Σπαρτιάτες: Η πολιτική ομηρία του Βασίλη Στίγκα και η «κηροζίνη»

Σπαρτιάτες: Η πολιτική ομηρία του Βασίλη Στίγκα και η «κηροζίνη»

Υποχρεώθηκε να επανεκφράσει την ευγνωμοσύνη του προς τον Ηλία Κασιδιάρη – Αναβλήθηκε για τα τέλη Αυγούστου η έκτακτη συνεδρίαση της Κ.Ο. των Σπαρτιατών

3' 7" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η «σκιώδης», πλην ισχυρή, επιρροή του καταδικασθέντος ως μέλους εγκληματικής οργάνωσης Ηλία Κασιδιάρη στο μόρφωμα Σπαρτιάτες και η διαμόρφωση συνθηκών πολιτικής ομηρίας για τον τυπικό αρχηγό Βασίλη Στίγκα επιβεβαιώθηκαν χθες, μέσω ισχυρών ενδείξεων.

Πρώτον, η προ αρκετών ημερών και για την τρέχουσα εβδομάδα αναγγελθείσα από τον ίδιο τον αρχηγό έκτακτη συνεδρίαση της κοινοβουλευτικής ομάδας, με κεντρικό αντικείμενο την εις βάρος του ανταρσία εννέα από τους έντεκα βουλευτές του, αναβλήθηκε για τα τέλη Αυγούστου. «Ελειπαν στην επαρχία» βουλευτές, ήταν το πρόσχημα, κάτι το οποίο εμμέσως επαναβεβαιώνει την απουσία πειθαρχίας προς τον επίσημο πρόεδρο του σχήματος.

Δεύτερον, ο ίδιος ο Β. Στίγκας υποχρεώθηκε με τρόπο εμφατικό να επανεκφράσει την ευγνωμοσύνη του προς το πρόσωπο και την «προσφορά» του πρώην υπαρχηγού των χρυσαυγιτών, έπειτα από μια μάλλον «χαλαρή» αναφορά που έκανε πρόσφατα στον Ηλ. Κασιδιάρη. «Ηταν το καύσιμο, η κηροζίνη που όντως μας βοήθησε για να φτάσουμε σε αυτό το ποσοστό που έχουμε αυτή τη στιγμή. Από εκεί και πέρα, εμείς συνεχίζουμε ως Σπαρτιάτες», είπε χθες ο Β. Στίγκας αναφερόμενος στον έγκλειστο, ο οποίος πρόσφατα ανακοίνωσε την πρόθεσή του να είναι υποψήφιος για τον Δήμο Αθηναίων. Χθες προσέθεσε τον όρο «κηροζίνη». Στην πρώτη μετεκλογικά δήλωσή του είχε περιοριστεί στο «καύσιμο».

Υπενθυμίζεται πως μετά την εκδήλωση της εις βάρος του ανταρσίας (με αφορμή την εντός Βουλής αποδοκιμασία του προς βουλευτή του που είχε εκθειάσει την υποψηφιότητα Κασιδιάρη) ο Β. Στίγκας έλεγε απλώς: «Το να σε στηρίξει ένας άνθρωπος και να πεις ένα ευχαριστώ από ευγνωμοσύνη δεν σημαίνει τίποτα. Το κόμμα Σπαρτιάτες το διοικώ εγώ». Μάλιστα, σε ερώτηση τότε εάν η κίνηση των «9» έδειχνε άμεση σύνδεση Σπαρτιατών και Κασιδιάρη, περιοριζόταν να απαντήσει: «Περιμένετε λίγο να δείτε μέχρι την επόμενη εβδομάδα». Ωστόσο, όπως προαναφέρθηκε, αυτό αναβλήθηκε.

Αντί της συνεδρίασης της κοινοβουλευτικής ομάδας, εκείνο το οποίο, τελικώς, έγινε ήταν μια σχετικά σύντομης διάρκειας συνάντηση του προέδρου με δύο εκ των ανταρτών: τους Γ. Δημητροκάλλη και Χαρ. Κατσιβαρδά, ο πρώτος εκ των οποίων είναι γραμματέας της Κ.Ο. και ο δεύτερος εκπρόσωπος του σχήματος.

«Μιλήσαμε. Πιθανώς λύσαμε όλες τις διαφορές που είχαν ενσκήψει τον τελευταίο καιρό και πιστεύω πως θα είναι όλα καλά. Επί της ουσίας, δεν έχουμε πολλές διαφορές», δήλωσε μετά το τέλος της συνάντησης ο Β. Στίγκας. Ως προς το επίμαχο «άδειασμα» του βουλευτή του, που πυροδότησε και την κίνηση ανταρσίας εις βάρος του επικεφαλής, σημείωσε λακωνικά απαντώντας σε ερώτηση δημοσιογράφου: «Δεν ήταν υπερβολική η αντίδρασή μου απέναντι στον βουλευτή, αλλά δεν θέλω να πω και για ποιο λόγο το έκανα. Τέλος πάντων, είναι πράγματα που θα τα συζητήσουμε με την ομάδα και θα τα λύσουμε. Πρέπει να έχουμε μεγαλύτερη συνοχή».

Υπενθυμίζεται πως οι «9» (Γ. Δημητροκάλλης, Ι. Κόντης, Γ. Μανούσος, Διον. Βαλτογιάνης, Αθ. Χαλκιάς, Π. Δημητριάδης, Χαρ. Κατσιβαρδάς, Αλ. Ζερβέας και Κ. Φλώρος) σε κοινή δήλωσή τους είχαν προβεί σε πρωτοφανή δημόσια κίνηση απαξίωσης του προέδρου τους και έθεταν θέμα συνεδρίου, αφήνοντας να εννοηθεί πως σε αυτό θα άλλαζαν τον αρχηγό τους. Αναφερόμενος στο συγκεκριμένο «συνεδριακό» ζήτημα χθες, μετά την τριμερή συνάντηση, ο Β. Στίγκας φαίνεται πως, επίσης, απλώς κέρδισε χρόνο: «Δεν είναι του παρόντος, όπως συμφωνήσαμε. Δεν ήταν απαραίτητο. Προσπαθούμε να λύσουμε άλλα προβλήματα. Ενα συνέδριο δεν θα μας προσέφερε και τίποτα το ιδιαίτερο».

Δύο αιτίες

Συγκλίνουσες εκτιμήσεις αναφέρουν πως δύο είναι οι αιτίες για τις οποίες οι όποιες πιθανολογούμενες εξελίξεις στον συγκεκριμένο χώρο μετατίθενται «κοινή συναινέσει» και με βάση τα σημερινά δεδομένα για αργότερα το φθινόπωρο: Ο πλέον βάσιμα θεωρούμενος και ως «πραγματική ηγεσία» θα θέλει να κάνει την όποια επίσημη κίνησή του έχοντας πρώτα «καταγράψει» την εκλογική του δύναμη στις δημοτικές εκλογές, ενώ παράλληλα θα πρέπει να διασφαλιστεί και σε ποιο «ταμείο» θα εισέλθουν τα χρήματα της κρατικής επιχορήγησης που δικαιούνται βάσει νόμου οι Σπαρτιάτες, καθώς διαθέτουν κοινοβουλευτική εκπροσώπηση.

Σημειώνεται, τέλος, ότι χθες και για αρκετές ώρες είχε «πέσει» η επίσημη ιστοσελίδα των Σπαρτιατών.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT