Εντός και Εκτός: Κομματικές και οι τοπικές εκλογές

Εντός και Εκτός: Κομματικές και οι τοπικές εκλογές

Σε ηλικία 92 ετών «έφυγε» ο πρέσβης ε.τ. Κωνσταντίνος Ζέπος, γνωστός στο διπλωματικό σώμα για την ηπιότητα αλλά και την πεισματική προσήλωσή του στην υπηρεσία

3' 31" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΤΟ ΘΕΜΑ

Σε ηλικία 92 ετών «έφυγε» ο πρέσβης ε.τ. Κωνσταντίνος Ζέπος, γνωστός στο διπλωματικό σώμα για την ηπιότητα αλλά και την πεισματική προσήλωσή του στην υπηρεσία. Ο Κωνσταντίνος Ζέπος υπηρέτησε σε κρίσιμα πόστα, μάλιστα σε δύσκολες πολιτικές συγκυρίες, όπως για παράδειγμα επί χούντας. Ο Κωνσταντίνος Ζέπος εισήλθε στη διπλωματική υπηρεσία το 1958. Υπηρέτησε, μεταξύ άλλων, στη Λευκωσία, στο Λονδίνο και στη Γενεύη. Διετέλεσε αναπληρωτής μόνιμος αντιπρόσωπος της Ελλάδας στην άλλοτε ΕΟΚ (Ευρωπαϊκή Οικονομική Κοινότητα), πρέσβης στο Δουβλίνο και μόνιμος αντιπρόσωπος της Ελλάδας στον Οργανισμό Ηνωμένων Εθνών (ΟΗΕ). Από το υπουργείο Εξωτερικών εκδόθηκε ανακοίνωση, στην οποία σημειώνεται ότι «υπήρξε ενεργός πολίτης και οξυδερκής διπλωμάτης, που διακρινόταν για το ήθος, τη νηφαλιότητα και την αφοσίωσή του στην πατρίδα».

ΤΟ ΔΙΛΗΜΜΑ

Υπάρχει χώρος για το Κυπριακό; Στην Ουάσιγκτον φαίνεται να πιστεύουν ότι, παρά το δύσκολο κλίμα –κυρίως λόγω της επιμονής της Αγκυρας για λύση δύο κρατών– πρέπει να υπάρξει αισιοδοξία. Αν και –πέρα και πάνω απ’ όλα– προέχει το μέτωπο κατά των Ρώσων και στην Ανατολική Μεσόγειο. Το ίδιο φαίνεται ότι είπε χθες ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Αντονι Μπλίνκεν κατά την τηλεφωνική επικοινωνία που είχε με τον ομόλογό του της Κυπριακής Δημοκρατίας, Κωνσταντίνο Κομπό. Σύμφωνα με τον εκπρόσωπο του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, Μάθιου Μίλερ, οι δύο άνδρες συζήτησαν για την αντοχή της διατλαντικής ενότητας έναντι του πολέμου της Ρωσίας στην Ουκρανία και τη «δέσμευση» της Κυπριακής Δημοκρατίας για την ειρήνη και την ασφάλεια στην Ανατολική Μεσόγειο. Σύμφωνα με την ίδια πηγή, ο κ. Μπλίνκεν υπογράμμισε την αμερικανική ετοιμότητα για την υποστήριξη των προσπαθειών της Κύπρου για επανένωση του νησιού. Η αναφορά σε «προσπάθειες της Κύπρου» και όχι στο πλαίσιο του ΟΗΕ, όπως μου λένε, είναι κυρίως αναγνώριση των κινήσεων Χριστοδουλίδη. Ιδωμεν.

ΤΟ ΠΡΟΣΩΠΟ

Ο Γιάννης Μυλόπουλος, άλλοτε πρύτανης του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης και νυν υποψήφιος περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας. Λίγες ημέρες πριν από τις εκλογές του Μαΐου είχε δηλώσει (ΑΠΕ) τα εξής: «Είναι λάθος να θεωρούμε τις δημοσκοπήσεις σαν τελεσίδικο εκλογικό αποτέλεσμα. Οσο μάλιστα οι δημοσκοπικές εταιρείες αρνούνται να δημοσιεύσουν τα πρωτογενή και αστάθμητα δεδομένα τους, τα οποία επηρεάζουν καθοριστικά το αποτέλεσμα, τόσο δεν πρέπει να αντιμετωπίζονται σαν αξιόπιστα εργαλεία πολιτικής. Αλλωστε τα αποτελέσματα των δημοσκοπήσεων, που παρουσιάζουν αύξηση της επιρροής του κυβερνώντος κόμματος λίγες εβδομάδες πριν από τις εκλογές, δεν δικαιολογούνται από τη γενικευμένη δυσαρέσκεια των πολιτών για την κυβέρνηση». Η πρόβλεψη του κ. Μυλόπουλου διαψεύσθηκε μεγαλοπρεπώς ήδη από τις εκλογές της 21ης Μαΐου. Ενώ ο ίδιος, παρότι ήταν από τους πιο πρώιμους και ακραιφνείς υποστηρικτές του ΣΥΡΙΖΑ κατετάγη στην Α΄ Θεσσαλονίκης 17ος από τους 22 υποψήφιους βουλευτές του κόμματος, σε μια περιφέρεια όπου το κόμμα κινήθηκε περίπου στα εθνικά ποσοστά. Οι επερχόμενες περιφερειακές και δημοτικές εκλογές είναι πρωτίστως ένα τεστ πολιτικό. Από την πλευρά της Ν.Δ. το στίγμα έχει δοθεί ήδη με υποψηφίους οι οποίοι ανήκουν στον κομματικό μηχανισμό. Είναι λογικό ο ΣΥΡΙΖΑ ακόμη να ψάχνεται, αλλά οι μέρες περνούν…

Ο ΤΟΠΟΣ

Η εγχώρια σοσιαλιστική ουτοπία. Διαφορετικά, δεν μπορεί να ιδωθεί η πρόσκληση του σχηματισμού «Πράττω» (του Νίκου Κοτζιά) περί συγκρότησης κοινών ψηφοδελτίων των «προοδευτικών, αριστερών, οικολογικών και σοσιαλιστικών δυνάμεων» απέναντι στην «Ακροδεξιά και τη συντήρηση». Στην ανακοίνωση του «Πράττω», αναφέρεται επίσης: «Κάνουμε ειδική έκκληση προς όλους, να μην επαναλάβουν τις αλαζονικές πολιτικές των δημοτικών εκλογών του 2019 που “χάρισαν” δεκάδες δήμους στη Δεξιά με την άρνησή τους για κάθε συνεννόηση με άλλους». Ξεπερνώντας τις ταμπέλες των διαφόρων «προοδευτικών» δυνάμεων και εκείνες που έχουν τοποθετηθεί στους αντιπάλους τους, το ουτοπικό μήνυμα της ανακοίνωσης είναι ορατό από το… Διάστημα. Είναι πιθανότερο οι συνδυασμοί που βρίσκονται –ας πούμε– αριστερά της Ν.Δ. να διασπαστούν παρά να συνεργαστούν μεταξύ τους. Σε κάθε περίπτωση, οι περιφερειακές και δημοτικές δεν αργούν, για να γίνει αντιληπτή η πολυδιάσπαση στα αριστερά της Ν.Δ.

Η ΑΤΑΚΑ

«Απόψε θα δειπνήσω με τον Λουξεμβούργιο πρωθυπουργό, οπότε θα απολαύσω την αίσθηση απουσίας απειλής», είπε χθες το μεσημέρι από το Τελ Αβίβ ο υπουργός Εθνικής Αμυνας, Νίκος Δένδιας, προκειμένου να δώσει έμφαση για το περιβάλλον που αντιμετωπίζουν Ελλάδα και Ισραήλ. Ο Ξαβιέ Μπετέλ, πρωθυπουργός του Λουξεμβούργου και στενός φίλος του κ. Δένδια, βρίσκεται στην Ελλάδα για ολιγοήμερες διακοπές, προφανώς σε κάποιο νησιωτικό προορισμό. Ο κ. Δένδιας έχει, πάντως, την τεχνογνωσία να «γράφει» αεροπορικά μίλια από την τετραετή θητεία του στο ΥΠΕΞ, όταν σε μία ημέρα μπορούσε, κυριολεκτικά, να κάνει τον γύρο του μισού κόσμου. Στην Ανατολική Μεσόγειο θα κολλήσει;

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT