Εντός και Εκτός: Ο Φρέντι Μπελέρης παραπέμπεται σε δίκη

Εντός και Εκτός: Ο Φρέντι Μπελέρης παραπέμπεται σε δίκη

3' 38" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΤΟ ΘΕΜΑ

Η «μετακόμιση» του Νίκου Χαρδαλιά στην προεκλογική «αρένα» για την Περιφέρεια Αττικής αφήνει το υπουργείο Εθνικής Αμυνας με έναν υφυπουργό λιγότερο. Τουλάχιστον έως αυτή τη στιγμή δεν φαίνεται να υπάρχουν δεύτερες σκέψεις. Ο κ. Χαρδαλιάς θα συνεχίσει τυπικά για ένα μικρό χρονικό διάστημα. Μοναδικός υφυπουργός θα παραμείνει ο Γιάννης Κεφαλογιάννης, ο οποίος θα αναλάβει και τις αρμοδιότητες που είχε ο κ. Χαρδαλιάς, ανάμεσα σε αυτές και η κατάσταση των στρατοπέδων. Ο κ. Κεφαλογιάννης στο προηγούμενο κυβερνητικό πόστο του (υφυπουργός Μεταφορών 2019-21) είχε αφήσει καλές εντυπώσεις και έχει αυτή τη στιγμή τη χρυσή ευκαιρία να αποδείξει ότι μπορεί ακόμη καλύτερα. Σε κάθε περίπτωση, τα στρατόπεδα το επόμενο χρονικό διάστημα θα βρεθούν στο επίκεντρο της κριτικής.

ΤΟ ΔΙΛΗΜΜΑ

Στη ζωή υπάρχουν όσοι απαντούν στις προκλήσεις χωρίς να το σκεφτούν ιδιαίτερα και εκείνοι που δεν τολμούν. Στη δεύτερη κατηγορία ανήκει σίγουρα ο δήμαρχος Γλυφάδας Γιώργος Παπανικολάου, ο οποίος δεν έκανε το βήμα να δεχθεί την πρόταση Μητσοτάκη, αναλογιζόμενος –μεταξύ άλλων– ενδοκομματικές ισορροπίες, που μάλλον αυτή τη στιγμή δεν υπάρχουν. Το μέλλον ακόμη αργεί. Ο Νίκος Χαρδαλιάς, στον αντίποδα αυτής της ψυχολογίας, είχε –ψυχολογικά– απαντήσει «ναι» πριν ακόμη του το ζητήσει ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, ο οποίος είναι βέβαιο ότι δεν θα τον παρεξηγούσε στην αντίθετη περίπτωση. Για τον κ. Χαρδαλιά το γύρισμα της τύχης είναι ελαφρώς ειρωνικό. Το 2021, έπειτα από τις καταστροφικές πυρκαγιές της Πάρνηθας, απομακρύνθηκε από τη θέση του υφυπουργού Πολιτικής Προστασίας, μάλιστα με αρκετή πικρία. Τώρα, με αφορμή τις πολιτικές παρενέργειες μιας άλλης πυρκαγιάς, βρίσκεται σε μια θέση η οποία είναι ζηλευτή, καθώς υπό τις παρούσες συνθήκες παίζει χωρίς αντίπαλο. Η –πολιτική– ζωή παίζει καμιά φορά παιχνίδια και ο κ. Χαρδαλιάς το ξέρει από πρώτο χέρι.

ΤΟ ΠΡΟΣΩΠΟ

Ο Φρέντι Μπελέρης, ο φυλακισμένος δήμαρχος Χειμάρρας. Οπως έγινε γνωστό από το ειδικό πρωτοδικείο (SPAK) της Αλβανίας, ο φάκελος του κ. Μπελέρη εστάλη στο ειδικό δικαστήριο της χώρας (GJKKO) με σκοπό να οριστεί τακτική δικάσιμος (η οποία ακόμη δεν έχει γίνει γνωστή). Στην ανακοίνωση του πρωτοδικείου (την οποία πληροφορούμαστε μεταφρασμένη από το himara.gr), ο κ. Μπελέρης, αλλά και ο συνεργάτης του Παντελής Κοκαβέσης κατηγορούνται για το ποινικό αδίκημα της «ενεργητικής διαφθοράς σε εκλογές», με βάση τα άρθρα 328 και 25 του Ποινικού Κώδικα Αλβανίας. Το ειδικό πρωτοδικείο ισχυρίζεται ότι με στοιχεία που προέκυψαν ποικιλοτρόπως (υποκλοπές ήχου – εικόνας, έρευνες σε τηλεφωνικά και ψηφιακά αρχεία, καταθέσεις προσώπων) «αποδεικνύεται πέραν πάσης αμφιβολίας» ότι ο κ. Μπελέρης πρόσφερε σε κάποιον πολίτη Αρσέν Ράμα το ποσό των 50 ευρώ για κάθε άτομο που θα ψήφιζε τον συνδυασμό τού τότε (Μάιος 2023) ακόμη υποψηφίου δημάρχου. Περισσότερες λεπτομέρειες περιττεύουν. Ωστόσο το γεγονός ότι τα Τίρανα προχωρούν στο επόμενο βήμα μιας υπόθεσης με πάρα πολλά ερωτηματικά, υποδηλώνει και ότι οι απειλές της Αθήνας μάλλον δεν έχουν έως τώρα πιάσει τόπο. Διπλωματικές πηγές ανέφεραν, πάντως, ότι η ανακοίνωση του ειδικού πρωτοδικείου «ουσιαστικά προεξοφλεί την έκβαση της διαδικασίας, παραβιάζοντας το δικαίωμα της δίκαιης δίκης και το τεκμήριο της αθωότητας που η Αλβανία, ως υποψήφια χώρα προς ένταξη στην Ε.Ε. οφείλει να τηρεί απαρέγκλιτα».

Ο ΤΟΠΟΣ

Το Ηράκλειο Κρήτης. Εκεί, μας πληροφορεί το υπουργείο Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών, το Σώμα Δίωξης Οικονομικού Εγκλήματος (ΣΔΟΕ) και το Τμήμα Αντιμετώπισης Οργανωμένου Εγκλήματος Κρήτης (sic) εντόπισαν «παράνομο αποστακτήριο, που παρήγε μεγάλες ποσότητες αλκοολούχων ποτών». Εκεί βρέθηκαν επίσης, όπως αναφέρει το υπουργείο, «δύο κυνηγετικά όπλα με ληγμένες τις σχετικές άδειες», ενώ κατασχέθηκαν –πέρα από τα ποτά και τις σχετικές χημικές ουσίες– «μηχανήματα POS τράπεζας άλλης χώρας και αδήλωτη ταμειακή μηχανή». Η είδηση αυτή θα μπορούσε να αναπαραχθεί και μονολεκτικά ως εξής: «Σοκ». Ποιος να το έλεγε; Ποιος να το σκεφτεί; Παράνομα αποστακτήρια στην Κρήτη; Μήπως είναι κάποια συνωμοσία; Κάποιοι απεργάζονται ύπουλα σχέδια για να αλλοιώσουν την αυθεντική σύσταση της γλυκόπιοτης ρακής; Και μια ακόμη απορία: Οι πελάτες που αγόραζαν παράνομο αλκοόλ ζητούσαν να πληρώσουν με κάρτα και ήθελαν και απόδειξη;

Η ΑΤΑΚΑ

«Κανείς δεν αμφισβητεί ότι υπάρχουν και θα υπάρχουν πυρκαγιές, ειδικότερα εδώ στη Μεσόγειο, όπου οι συνέπειες της κλιματικής κρίσης είναι πιο έντονες. Αυτό που λέμε εμείς είναι ότι πρέπει να προετοιμαζόμαστε πολύ καλύτερα. Η κυβέρνηση απέδειξε ότι δεν προετοιμάστηκε με επάρκεια», ανέφερε χθες (στον ΑΝΤ1), μεταξύ άλλων, ο εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ Θανάσης Γλαβίνας και πραγματικά δεν ξέρω αν κάποιος μπορεί να διαφωνήσει με αυτή τη γενική μεν, ψύχραιμη δε τοποθέτηση. Η ψυχραιμία, βέβαια, του κ. Γλαβίνα είναι θεμιτή, ιδιαίτερα μέσα στο κατακαλόκαιρο. Ωστόσο σύντομα, ενόψει αυτοδιοικητικών εκλογών –και όχι μόνο–, το ΠΑΣΟΚ θα πρέπει να διατυπώνει και κάποιες προτάσεις.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT