Γεραπετρίτης: Εξαιρετικές σχέσεις με Κάιρο

Γεραπετρίτης: Εξαιρετικές σχέσεις με Κάιρο

Η χθεσινή συζήτηση με τον Αιγύπτιο ΥΠΕΞ Σάμεχ Σούκρι ήταν ουσιαστικά εμβάθυνση επί ζητημάτων που είχαν ήδη τεθεί στις προχθεσινές, διευρυμένες συνομιλίες

1' 50" χρόνος ανάγνωσης

Η κατάσταση στην ευρύτερη περιοχή του άμεσου αλλά και ευρύτερου ενδιαφέροντος Ελλάδας και Αιγύπτου συζητήθηκε χθες στο πρωινό εργασίας που είχαν στο Κάιρο οι υπουργοί Εξωτερικών Γιώργος Γεραπετρίτης και Σάμεχ Σούκρι, σε συνέχεια των επαφών που προηγήθηκαν στο Ελ Αλαμέιν σε επίπεδο κορυφής, με σκοπό να ανιχνευθεί η κατάσταση της διμερούς σχέσης σε μια περίοδο που κάποια δεδομένα φαίνεται να αλλάζουν. Ο κ. Γεραπετρίτης ταξίδεψε έως το Κάιρο έπειτα από πρόσκληση του κ. Σούκρι, ακολουθώντας διαφορετική πορεία από τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη, ο οποίος την Πέμπτη από το Ελ Αλαμέιν επέστρεψε στην Ελλάδα.

Η συμβολή της Ελλάδας

Διπλωματικές πηγές ανέφεραν ότι οι χθεσινές συνομιλίες των δύο υπουργών ήταν στην πραγματικότητα συνέχεια και εμβάθυνση επί ζητημάτων που είχαν ήδη τεθεί στις προχθεσινές, διευρυμένες συνομιλίες. Οπως σημείωναν, η αιγυπτιακή πλευρά εκτιμά ιδιαίτερα τη συμβολή της Ελλάδας στην κατανόηση των αιγυπτιακών θέσεων εντός της Ε.Ε. Είναι γνωστό ότι στις Βρυξέλλες η Ελλάδα έχει ουκ ολίγες φορές ταχθεί υπέρ της Αιγύπτου σε μια σειρά από ζητήματα που εγείρονται για θέματα εσωτερικής τάξης της χώρας, ενώ υποστηρίζει την ολοένα και στενότερη συνεργασία του Καΐρου με την Ε.Ε., μεταξύ άλλων και στον ενεργειακό τομέα.

Αλλωστε σημαντική πτυχή της επίσκεψης του κ. Μητσοτάκη στο προεδρικό μέγαρο του Ελ Αλαμέιν ήταν η πρόοδος των διεργασιών για το καλώδιο διασύνδεσης των δικτύων ηλεκτρικού ρεύματος Ελλάδας – Αιγύπτου. Οπως είναι γνωστό, η Ε.Ε. θεωρεί ότι το έργο θα συμβάλει στη δημιουργία συνθηκών ενεργειακής αυτονομίας και διαφοροποίησης πηγών εισαγωγής ενέργειας για την Ευρώπη.

Κατά την παραμονή του στην Αίγυπτο, ο κ. Γεραπετρίτης παραχώρησε δύο τηλεοπτικές συνεντεύξεις, όπου και μίλησε για τις διμερείς σχέσεις Ελλάδας – Αιγύπτου και για τα σημαντικότερα περιφερειακά και διεθνή θέματα (εξελίξεις σε Λιβύη, Νίγηρα, Σουδάν, Ουκρανία, κλιματική κρίση, παγκόσμια επισιτιστική ασφάλεια, περιφερειακή ενεργειακή συνεργασία). Μετά την ολοκλήρωση της επίσκεψής του στην Αίγυπτο, ο κ. Γεραπετρίτης σημείωσε ότι οι δύο χώρες έχουν αναπτύξει «εξαιρετικές διμερείς σχέσεις», ενώ, όπως είπε, «μας συνδέουν κοινές καταβολές, κοινές παραδόσεις και, βεβαίως, μια κοινή φιλοσοφία για τα διμερή και τα πολυμερή μας θέματα». Ο υπουργός Εξωτερικών ανέφερε επίσης ότι συζήτησαν και «θέματα τα οποία αφορούν στην πολιτική προστασία και ειδικότερα στην ανάγκη ανάπτυξης συνεργειών για την αντιμετώπιση της κλιματικής κρίσης», αλλά και για τη συνεργασία σε τριμερές επίπεδο με την Κυπριακή Δημοκρατία.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT