Θεωρείο: Επανεμφάνιση ΜΚΟ

3' 53" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Επανεμφάνιση ΜΚΟ

Πολλές και… παντού είναι οι ΜΚΟ που έχουν κάνει την εμφάνισή τους τελευταία στα ελληνικά νησιά του Ανατολικού Αιγαίου, με την παρουσία τους να είναι δυσανάλογη των μεταναστευτικών ροών, που μπορεί, όπως σας έλεγα χθες, να είναι αυξημένες, αλλά είναι ελεγχόμενες. Πηγές της κυβέρνησης βλέπουν πίσω από αυτή την κινητικότητα μια προσπάθεια εντοπισμού… λάθους για να αρχίσει το γνωστό θέμα με την παραβίαση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Εξ ου και η εντολή άνωθεν είναι να υπάρχει μεγάλη προσοχή και να τηρούνται τα πρωτόκολλα κατά γράμμα.

Πρόβλημα με τις ταυτότητες

Συσκέψεις επί συσκέψεων γίνονται το τελευταίο διάστημα σε Μαξίμου και αρμόδια υπουργεία για το θέμα των ταυτοτήτων. Το –μεγάλο– πρόβλημα που πρέπει να λυθεί άμεσα είναι πως δεν έχει ολοκληρωθεί η διαδικασία έκδοσης του λεγόμενου «προσωπικού αριθμού», που αποτελεί στοιχείο για την επαλήθευση της ταυτότητας των φυσικών προσώπων. Και η μάχη η οποία δίνεται είναι αυτό να γίνει όσο το δυνατόν πιο σύντομα ώστε να προχωρήσει το πρότζεκτ.

Γκρίνια στο ΠΑΣΟΚ

Σας πάω στα αυτοδιοικητικά καθώς στο ΠΑΣΟΚ υπάρχουν γκρίνιες πως οι υποψηφιότητες θα μπορούσαν να είναι καλύτερες και να έχει γίνει σχολαστικότερη «έρευνα αγοράς». Για παράδειγμα, στου Ζωγράφου ήθελε να είναι υποψήφιος ο προερχόμενος από τον χώρο του ΠΑΣΟΚ πολιτικός μηχανικός Διονύσης Λαμπρίδης, που σε μετρήσεις έδειχνε ο μόνος ικανός να απειλήσει τον νυν δήμαρχο Β. Θώδα. Οι πληροφορίες λένε ότι τελικά ο Λαμπρίδης δεν θα προχωρήσει, αφού δεν είδε ιδιαίτερο ενδιαφέρον από τη Χαρ. Τρικούπη, ενώ επιζητούσε και ευρύτερες συναινέσεις που δεν φαίνονται εφικτές.

Από την ΟΝΝΕΔ στην Κατεχάκη

Η τοποθέτηση του Γιάννη Οικονόμου στη θέση του υπουργού Προστασίας του Πολίτη δημιουργεί στην Κατεχάκη ένα «σκληρό» νεοδημοκρατικό δίδυμο, καθώς υφυπουργός είναι ο Κώστας Κατσαφάδος, επίσης γέννημα-θρέμμα της Ν.Δ. Μάλιστα οι δυο τους είχαν συμπέσει και στη Νεολαία, αφού όταν ο Κατσαφάδος μπήκε στη Νεολαία της Ν.Δ., πρόεδρος της ΟΝΝΕΔ ήταν ο Οικονόμου.

Η λέξη «πατρίδα»

Μία από τις εισηγήσεις που δέχεται η υποψήφια πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ Εφη Αχτσιόγλου από φίλους και συνεργάτες της είναι να εντάξει περισσότερο στον λόγο της τη λέξη «πατρίδα», που απευθύνεται σε πολύ μεγάλο φάσμα ανθρώπων.

Ουσιαστικά… πρόεδρος

Ο Ηλίας Κασιδιάρης, αν πάρω τοις μετρητοίς τα όσα είπε ο Μάκης Βορίδης, δεν θα μπορέσει «είτε εκλεγεί είτε όχι» στον Δήμο Αθηναίων να ασκήσει το αξίωμά του. Αυτό όμως που δεν αλλάζει είναι πως ουσιαστικά αποτελεί τον άτυπο πρόεδρο κοινοβουλευτικής ομάδας. Το πρωτοφανές αντάρτικο 9 εκ των 11 βουλευτών των Σπαρτιατών εναντίον του προέδρου Βασίλη Στίγκα, ο οποίος «άδειασε» τον Κασιδιάρη, δείχνει ότι ο έγκλειστος στις φυλακές πρώην χρυσαυγίτης αποτελεί τον ουσιαστικό πρόεδρο του κόμματος, ασχέτως αν τυπικά είναι ο Στίγκας.

Στον Μπρατάκο

Ο Νότης Μηταράκης την Παρασκευή, αμέσως μετά την επιστροφή του στην Αθήνα από τις διακοπές του, βρέθηκε στο Μέγαρο Μαξίμου. Εκεί, σύμφωνα με πληροφορίες, δεν συνάντησε τον πρωθυπουργό, αλλά τον Γιάννη Μπρατάκο, ο οποίος ήταν αυτός που του ζήτησε να διευκολύνει με τη στάση του και να προχωρήσει σε παραίτηση.

Και άλλος υπουργός

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης έχει ξεκινήσει τη νέα του θητεία έχοντας μηδενική ανοχή έναντι των υπουργών του. Γι’ αυτό και μαθαίνω πως υπάρχει και άλλο μέλος του υπουργικού συμβουλίου το οποίο είναι «υπό στενή παρακολούθηση», μιας και ο τρόπος που κινήθηκε τις κρίσιμες δύο εβδομάδες που προηγήθηκαν δεν άρεσε καθόλου στο Μαξίμου.

«Τέντωμα»

Μου το είπε στέλεχος της κυβέρνησης που ήταν ιδιαίτερα προβληματισμένο με την πυρκαγιά στην αεροπορική βάση της Αγχιάλου. «Το στρατόπεδο δεν καίγεται για κανένα λόγο», ήταν η ατάκα του, η οποία αντιλαμβάνομαι πως απηχεί και τη θέση της κυβέρνησης. Εξ ου και το «τέντωμα», όπως λέγαμε στη στρατιωτική αργκό, που έπεσε από τον υπουργό Νίκο Δένδια, ο οποίος έδωσε εντολή στον αρχηγό ΓΕΕΘΑ, στρατηγό Κωνσταντίνο Φλώρο, να πραγματοποιηθούν επιθεωρήσεις των μέτρων πυρασφάλειας, όπως και ασκήσεις πυρασφάλειας, σε σχηματισμούς και μονάδες των Ενόπλων Δυνάμεων σε όλη τη χώρα.

Στη Βουλή ο Τσίπρας

Στο γραφείο του στη Βουλή βρισκόταν ο Αλέξης Τσίπρας την ημέρα ψήφισης του νομοσχεδίου για τους αποδήμους, καθώς δεν έχει αναχωρήσει ακόμη για τις καλοκαιρινές διακοπές του. Σύμφωνα με πληροφορίες της στήλης, ο πρώην πρωθυπουργός συναντήθηκε μάλιστα με τον Σωκράτη Φάμελλο και τα είπαν για κάμποση ώρα οι δυο τους. Ο τελευταίος σκέπτεται σοβαρά να θέσει υποψηφιότητα για την προεδρία του ΣΥΡΙΖΑ, με πολλούς συντρόφους του να του λένε ότι κάτι τέτοιο δεν συνάδει με τον ρόλο που έχει αναλάβει, καθώς θα αποσυσπειρώσει περαιτέρω το κόμμα. Τελικές αποφάσεις, πάντως, δεν έχουν ληφθεί.

Hθελε ο Φαραντούρης

Μένω στον ΣΥΡΙΖΑ, καθώς έχω μια ενδιαφέρουσα πληροφορία που δεν έχει γραφτεί. Ο Νικόλας Φαραντούρης ήθελε στην πραγματικότητα να είναι υποψήφιος δήμαρχος Αθηναίων, αλλά δεν πρόλαβε. Στην πρώτη κρούση που του έγινε είχε πράγματι αρνηθεί, ωστόσο έπειτα από σκέψεις και συσκέψεις αποφάσισε πως μπορεί να κάνει το βήμα. Τον είχε προλάβει, όμως, η υποψηφιότητα Ζαχαριάδη και τελικά έκανε πίσω.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT