Πτώση Canadair στην Κάρυστο: Στο πλευρό των οικογενειών η Πολιτεία

Πτώση Canadair στην Κάρυστο: Στο πλευρό των οικογενειών η Πολιτεία

Στη σκιά της τραγωδίας με την πτώση του Canadair κινήθηκε η χθεσινή μέρα, καθώς η Ελλάδα θρηνεί δύο πιλότους, τον Χρήστο Μουλά και τον Περικλή Στεφανίδη, που έπεσαν εν ώρα καθήκοντος

3' 54" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Στη σκιά της τραγωδίας με την πτώση του Canadair κινήθηκε η χθεσινή μέρα, καθώς η Ελλάδα θρηνεί δύο πιλότους, τον Χρήστο Μουλά και τον Περικλή Στεφανίδη, που έπεσαν εν ώρα καθήκοντος. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης μόλις έγινε γνωστή η τραγική είδηση από το Γενικό Επιτελείο Αεροπορίας, δήλωσε μεταξύ άλλων πως «η Πολιτεία στέκεται με σεβασμό στο πλευρό των οικογενειών των δύο ηρώων. Είναι δύο παιδιά, δύο αδέλφια όλων μας», προσθέτοντας πως «τα λόγια είναι φτωχά για να περιγράψουν το εθνικό πένθος για την απώλειά τους». Παράλληλα, ο κ. Μητσοτάκης προχώρησε άμεσα στην ακύρωση της επίσκεψης στη Λευκωσία, ενημερώνοντας τον πρόεδρο της Κύπρου, Νίκο Χριστοδουλίδη.

Νωρίτερα, είχε συνεδριάσει το υπουργικό συμβούλιο, με τον πρωθυπουργό να αναφέρεται κατά την εισαγωγική του τοποθέτηση, στον ακραίο και πρωτοφανούς διάρκειας καύσωνα και στις πολλαπλές πυρκαγιές σε όλη τη χώρα, σημειώνοντας πως τα πάντα σκιάζονται κάτω από αυτές τις συνθήκες που έχουν διαμορφωθεί. Οσον αφορά την αντίδραση της κρατικής μηχανής και σχολιάζοντας εμμέσως τη συζήτηση που έχει ανοίξει στο κατά πόσο η κυβέρνηση ανταποκρίθηκε, ο κ. Μητσοτάκης έκανε λόγο για μία μεγάλη δοκιμασία για τον κρατικό μηχανισμό, προσθέτοντας πως η Ελλάδα μπορεί να διαθέτει περισσότερα μέσα, περισσότερο έμψυχο δυναμικό και να έχει καλύτερη προετοιμασία, αλλά και πάλι η μάχη αυτή «θα είναι πάντα δύσκολη».

«Τα λόγια είναι φτωχά για να περιγράψουν το εθνικό πένθος για την απώλειά τους», δήλωσε ο πρωθυπουργός για τους δύο πιλότους.

Ο πρωθυπουργός συνεχίζοντας στο ίδιο μοτίβο μίλησε για ένα πολύ δύσκολο καλοκαίρι, καθώς «τα πράγματα κατά πάσα πιθανότητα θα γίνουν χειρότερα, και όχι καλύτερα, με υψηλότερες θερμοκρασίες, περισσότερη ξηρασία, ισχυρούς ανέμους», ενώ πρόσθεσε πως η μορφολογία του ελληνικού εδάφους καθιστά σε πολλές περιπτώσεις την κατάσβεση εξαιρετικά δύσκολη, όπως αποδείχτηκε και με την πτώση του Canadair. Παράλληλα, ο πρωθυπουργός προανήγγειλε νέες πρωτοβουλίες για την αντιμετώπιση της κλιματικής κρίσης. «Μπορούμε να γίνουμε καλύτεροι και φυσικά στις δράσεις πρόληψης, που θα αποτελέσουν το επίκεντρο του προγραμματισμού μας από εδώ και στο εξής», είπε χαρακτηριστικά.

Σε άλλα θέματα ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε στο νομοσχέδιο για την ψήφο αποδήμων που ψηφίστηκε χθες από την Ολομέλεια. «Πιστεύω ότι είναι μια μεγάλη εθνική, μια μεγάλη δημοκρατική κατάκτηση. Μετά από σχεδόν μισό αιώνα, εκατοντάδες χιλιάδες συμπολίτες μας οι οποίοι δεν μπορούσαν να συμμετέχουν στην εκλογική διαδικασία λόγω των υπερβολικών κωλυμάτων που αναγκαστικά ο προηγούμενος νόμος έθεσε, θα έχουν τη δυνατότητα, εφόσον το επιθυμούν, να συμμετέχουν στις εκλογές, χωρίς εμπόδια, χωρίς διαχωρισμούς, χωρίς διακρίσεις σε πολίτες πρώτης και δεύτερης κατηγορίας». Από εκεί και πέρα υπήρξε αναφορά και στο δεύτερο νομοσχέδιο της κυβέρνησης, που έρχεται σήμερα και είναι του υπουργείου Οικονομικών και το οποίο περιλαμβάνει σχεδόν τις μισές προεκλογικές δεσμεύσεις της Νέας Δημοκρατίας, όπως είναι η αύξηση των μισθών των δημοσίων υπαλλήλων, πρόσθετο αφορολόγητο 1.000 ευρώ για παραπάνω από 1.300.000 πολίτες με παιδιά, νέα έκπτωση 10% στον ΕΝΦΙΑ για τους συμπολίτες μας οι οποίοι έχουν ασφαλίσει τα σπίτια τους έναντι φυσικών καταστροφών, οριστική απαλλαγή από κάθε συμμετοχή σε φαρμακευτικές δαπάνες για 200.000 συμπολίτες μας οι οποίοι λάμβαναν το ΕΚΑΣ.

«Να μη θρηνήσουμε άλλα θύματα»

Στη διερεύνηση των αιτίων που οδήγησαν στην πτώση του πυροσβεστικού αεροσκάφους στην Κάρυστο εστίασαν τα κόμματα της αντιπολίτευσης, που παράλληλα εξέφρασαν οδύνη και συλλυπητήρια για την απώλεια των δύο πιλότων, Χρήστου Μουλά και Περικλή Στεφανίδη.

«Οι συνθήκες του δυστυχήματος πρέπει να διερευνηθούν και παράλληλα να ληφθούν όλα τα αναγκαία μέτρα, ώστε να μη θρηνήσουμε άλλα θύματα εν ώρα καθήκοντος», ανέφερε σε ανακοίνωσή του ο ΣΥΡΙΖΑ, που εξέφρασε συλλυπητήρια στους συγγενείς των δύο νεκρών και συμπαράσταση στους συναδέλφους τους που δίνουν καθημερινά μάχη με τις φλόγες. Συλλυπητήρια στις οικογένειες εξέφρασε η υποψήφια για την ηγεσία του κόμματος Εφη Αχτσιόγλου.

Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Νίκος Ανδρουλάκης δήλωσε συγκλονισμένος από την απώλεια των δύο πιλότων. «Τους αποχαιρετούμε με ευγνωμοσύνη και σεβασμό για το υψηλό αίσθημα καθήκοντος και την προσφορά τους στην πατρίδα. Θερμά συλλυπητήρια στις οικογένειες και στους συναδέλφους τους», τόνισε.

Τη διερεύνηση των συνθηκών του τραγικού δυστυχήματος στην Κάρυστο ζητούν τα κόμματα της αντιπολίτευσης.

Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του κόμματος Μιχάλης Κατρίνης χαρακτήρισε «τραγική και ανησυχητική» την κατάσταση στο μέτωπο των πυρκαγιών και κατηγόρησε στελέχη της κυβέρνησης ότι «προσπαθούν να πείσουν τους πολίτες πως αυτό αποτελεί τη νέα “κανονικότητα”».

Συλλυπητήρια στις οικογένειες του κυβερνήτη και του συγκυβερνήτη του πυροσβεστικού αεροπλάνου εξέφρασε το ΚΚΕ. Σε ανακοίνωσή του το κόμμα υπογραμμίζει ότι «το νέο αυτό τραγικό δυστύχημα, του οποίου τα αίτια πρέπει άμεσα να διερευνηθούν, αποτελεί συνέπεια μιας διαχρονικά εγκληματικής πολιτικής και αναδεικνύει όχι μόνο τις δύσκολες συνθήκες της πυρόσβεσης, αλλά και την έλλειψη όλων των αναγκαίων μέτρων για να μη χάνονται ανθρώπινες ζωές».

Επίσης, συλλυπητήρια προς τις οικογένειες των δύο νεκρών εξέφρασε ο πρόεδρος της Ελληνικής Λύσης Κυριάκος Βελόπουλος, ο οποίος είπε ότι «το κράτος οφείλει να σταθεί έμπρακτα στις οικογένειες των ηρώων, που η θυσία τους θα μνημονεύεται στο διηνεκές».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT