Ζήτημα ύψιστης προτεραιότητας η υπόθεση Μπελέρη

Ζήτημα ύψιστης προτεραιότητας η υπόθεση Μπελέρη

Σε απρόσμενο, μέχρι πρότινος, πισωγύρισμα των ελληνοαλβανικών διμερών σχέσεων οδηγεί η απόφαση της κυβέρνησης του Εντι Ράμα να συνεχίζει στην αδιάλλακτη στάση επιμήκυνσης της κράτησης του εκλεγμένου δημάρχου Χειμάρρας, Φρέντι Μπελέρη, για περισσότερους από δύο μήνες

1' 59" χρόνος ανάγνωσης

Σε απρόσμενο, μέχρι πρότινος, πισωγύρισμα των ελληνοαλβανικών διμερών σχέσεων οδηγεί η απόφαση της κυβέρνησης του Εντι Ράμα να συνεχίζει στην αδιάλλακτη στάση επιμήκυνσης της κράτησης του εκλεγμένου δημάρχου Χειμάρρας, Φρέντι Μπελέρη, για περισσότερους από δύο μήνες. Η πορεία προσέγγισης που καταγραφόταν μέχρι τη στιγμή που η κυβέρνηση του κ. Ράμα αποφάσισε να φυλακίσει τον κ. Μπελέρη, μάλιστα, πριν ακόμα από τις εκλογές, δεν μπορεί προφανώς να συνεχιστεί ούτε με τον ίδιο ρυθμό ούτε με την ίδια ένταση, έως ότου αφαιρεθεί αυτό το «αγκάθι» από τις διμερείς σχέσεις. Ολα αυτά συμβαίνουν ενώ στη γειτονική Βόρεια Μακεδονία οι μεταρρυθμίσεις εγκρίνονται και εφαρμόζονται, με αποτέλεσμα να «ξεκλειδώνουν» βήματα στην ενταξιακή πορεία της χώρας προς την Ευρωπαϊκή Ενωση. Ενώ στα Σκόπια προχωρούν προς την Ε.Ε., στα Τίρανα η υπόθεση Μπελέρη λειτουργεί ως πολύ σοβαρό εμπόδιο.

Αυτό είναι, λίγο πολύ, και το μήνυμα που έχει στείλει η Αθήνα με διάφορους τρόπους και από όλα τα πιθανά επίπεδα προς την αλβανική ηγεσία αλλά και τους Ευρωπαίους εταίρους της Ελλάδας. Το επόμενο βήμα είναι η επιστολή που θα στείλει ο υπουργός Εξωτερικών Γιώργος Γεραπετρίτης στους ομολόγους του της Ε.Ε., στους οποίους και θα εξηγεί για ποιο λόγο η κράτηση του κ. Μπελέρη αποτελεί κατάφωρη παραβίαση κάθε έννοιας κράτους δικαίου, μιας, δηλαδή, απαραίτητης προϋπόθεσης για την ένταξη οποιασδήποτε χώρας στην Ε.Ε.

Επόμενο βήμα, επιστολή του ΥΠΕΞ Γιώργου Γεραπετρίτη στους Ευρωπαίους ομολόγους του – Πολύ σοβαρό εμπόδιο στην ενταξιακή πορεία της Αλβανίας προς την Ε.Ε., διαμηνύει η Αθήνα.

Την εξέλιξη προανήγγειλε χθες ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Παύλος Μαρινάκης. «Η Αλβανία οφείλει να σεβαστεί τους στοιχειώδεις κανόνες του κράτους δικαίου και είναι ένα ζήτημα στο οποίο η χώρα μας θα συνεχίσει σε απόλυτη προτεραιότητα να κινείται γιατί οφείλουμε να προστατεύσουμε και τα δικαιώματα της μειονότητας, αλλά και έναν νόμιμα εκλεγμένο δήμαρχο», δήλωσε ενδεικτικά ο κ. Μαρινάκης, υπογραμμίζοντας ότι για την Αθήνα πρόκειται για «ένα ζήτημα ύψιστης προτεραιότητας». Υπενθυμίζεται ότι ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης έθεσε το ζήτημα στην πρόσφατη Σύνοδο Κορυφής της Ευρωπαϊκής Ενωσης στις Βρυξέλλες, παρουσιάζοντας στους ομολόγους του την κατάσταση στην Αλβανία.

Με ενέργειες της Αθήνας και των Ελλήνων ευρωβουλευτών, στην πρόσφατη έκθεση προόδου της Αλβανίας προς την Ε.Ε., προστέθηκε τροπολογία στην οποία περιγράφονται όλα όσα συνέβησαν από τη στιγμή που ξεκίνησε η κακομεταχείριση του κ. Μπελέρη από την αλβανική δικαιοσύνη. Επίσης, ο κ. Γεραπετρίτης παρουσίασε την υπόθεση στον επίτροπο Διεύρυνσης Ολιβερ Βάρχελι, αλλά και στον πρόεδρο της Επιτροπής Εξωτερικών Υποθέσεων του Ευρωκοινοβουλίου Ντέιβιντ Μακάλιστερ.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT