Ενταση στη Βουλή με φόντο το ν/σ για τα εισοδήματα

Ενταση στη Βουλή με φόντο το ν/σ για τα εισοδήματα

Μετά την επιλογή των κομμάτων της αντιπολίτευσης να ψηφίσουν επί της αρχής του σχεδίου νόμου «κατά» ή «παρών»

2' 1" χρόνος ανάγνωσης

Σε μετωπική σύγκρουση κυβέρνησης – αντιπολίτευσης εξελίχθηκε χθες στη Βουλή η διαδικασία συζήτησης και έγκρισης του νομοσχεδίου του υπουργείου Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών υπό τον τίτλο «Ενίσχυση του εισοδήματος των μισθωτών, των νέων, της οικογένειας και της εργασίας – συνταξιοδοτικές ρυθμίσεις».

Η επιλογή των κομμάτων της αντιπολίτευσης να ψηφίσουν επί της αρχής του σχεδίου νόμου «κατά» ή «παρών», προκάλεσε την έντονη αντίδραση της κυβερνώσας πλειοψηφίας, με τον πρωθυπουργό να εκφράζει την αποδοκιμασία του για τη στάση των πολιτικών αντιπάλων: «Λυπάμαι που η αντιπολίτευση επέλεξε τελικά να μη στηρίξει αυτό το νομοσχέδιο. Να το ακούσουν και οι πολίτες οι οποίοι μας παρακολουθούν, ο ΣΥΡΙΖΑ και το ΠΑΣΟΚ καταψηφίζουν τις πρώτες αυξήσεις που δίνονται σε δημοσίους υπαλλήλους εδώ και 14 χρόνια». Στο σχόλιο αυτό αντέδρασε έντονα ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ: «Ο κ. Μητσοτάκης είναι πρωταθλητής της παραπληροφόρησης. Είπε ψέματα. Το ΠΑΣΟΚ ψηφίζει τις πενιχρές αυξήσεις στους δημοσίους υπαλλήλους». Λίγη ώρα νωρίτερα, στη δική του παρέμβαση, ο κ. Ανδρουλάκης είχε σημειώσει ότι καταψηφίζει επί της αρχής το νομοσχέδιο, καθώς διαφωνεί με τον πυρήνα της πολιτικής της κυβέρνησης, αλλά ψηφίζει «ναι» στα άρθρα με τις όποιες οικονομικές ενισχύσεις προς πολίτες.

Υπεραμυνόμενος των κυβερνητικών επιλογών, ο πρωθυπουργός τόνισε: «Το νομοσχέδιο σηματοδοτεί τη συνέπεια λόγων και έργων, ενσωματώνοντας περίπου τις μισές από τις προεκλογικές μας δεσμεύσεις».

Ενταση είχε, ωστόσο, προκληθεί για το ίδιο θέμα με επίκεντρο τη στάση του ΣΥΡΙΖΑ. Ο εισηγητής του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης, Χαρ. Μαμουλάκης, στην εισηγητική του τοποθέτηση είπε ευθέως: «Εν κατακλείδι, ο ΣΥΡΙΖΑ υπερψηφίζει επί της αρχής το νομοσχέδιο». Αργότερα, όμως, αρχικά ο πρόεδρος της Κ.Ο. του κόμματος Σωκρ. Φάμελλος και στη συνέχεια ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος Ν. Παππάς δήλωναν πως ο ΣΥΡΙΖΑ θα καταψήφιζε, τελικώς, «επί της αρχής» το νομοσχέδιο με τα μέτρα. Την ανακολουθία αυτή επισήμανε ο υπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών Κ. Χατζηδάκης, με τον υπουργό Επικρατείας Μ. Βορίδη να κάνει λόγο για στάση ανευθυνότητας του ΣΥΡΙΖΑ. Αιτιολογώντας τη μεταστροφή, ο κ. Μαμουλάκης είπε απευθυνόμενος στον κ. Χατζηδάκη: «Αν μη τι άλλο, η αλαζονική στάση που επιδείξατε και εσείς κατά τη διάρκεια της συζήτησης, αλλά και οι ομιλητές της συμπολίτευσης, προφανώς οδηγούν κι εμάς στο να αναθεωρήσουμε».

Αιτιολογώντας τη στάση «παρών», η πρόεδρος της Πλεύσης Ελευθερίας έκανε λόγο για «πενιχρές αυξήσεις σε σχέση με τις ανάγκες των πολιτών», ενώ σκληρή κριτική στην κυβέρνηση άσκησαν οι πρόεδροι των Σπαρτιατών, της Ελληνικής Λύσης και της Νίκης. Βέλη κατά της κυβέρνησης, αλλά και των άλλων κομμάτων της αντιπολίτευσης εξαπέλυσαν από την πλευρά τους οι βουλευτές του ΚΚΕ.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT