ΠΑΣΟΚ: Δίνει βαρύτητα σε δύο παράγοντες

ΠΑΣΟΚ: Δίνει βαρύτητα σε δύο παράγοντες

Στη συγκρότηση ισχυρών ψηφοδελτίων σε περιφέρειες όπου η Ν.Δ. έχει «αντάρτες» και στη δυσκολία του ΣΥΡΙΖΑ να παρουσιάσει γρήγορα τους υποψηφίους του

1' 55" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η ολοκλήρωση του «χάρτη» των υποψηφίων σε περιφέρειες και δήμους είναι η προτεραιότητα για την ηγετική ομάδα του ΠΑΣΟΚ. Στη Χαριλάου Τρικούπη έχουν καταλήξει στα κεντρικά πρόσωπα και βρίσκονται στην τελική ευθεία για την οριστικοποίηση των συνδυασμών, όπου πρέπει να τηρηθούν οι κατά τόπους ισορροπίες για να αποφευχθούν συγκρούσεις και «αντάρτικα».

Στο ΠΑΣΟΚ θεωρούν ότι στη δεδομένη συγκυρία μπορούν να αξιοποιήσουν δύο παράγοντες για να ενισχύσουν την προοπτική μιας επιτυχημένης παρουσίας στις αυτοδιοικητικές εκλογές. Κατ’ αρχάς, δίνουν βαρύτητα στο να συγκροτήσουν όσο το δυνατόν πιο ισχυρά ψηφοδέλτια στις περιφέρειες, όπου η Ν.Δ. έχει «αντάρτες». Εκεί εκτιμούν ότι είναι πιθανό το μοίρασμα των ψηφοφόρων του κυβερνώντος κόμματος ανάμεσα στον επίσημο υποψήφιο και τον «αντάρτη», θα διαμορφώσει συνθήκες ευνοϊκές για να οδηγηθεί η εκλογή σε δεύτερο γύρο. Και εκεί υπεισέρχεται ο δεύτερος παράγοντας, που είναι η δυσκολία του ΣΥΡΙΖΑ να παρουσιάσει γρήγορα και συγκροτημένα τις δικές του υποψηφιότητες, ως αποτέλεσμα, πρωτίστως, του κενού ηγεσίας στο κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης. Ετσι, στη Χαριλάου Τρικούπη πιστεύουν ότι έχουν αυξημένες πιθανότητες να καταφέρουν οι δικοί τους υποψήφιοι να περάσουν στον δεύτερο γύρο. Ειδικότερα, εκτιμούν ότι σε Ιόνιο, Δυτική Μακεδονία, Δυτική Ελλάδα και Βόρειο Αιγαίο θα μπορούσε υπό προϋποθέσεις να οδηγηθεί η εκλογή σε δεύτερο γύρο με τη συμμετοχή δικού τους υποψηφίου.

Πάντως, στη Χαρ. Τρικούπη θεωρούν ότι η στρατηγική που έχει υιοθετήσει η κυβέρνηση για τις αυτοδιοικητικές εκλογές διαμορφώνουν συνθήκες πισωγυρίσματος έναντι μιας νοοτροπίας περισσότερο υπερκομματικής, που είχε σταδιακά οικοδομηθεί σε επίπεδο ανάδειξης στελεχών σε περιφέρειες και δήμους. «Είχε καλλιεργηθεί μια παράδοση οι τοπικές κοινωνίες να διαμορφώνουν επιμέρους συσχετισμούς, με βάση τις ιδιαίτερες ανάγκες και τις επιλογές που υπάρχουν διαθέσιμες», αναφέρει στέλεχος του ΠΑΣΟΚ. Και προσθέτει ότι η διακηρυγμένη από την πλευρά της Ν.Δ. επιδίωξη να «βαφτούν όλες οι περιφέρειες γαλάζιες», πλήττει αυτή τη νοοτροπία και γυρίζει και τον χώρο της αυτοδιοίκησης σε εποχές σκληρής κομματικοποίησης. Μάλιστα, από την πλευρά του ΠΑΣΟΚ πηγαίνουν ένα βήμα πιο πέρα και αποδίδουν αυτή τη στρατηγική της Ν.Δ. σε μια προσπάθεια να ελεγχθούν όλες οι δομές διοίκησης.

Ο εκπρόσωπος του κόμματος, Θανάσης Γλαβίνας, συνέδεσε χθες την προβολή αυτοδιοικητικών υποψηφίων από την κυβέρνηση και με μια προσπάθεια να αλλάξει η ατζέντα και να μετατεθεί η συζήτηση σε άλλα θέματα, μακριά από τις πυρκαγιές και τις καταστροφές που προκλήθηκαν. «Η πασαρέλα υποψηφίων από τη Ν.Δ. δεν αποσείει τις ευθύνες στη διαχείριση των κρίσεων», ανέφερε (ΑΝΤ1).

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT