Εντός και Εκτός: Χαμένη ευκαιρία

3' 27" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΤΟ ΘΕΜΑ

Η δυστοκία στον ορισμό υποψηφίων για δήμους και περιφέρειες, κυρίως από ΣΥΡΙΖΑ και ΠΑΣΟΚ, στερεί από τη δημόσια συζήτηση την ευκαιρία για ουσιαστικό διάλογο πάνω στα προβλήματα των μεγάλων πόλεων και των μεγάλων περιφερειών της χώρας. Με δεδομένο ότι έως τις 20/8 θεωρείται περίοδος διακοπών, ο διάλογος για τα ζητήματα που απασχολούν τις πόλεις θα περιμένουμε να γίνει προς το τέλος Αυγούστου και μέχρι τις 8 Οκτωβρίου, ημερομηνία των αυτοδιοικητικών εκλογών. Μετά τον Δεκαπενταύγουστο και μέχρι τα μέσα Σεπτεμβρίου στην πολιτική επικαιρότητα θα κυριαρχεί η προετοιμασία για τη ΔΕΘ, ενώ παράλληλα, η διαδικασία για ανάδειξη νέας ηγεσίας στον ΣΥΡΙΖΑ θα εισέλθει στην τελική ευθεία. Σε μια εποχή που οι μεγάλες πόλεις αντιμετωπίζουν σχεδόν υπαρξιακές προκλήσεις, όπως ο υπερτουρισμός, η ανάγκη παρεμβάσεων για τις επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής, η νέα θεώρηση του δημόσιου χώρου, κ.λπ., θα άξιζε περισσότερο χρόνο και χώρο στη δημόσια συζήτηση η κατάθεση προτάσεων από τους υποψηφίους.

ΤΟ ΔΙΛΗΜΜΑ

Η διαβρωτική επίδραση της απουσίας ηγεσίας έχει αρχίσει και γίνεται εμφανής στον ΣΥΡΙΖΑ. Πέρα από τις επιμέρους κόντρες, παραφωνίες και κακοφωνίες, το έλλειμμα αναδείχθηκε χθες και στη Βουλή, στη διάρκεια της συζήτησης στην Ολομέλεια του νομοσχεδίου του υπουργείου Οικονομικών με τίτλο «Ενίσχυση του εισοδήματος των μισθωτών, των νέων, της οικογένειας και της εργασίας – συνταξιοδοτικές ρυθμίσεις». Μέσω του αρμόδιου εισηγητή του, Χαράλαμπου Μαμουλάκη, το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης γνωστοποίησε ότι υπερψηφίζει επί της αρχής το νομοσχέδιο. Λίγο αργότερα, ο πρόεδρος της Κ.Ο., Σωκράτης Φάμελλος, ανέλαβε να ξεκαθαρίσει, όπως είπε, τη θέση του ΣΥΡΙΖΑ. «Θα καταθέσουμε την ένστασή μας επί της αρχής στο νομοσχέδιο», είπε, ενώ ανέφερε ότι «προφανώς και θα ψηφίσουμε όλα τα άρθρα που δίνουν έστω και κάτι λίγο στην κοινωνία». Ακολούθησε μια περισσότερο «αρχηγική» τοποθέτηση από τον Νίκο Παππά, ο οποίος ξεκαθάρισε ότι «θα καταψηφίσουμε την κακή νομοθέτηση, θα υπερψηφίσουμε τα όποια μέτρα». Η εικόνα μετατόπισης του κόμματος σχολιάστηκε ποικιλοτρόπως στα πηγαδάκια της Βουλής. Η εκδοχή της ασυνεννοησίας ή του λάθους ήταν η πιο αθώα που ακούστηκε, καθώς δεν ήταν λίγοι εκείνοι που θεώρησαν ότι ο ΣΥΡΙΖΑ αποφάσισε να αλλάξει στάση όταν έγινε κατανοητό ότι το ΠΑΣΟΚ θα καταψηφίσει το νομοσχέδιο.

ΤΟ ΠΡΟΣΩΠΟ

Ο Χάρης Δούκας, ο 43χρονος καθηγητής του ΕΜΠ, έχει εξασφαλίσει τη στήριξη του ΠΑΣΟΚ στην απόφασή του να είναι υποψήφιος για τον Δήμο Αθηναίων. Οι επίσημες ανακοινώσεις αναμένονται. Στη Χαριλάου Τρικούπη επενδύουν σημαντικά στην υποψηφιότητα Δούκα και προσδοκούν ότι μπορεί να κάνει την έκπληξη και να φέρει ένα θετικό αποτέλεσμα. Βεβαίως, δεν λείπουν οι γκρίνιες στο εσωτερικό του ΠΑΣΟΚ από ορισμένους που θεωρούν ότι το κόμμα θα έπρεπε να δώσει τη μάχη με σκληρά πολιτικούς όρους και να «κατεβάσει» ως υποψήφιο κάποιο στέλεχος πρώτης γραμμής. Βεβαίως, σε αυτό υπάρχει ένα πρόβλημα: αν υπάρχουν στελέχη της πρώτης γραμμής που θα ήθελαν να είναι υποψήφια. «Η υποψηφιότητα έχει όλα τα χαρακτηριστικά μιας ουσιαστικής πρότασης για την πόλη», λένε οι υποστηρικτές της επιλογής Δούκα. Και προσθέτουν ότι οι σπουδές, το γνωστικό αντικείμενο και η δουλειά του καθηγητή του ΕΜΠ είναι ακριβώς εστιασμένα στις έξυπνες πόλεις και στους νέους όρους για τη βελτίωση της ποιότητας ζωής στα σύγχρονα αστικά κέντρα. Από τους πιο επιφυλακτικούς, πάντως, επισημαίνεται ότι θα έπρεπε αυτή η επιλογή να έχει αναδειχθεί και υποστηριχθεί αρκετό καιρό πιο πριν, ώστε να υπάρχει χρόνος για να αποκτήσει μεγαλύτερη δυναμική.

Ο ΤΟΠΟΣ

Παραλίες και βουνά. Εκεί βρίσκεται το μυαλό των περισσότερων εκπροσώπων της πολιτικής ζωής του τόπου. Η διακοπή των εργασιών της Βουλής αναμένεται με ανυπομονησία. Ολοι προέρχονται από μια μακρά και απαιτητική προεκλογική περίοδο και δεν βλέπουν την ώρα για ανάπαυλα λίγων ή περισσότερων ημερών. Στην κυβέρνηση, βέβαια, τα περιθώρια είναι περιορισμένα, τουλάχιστον όσο διαρκεί η κατάσταση εκτάκτου ανάγκης που επιβάλλουν οι καταστροφικές πυρκαγιές. Στενά περιθώρια και στον ΣΥΡΙΖΑ, καθώς οι διαδικασίες για την ανάδειξη νέας ηγεσίας καθιστούν απαγορευτική την ανάπαυλα όχι μόνο για τους υποψηφίους αλλά για τα περισσότερα στελέχη του κόμματος.

Η ΑΤΑΚΑ

«Χρειαζόταν μια πολιτική υποψηφιότητα. Οι άλλες είναι του πολιτικού συνδικαλισμού», δήλωσε χθες ο Στέφανος Τζουμάκας, αιτιολογώντας την απόφασή του να είναι υποψήφιος για την ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ. Μάλιστα μίλησε για «σύστημα διαπλοκής» που θέλει να πριμοδοτήσει υποψηφίους και για «πολιτικά UFO», προσθέτοντας ότι η δική του υποψηφιότητα «είναι του αύριο». Η συνέχεια στην προεκλογική κούρσα για την ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ προδιαγράφεται εξόχως διασκεδαστική.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT