Μητσοτάκης: Εμφαση στην καθημερινότητα

Μητσοτάκης: Εμφαση στην καθημερινότητα

Η κυβέρνηση αναζητεί λύσεις στα προβλήματα που ανέκυψαν εν μέσω θέρους

2' 50" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ανάχωμα στη φθορά της καθημερινότητας επιδιώκει να οικοδομήσει η κυβέρνηση καθώς, εν μέσω θέρους και ενώ διανύουμε την κατεξοχήν περίοδο διακοπών, αναδεικνύονται στο προσκήνιο νέα πιεστικά προβλήματα.

Το μέτωπο της ακρίβειας παραμένει μία από τις βασικές προτεραιότητες, που αναβαθμίζεται κάτω από την πίεση εκτιμήσεων για νέες ανατιμήσεις προσεχώς σε βασικά καταναλωτικά αγαθά. Η κυβέρνηση στο μέτωπο αυτό θα κινηθεί με ένα τρίπτυχο παρεμβάσεων. Ηδη δόθηκε ένα πρώτο σήμα χθες, στη συνάντηση του υπουργού Ανάπτυξης Κώστα Σκρέκα με την Ενωση Σούπερ Μάρκετ, όπου ζητήθηκαν συγκεκριμένα, στοχευμένα μέτρα για τη στήριξη των καταναλωτών. Παράλληλα, από το υπουργείο Ανάπτυξης διαμηνύεται προς κάθε κατεύθυνση ότι θα εντατικοποιηθούν οι έλεγχοι, ώστε να αντιμετωπιστούν πιθανά κρούσματα αισχροκέρδειας στην αγορά. Αντίστοιχα, εντατικοί έλεγχοι θα γίνουν και στην αγορά καυσίμων, καθώς η αύξηση στις τιμές λιανικής προκαλεί διαμαρτυρίες των καταναλωτών.

Από την πλευρά της κυβέρνησης μπαίνουν στο μικροσκόπιο οι διεθνείς εξελίξεις, ώστε να είναι σαφές σε ποιο βαθμό τυχόν ανατιμήσεις στην αγορά δικαιολογούνται με βάση την κατάσταση που επικρατεί διεθνώς ή το πρόβλημα εντοπίζεται σε εγχώριες κερδοσκοπικές κινήσεις. Βεβαίως, ο προβληματισμός είναι έντονος, καθώς και οι εξελίξεις στο μέτωπο του πολέμου με την Ουκρανία αλλά και οι επιπτώσεις της κλιματικής κρίσης, που πλήττουν ταυτόχρονα βόρειο και νότιο ημισφαίριο, προδιαγράφουν μια δύσκολη κατάσταση. Ετσι, η κυβέρνηση έχει ήδη προαναγγείλει τη χρονική επέκταση του market pass, το οποίο θα «ανοίξει» και για νέους δικαιούχους, ώστε να δοθεί ανάσα στα νοικοκυριά.

Την ίδια στιγμή, με συνεχείς εντατικούς ελέγχους ανταποκρίνεται η κυβέρνηση στο «κίνημα της πετσέτας», που έχει επεκταθεί σε πολλές περιοχές της χώρας, όπου επιβεβαιώνονται κρούσματα αυθαιρεσιών στην κατάληψη του αιγιαλού.

Από κυβερνητικής πλευράς έχει ήδη διαμηνυθεί ότι θα ληφθούν μέτρα για την απλοποίηση του ισχύοντος καθεστώτος αδειοδότησης, ελέγχου, καταλογισμού προστίμων για την αξιοποίηση παραλιών, ώστε να μην επιτρέπεται στους παρανομούντες να βρίσκουν τα «παραθυράκια» αλληλοκάλυψης αρμοδιοτήτων, προκειμένου να αποφεύγουν ελέγχους και πρόστιμα και να παρατείνουν τις αυθαιρεσίες τους.

Προτεραιότητα για το Μέγαρο Μαξίμου η ανάσχεση της ακρίβειας, ενώ θα υπάρξουν πρωτοβουλίες που θα απαντούν στα αιτήματα του «κινήματος της πετσέτας».

Στη Βουλή

Στο συγκεκριμένο μέτωπο, την ίδια στιγμή, επιδιώκεται από τα κόμματα της αντιπολίτευσης πολιτική αξιοποίηση. Με δημόσιες τοποθετήσεις στήριξης του αυθόρμητου κινήματος πολιτών, αλλά σιγά σιγά και με σαφή προσπάθεια να πιεστεί η κυβέρνηση. Οπως έγινε χθες από την πλευρά του ΣΥΡΙΖΑ, καθώς 24 βουλευτές του φέρνουν με ερώτησή τους το θέμα στη Βουλή. Ετσι, από την κυβέρνηση θα επιδιωχθεί η απάντηση στο πρόβλημα να δοθεί άμεσα, όσο ακόμη βρισκόμαστε στην κορύφωση της τουριστικής περιόδου, με τον κόσμο να βρίσκεται στις παραλίες, προκειμένου ακριβώς να καταδειχθεί ότι υπάρχουν αντανακλαστικά και βούληση για άμεσες απαντήσεις όπου διαπιστώνεται δυσλειτουργία.

Πλέγμα μέτρων

Στο μέτωπο των παρεμβάσεων για την αντιμετώπιση προβλημάτων της καθημερινότητας εντάσσεται και η Κοινή Υπουργική Απόφαση (ΚΥΑ) των υπουργείων Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης, Υποδομών και Μεταφορών και Προστασίας του Πολίτη για τους εργαζομένους σε υπηρεσίες delivery. Η ΚΥΑ εισάγει πλέγμα μέτρων για την ορθή συντήρηση οχημάτων και για αυστηρές τεχνικές προδιαγραφές των μέσων ατομικής προστασίας που οφείλει να παρέχει κάθε εργοδότης στους διανομείς που απασχολεί.

Σε ένα παράλληλο πλαίσιο, ήδη έχει αρχίσει η διαδικασία καταγραφής και επεξεργασίας στοιχείων και προτάσεων, προκειμένου να διαμορφωθεί το πλαίσιο παρεμβάσεων που θα εξαγγείλει ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης στη ΔΕΘ. Αν και ακόμη είναι νωρίς, από το Μαξίμου διαμηνύεται ότι στόχος είναι να διαμορφωθεί ένα εμπροσθοβαρές πλαίσιο, που θα σηματοδοτεί κομβικές παρεμβάσεις και σημαντικές μεταρρυθμίσεις που θα δείξουν την κατεύθυνση όσο ακόμη βρισκόμαστε στην αρχή της θητείας της νέας κυβέρνησης.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT