer. Από την πλευρά του ο Νίκος Ανδρουλάκης σημείωσε πως το επιτελικό κράτος «απέτυχε και φέτος να καθαρίσει τα δάση και να φτιάξει αντιπυρικές ζώνες», ενώ ρώτησε τον πρωθυπουργό αν έλεγξε πώς αξιοποιήθηκαν οι κρατικοί πόροι, από την τοπική αυτοδιοίκηση, αφήνοντας αιχμές για καθυστερήσεις. Τέλος ρώτησε κατά πόσο έχει υλοποιηθεί το εθνικό σχέδιο πολιτικής προστασίας “Αιγίς” ύψους σχεδόν 2 δισ. ευρώ και τι απέγιναν τα ειδικά συστήματα παρακολούθησης και προειδοποίησης με drones και τα 13 περιφερειακά επιχειρησιακά κέντρα πολιτικής προστασίας.

Ο κ. Μητσοτάκης απάντησε κατά τη δευτερολογία του στον κ. Φάμελλο, λέγοντας πως η κυβέρνηση της Ν.Δ. ήταν αυτή που έκανε αυτόνομο υπουργείο Πολιτικής Προστασίας ώστε να υπάρχει καλύτερος συντονισμός. Οσον αφορά το πρόγραμμα Αιγίς που έθιξε ο κ. Ανδρουλάκης, ο πρωθυπουργός σημείωσε πως «τώρα υλοποιείται» καθώς είναι «τομεακό πρόγραμμα του καινούργιου ΕΣΠΑ», καταλήγοντας στην προτροπή, «ας είμαστε λίγο προσεκτικοί γενικά στην κριτική μας εξ αποστάσεως ή καθέδρας, όταν δεν γνωρίζουμε πραγματικά τις λεπτομέρειες στο πεδίο».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT