Εντός και Εκτός: Ο Παπασταύρου και η συνέχεια στη Ν.Δ.

Εντός και Εκτός: Ο Παπασταύρου και η συνέχεια στη Ν.Δ.

3' 33" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΤΟ ΘΕΜΑ

Η υπουργός Εσωτερικών Νίκη Κεραμέως ίσως έχει ως ίνδαλμα την Αγκελα Μέρκελ με τουλάχιστον έναν τρόπο. Νεότατη είναι, έχει μπροστά της χρόνια, μπορεί να έχει πρωθυπουργικές φιλοδοξίες. Σίγουρα, όμως, έχει επηρεαστεί από το ενδυματολογικό στυλ της τέως καγκελαρίου της Γερμανίας. Η Μέρκελ συνήθιζε να φοράει σακάκια σε διάφορες αποχρώσεις, με σκοπό να μη χρειάζεται να προβαίνει κάθε φορά σε στυλιστικές ακροβασίες, που –ούτως ή άλλως– δεν ταίριαζαν στο προτεσταντικό και ανατολικογερμανικό υπόβαθρό της. Η στήλη έχει παρατηρήσει εσχάτως ότι η κ. Κεραμέως εμφανίζεται με διάφορα σακάκια, επίσης σε διάφορες αποχρώσεις. Σε γενικές γραμμές η πολιτική, ακόμη και για το τι ρούχο θα φορέσεις το πρωί, είναι πολύ πιο δύσκολη για τις γυναίκες.

TO ΔΙΛΗΜΜΑ

Να μείνω στο γραφείο και να λύσω το πρόβλημα; Ή να κάνω «αυτοψία» και να εξαγγείλω τη λύση του προβλήματος; Σε αυτό το καθαρά θεωρητικό ερώτημα (αποκλείεται να σκέφτηκε ότι θα μείνει στο γραφείο), ο υφυπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης Κώστας Κυρανάκης εμφανίστηκε σε αυτό το φιλόξενο κτίριο που στεγάζει τις ποιοτικές υπηρεσίες του Κτηματολογίου Αθηνών για να εξαγγείλει ότι έως το τέλος του Αυγούστου θα έχει δώσει λύση στο πρόβλημα των τεράστιων ουρών αναμονής –μάλιστα εν μέσω υψηλών θερμοκρασιών– μέσω ψηφιακών εργαλείων. Τα ανακοίνωσε, μάλιστα, αυτά στον ρεπόρτερ του ΣΚΑΪ, ο οποίος ανέδειξε το πρόβλημα. Ο κ. Κυρανάκης είναι κυβερνητικά άπειρος, αλλά ανήκει στην κατηγορία των στελεχών με αρκετά μεγάλη επικοινωνιακή εμπειρία. Για την ακρίβεια, είναι ένας από τους πάρα πολλούς υπουργούς και υφυπουργούς της τηλεόρασης που αισθάνονται πιο άνετα μπροστά από μια τηλεοπτική κάμερα, απ’ ό,τι μακριά από αυτήν, στην ιδιωτικότητα του χώρου εργασίας. Οι ασκήσεις εγκράτειας είναι καλές και βοηθούν ιδιαίτερα όταν τα πράγματα ζορίζουν.

ΤΟ ΠΡΟΣΩΠΟ

Ο υπουργός Επικρατείας, Σταύρος Παπασταύρου. Βρέθηκε προχθές, Πέμπτη, στη Μεσσήνη στην πρώτη σειρά καθημένων στο πλευρό του Αντώνη Σαμαρά και παρακολούθησαν μαζί την ομιλία του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη, στην επίσημη παρουσίαση της υποψηφιότητας του Δημήτρη Πτωχού, τον οποίο η Ν.Δ. στηρίζει ως υποψήφιό της για τη Περιφέρεια Πελοποννήσου. Οι Παπασταύρου και Πτωχός ήταν και οι δύο στενοί συνεργάτες του Αντώνη Σαμαρά κατά την περίοδο της πρωθυπουργίας του το 2012-15, έχοντας, μάλιστα, κρίσιμα πόστα σε μια περίοδο που οι διαπραγματεύσεις με την τρόικα ήταν σκληρές και με πιθανότητες επιτυχίας μικρές, ακόμη και όταν ανατρέπονταν τα προγνωστικά. Ο κ. Παπασταύρου στη συνέχεια βίωσε την τεράστια δοκιμασία της συκοφαντίας περί «λίστας Λαγκάρντ» και λοιπών ανυπόστατων –όπως αποδείχθηκε– κατηγοριών, που είχαν ως πολιτικό χορηγό τον ΣΥΡΙΖΑ. Η τοποθέτηση του κ. Παπασταύρου στην πιο κομβική θέση που υπάρχει θεσμικά αυτήν τη στιγμή στο Μέγαρο Μαξίμου, αποτελεί αναγνώριση εκ μέρους του πρωθυπουργού των ικανοτήτων του που έχουν δοκιμαστεί εμπράκτως, αλλά και –ώς ένα βαθμό– ηθική επιβράβευση για τις δοκιμασίες τις οποίες πέρασε. Επιπλέον, η παρουσία του κ. Παπασταύρου στο Μέγαρο Μαξίμου επί Σαμαρά και τώρα επί Μητσοτάκη αποκαλύπτει δίχως πολλές φιοριτούρες την άριστη σχέση ανάμεσα στους δύο πολιτικούς άνδρες, αλλά και τη συνέχεια στη Ν.Δ.

Ο ΤΟΠΟΣ

Τα Ναυπηγεία Σκαραμαγκά. Εγινε γνωστό ότι δύο εταιρείες, η γερμανική ΤΚΜS (ThyssenΚrupp Marine Systems) και η διαχειρίστρια των Ναυπηγείων Σκαραμαγκά, του εφοπλιστή Γιώργου Προκοπίου, NAFS, υπέγραψαν μνημόνιο κατανόησης (ΜοU) με σκοπό τη συνεργασία για την ενίσχυση της παραγωγικής ικανότητας. Σε πρακτικό επίπεδο, το MoU περιλαμβάνει πέντε σημεία συνεργασίας: Πρώτον, στην αναβάθμιση των τεσσάρων φρεγατών τύπου ΜΕΚΟ του Π.Ν. Δεύτερον, στην υποστήριξη εν υπηρεσία των υποβρυχίων του Π.Ν. Τρίτον, στον εκσυγχρονισμό μέσης ζωής (ΕΜΖ) των τεσσάρων υποβρυχίων τύπου 214 του Π.Ν. Τέταρτον, εφόσον υπάρξει ενδιαφέρον, σχεδιασθούν και να κατασκευασθούν νέα υποβρύχια για το Π.Ν. ή άλλες χώρες. Και πέμπτον, πιθανές συνέργειες στην κατεύθυνση ανάπτυξης νέων ναυτικών τεχνολογιών. Πρόκειται, αν μη τι άλλο, για μια θετική εξέλιξη για τον παραγωγικό τομέα και δη στην πολύπαθη αμυντική βιομηχανία, η οποία πρέπει να αναβιώσει.

Η ΑΤΑΚΑ

«Δεν μου αρέσουν τα πρόστιμα, προτιμώ πάντα την καλόπιστη και ανθρώπινη συνεννόηση. Οι εργαζόμενοι στην εποχή που ζούμε δεν είναι δούλοι, είναι άνθρωποι με ψυχή και δικαιώματα, και ο εργοδότης έχει απόλυτη ευθύνη να προσέχει την υγεία του εργαζομένου. Οι επιχειρήσεις δεν πρέπει να διακινδυνεύουν έστω και λίγο τη ζωή των εργαζομένων τους όταν έχουμε ακραία καιρικά φαινόμενα», επισήμανε χθες (ΣΚΑΪ) ο υπουργός Εργασίας Αδωνις Γεωργιάδης με το γνώριμο ύφος του, αναφερόμενος, βεβαίως, στις παραβιάσεις της εργατικής νομοθεσίας κατά τη διάρκεια του καύσωνα. Καλά τα λέει ο κ. Γεωργιάδης, και η νομοθεσία που προωθεί είναι η επιβεβλημένη, αλλά ποιος τη σέβεται είναι ένα εντελώς δια-φορετικό ζήτημα.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT