Κυρίαρχες οι κόντρες στη Βουλή

Ενας πρώτος απολογισμός μετά τη διακοπή των εργασιών για τον Αύγουστο

2' 14" χρόνος ανάγνωσης

Δεκατρείς συνεδριάσεις, τρία νομοσχέδια, πυκνές παρουσίες και παρεμβάσεις πολιτικών αρχηγών, διερευνητικού χαρακτήρα ανταγωνισμοί και υπόγειες κόντρες μεταξύ όμορων σχημάτων για το ποιο έχει την πρωτοκαθεδρία στον ευρύτερο πολιτικό χώρο στον οποίο απευθύνονται, συνδιαμόρφωσαν το κλίμα εντός του οποίου άνοιξε η νέα κοινοβουλευτική περίοδος, με την οκτακομματική σύνθεση της εθνικής αντιπροσωπείας που ανέδειξε η κάλπη του Ιουνίου.

Η διακοπή των εργασιών του Κοινοβουλίου για τον Αύγουστο, επιτρέπει την εξαγωγή κάποιων πρώτων συμπερασμάτων αναφορικά με το περιβάλλον εντός του οποίου θα εξελιχθεί ο κοινοβουλευτικός βίος κατά την τρέχουσα συγκυρία, αν και είναι πολλές οι ενδείξεις πως ο χάρτης ειδικά της αντιπολίτευσης θα έχει διαφορετικά χαρακτηριστικά από το φθινόπωρο.

Ως προς αυτό το τελευταίο, «δικαιωματικά» τα βλέμματα στρέφονται στο υποστηριζόμενο από τον έγκλειστο πρώην χρυσαυγίτη σχήμα των Σπαρτιατών, εξαιτίας της ανταρσίας εννέα εκ των έντεκα βουλευτών εις βάρος του αρχηγού Βασίλη Στίγκα. Αναλόγως των προτεραιοτήτων που έχει ο Ηλίας Κασιδιάρης μέσα από τη φυλακή για την προσωπική του προβολή, θα εξαρτηθούν οι εξελίξεις στον συγκεκριμένο «χώρο»: ή οι αντάρτες θα τον καθαιρέσουν, ή θα αποχωρήσουν δημιουργώντας δική τους κοινοβουλευτική ομάδα, αφήνοντας τον Β. Στίγκα «αρχηγό χωρίς κόμμα».

Η κατάσταση αυτή, πάντως, φαίνεται ότι ευνοεί τον πρόεδρο της Ελληνικής Λύσης Κυριάκο Βελόπουλο, ο οποίος είδε τόσο τους Σπαρτιάτες όσο και τη Νίκη να «απειλούν» τη μέχρι χθες κυριαρχία του στον «πατριωτικό» χώρο. Δεν είναι τυχαίο ότι από τις πρώτες στιγμές ο Κυρ. Βελόπουλος υπογραμμίζει: «Εμείς θέλουμε μια Ελλάδα ελληνική, χριστιανική, ανεκτική, αλλά ελληνική και χριστιανική». Ο Βασίλης Στίγκας είχε προηγηθεί: «Οι Σπαρτιάτες είναι ο πολιτικός φορέας της αναγεννημένης εθνικής πατριωτικής Δεξιάς».

Αλλά και ο επικεφαλής της Νίκης, Δημήτρης Νατσιός, λέει ότι το κόμμα του «αντιστέκεται σθεναρά με πίστη και άδολη φιλοπατρία στα κάθε λογής τέρατα που ροκανίζουν τα θεμέλια του έθνους μας».

Στον χώρο της Κεντροαριστεράς εκτυλίσσεται άλλος ανταγωνισμός: «Ο ΣΥΡΙΖΑ είναι ο πραγματικός αντίπαλος του συστήματος εξουσίας, το εμπόδιο στην κυβέρνηση Μητσοτάκη», υποστήριξε ο Σωκράτης Φάμελλος, που αντικαθιστά τον Αλέξη Τσίπρα στη Βουλή, έως την εκλογή νέου αρχηγού στον ΣΥΡΙΖΑ.

«Το ΠΑΣΟΚ θα είναι η στιβαρή, υπεύθυνη, αξιόπιστη αντιπολίτευση. Θα είναι ο γνήσιος αντίπαλος του ανορθολογισμού και της συντήρησης», αντέτεινε ο Νίκος Ανδρουλάκης. «Αντιπολίτευση από τη σκοπιά του λαού δεν μπορούν να κάνουν ΣΥΡΙΖΑ και ΠΑΣΟΚ», διαφώνησε με αμφότερους εκ μέρους του ΚΚΕ ο Δημήτρης Κουτσούμπας. «Θα είμαστε η πραγματική αντιπολίτευση σε αυτή τη Βουλή», ανέφερε η πρόεδρος της Πλεύσης Ελευθερίας Ζωή Κωνσταντοπούλου.

Αντίπαλος τα λάθη

Εντός αυτού του πλαισίου, η «γαλάζια» πλειοψηφία αισθάνεται μη απειλούμενη από αντιπάλους και περισσότερο μοιάζει να έχει ως αντίπαλο, όπως συζητείται στα παρασκήνια, τα ενδεχόμενα λάθη. Στη συγκεκριμένη πτέρυγα, ίσως το πιο εντυπωσιακό νέο στοιχείο είναι ο ρόλος «αντ’ αυτού» που ανέλαβε ήδη αναπληρώνοντας τον πρωθυπουργό ο Μ. Βορίδης, στις κοινοβουλευτικές συγκρούσεις με την αντιπολίτευση.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT