Πυρκαγιές: Μήνυμα μηδενικής ανοχής

Κυριάκος Μητσοτάκης: Η Δικαιοσύνη θα είναι αμείλικτη με τους υπαίτιους πυρκαγιών

2' 57" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

«Ο πέλεκυς της Δικαιοσύνης θα είναι αμείλικτος», είπε χθες ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης κατά την καθιερωμένη επίσκεψή του στην Πρόεδρο της Δημοκρατίας Kατερίνα Σακελλαροπούλου, όπου το θέμα των πυρκαγιών και της κλιματικής κρίσης μονοπώλησε, όπως ήταν αναμενόμενο, τη συζήτηση. Ο κ. Μητσοτάκης εξέφρασε την πεποίθηση πως «οι φωτιές μπαίνουν κατά κανόνα από ανθρώπινο χέρι», κάτι που έχει ιδιαίτερη βαρύτητα από τη στιγμή που εκ της θέσεώς του έχει και την ανάλογη πληροφόρηση, με βάση και τα στοιχεία που προκύπτουν από τις έρευνες των αρμοδίων υπηρεσιών. Αλλωστε, σε πολλές από τις πυρκαγιές που εκδηλώθηκαν τις τελευταίες ημέρες υπήρχαν καταγγελίες για ταυτόχρονη εκδήλωση φωτιάς σε πολλά μέτωπα, που δυσκόλευε σημαντικά το έργο της πυρόσβεσης.

«Αν πρόκειται για αμέλεια είναι ασυγχώρητη. Και κάνω πάλι μια έκκληση σε όλους τους συμπολίτες μας να τηρούν τους κανόνες της κοινής λογικής, δεν χρειάζεται νομίζω να προσθέσουμε κάτι παραπάνω», είπε και πρόσθεσε το ενδεχόμενο του δόλου, αναφερόμενος στις επιπτώσεις από τη Δικαιοσύνη που θα έχουν όσοι «πιστεύουν ότι μπορούν να ξεφύγουν θέτοντας σε κίνδυνο ανθρώπινες ζωές και, φυσικά, καταστρέφοντας τον πολύτιμο δασικό μας πλούτο». Ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε και στην απώλεια των πιλότων που έπεσαν εν ώρα καθήκοντος, κάνοντας λόγο για «δύσκολες και πολύ στενάχωρες ημέρες». Παράλληλα, ευχαρίστησε «όσες και όσους εξακολουθούν να δίνουν τη μάχη στα μέτωπα των πυρκαγιών, την Πυροσβεστική, τις Ενοπλες Δυνάμεις την Αστυνομία, το Λιμενικό, που τόσο πολύ βοήθησαν ώστε να γίνουν πολύ μεγάλες εκκενώσεις με τρόπο οργανωμένο χωρίς να κινδυνεύσει ανθρώπινη ζωή».

Ιδιαίτερο ενδιαφέρον είχε το γεγονός πως ο πρωθυπουργός, αφού αναφέρθηκε στην κλιματική κρίση και το πως η Μεσόγειος φλέγεται κάθε καλοκαίρι, πήγε ένα βήμα παρακάτω.

Μέτρα πρόληψης για την προστασία των δασών υποσχέθηκε ο πρωθυπουργός κατά την επίσκεψή του στην Πρόεδρο της Δημοκρατίας.

«Η κλιματική κρίση μπορεί να είναι μια πραγματικότητα, αλλά δεν μπορεί να αποτελεί άλλοθι, κυρία Πρόεδρε», σημείωσε, αποκαλύπτοντας πως η χώρα μας πρέπει να κάνει ακόμη περισσότερα βήματα από αυτά τα οποία ενδεχομένως είχε σχεδιάσει, προκειμένου να είναι έτοιμη να μετριάσει, όσο αυτό είναι εφικτό, τις επιπτώσεις από μια πραγματικότητα την οποία ήδη αισθανόμαστε όλοι. Στο πλαίσιο αυτό προανήγγειλε αναπροσαρμογή του σχεδιασμού για την αντιμετώπιση των δασικών πυρκαγιών. «Κανείς δεν μπορεί να κατηγορήσει το κράτος ότι ήταν απόν. Υπήρχαν πυροσβέστες, εναέρια μέσα σε όλες τις μεγάλες πυρκαγιές, αλλά είναι βέβαιο ότι πρέπει να γίνουμε καλύτεροι», σημείωσε. Στο ίδιο μήκος κύματος ανέφερε πως υπάρχουν σημαντικοί χρηματοδοτικοί πόροι οι οποίοι μπορούν να κατευθυνθούν σε αυτή την προσπάθεια, με έμφαση πλέον στην πρόληψη, που είναι και η πιο σημαντική. Ο κ. Μητσοτάκης σημείωσε πως έχουν γίνει βήματα, όπως η ένταξη της Δασικής Υπηρεσίας στο υπουργείο Περιβάλλοντος, «αλλά πρέπει να κάνουμε περισσότερα για να μπορέσουμε και πάλι να προστατέψουμε τα δάση μας, όχι μόνο το καλοκαίρι, αλλά κυρίως τις εποχές που δεν κινδυνεύουν από τις μεγάλες φωτιές».

Επικοινωνία με Ματαρέλα

Από την πλευρά της η Πρόεδρος της Δημοκρατίας Κατερίνα Σακελλαροπούλου ανέφερε πως πρέπει όλοι να συνειδητοποιήσουμε ότι χρειάζεται ακόμη καλύτερη οργάνωση, να μην εφησυχάζει κανείς, γιατί δεν μπορεί κανείς μόνος του, τονίζοντας τον ρόλο που μπορεί να έχει και η τοπική αυτοδιοίκηση. Στη συνέχεια ανέφερε για την επικοινωνία που είχε με τον Ιταλό πρόεδρο Σέρτζιο Ματαρέλα, καθώς και με άλλους προέδρους από τις χώρες της Μεσογείου, «προκειμένου να δώσουμε το μήνυμα ότι δεν εφησυχάζουμε, γιατί ο καθένας μας κάτι μπορεί να προσφέρει από την πλευρά του». Τέλος, η κ. Σακελλαροπούλου έκλεισε την τοποθέτησή της με αναφορά στην απώλεια «των δύο παλικαριών της Αεροπορίας και των δύο πολιτών που δεν πρόλαβαν να απομακρυνθούν», ευχόμενη καλή δύναμη «γιατί συνεχίζεται η προσπάθεια και είναι πράγματι αξιέπαινος ο αγώνας των πυροσβεστών, καθώς και των εθελοντών πυροσβεστών».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT