Νέο πλήγμα στο μέτωπο της ασφάλειας

Εντονος προβληματισμός στο Μαξίμου για τις αρρυθμίες στην κρατική μηχανή

2' 58" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Τα πολλά ερωτήματα και η εικόνα έκδηλης ανεπάρκειας και προβληματικών χειρισμών της ΕΛ.ΑΣ., που οδήγησαν στον θάνατο του 29χρονου στη Νέα Φιλαδέλφεια, έρχονται να προστεθούν σε μια σειρά από «αρρυθμίες» που παρουσιάζει το τελευταίο διάστημα η κρατική μηχανή και προβληματίζουν την κυβερνητική ηγεσία. Η ανεμπόδιστη κάθοδος των Κροατών χούλιγκαν, που κατάφεραν –παρά την απαγόρευση μετακίνησης οπαδών– να διασχίσουν όλη τη χώρα και να φτάσουν στη Νέα Φιλαδέλφεια χωρίς να ενεργοποιηθεί κανένας «συναγερμός» στις αρμόδιες αρχές, προκαλεί όχι απλώς αυτονόητα ερωτήματα, αλλά και αγανάκτηση για την αλληλουχία αστοχιών.

Μετά την άμεση απομάκρυνση επτά αξιωματικών της ΕΛ.ΑΣ., η κυβέρνηση διαμηνύει ότι το θέμα δεν κλείνει και η ολοκλήρωση της ΕΔΕ θα συνοδευθεί από συμπληρωματικές κινήσεις. Ο πρωθυπουργός ενημερώθηκε άμεσα για όσα συνέβησαν και σε ανοιχτή γραμμή επικοινωνίας με τον Γιάννη Μπρατάκο στο Μέγαρο Μαξίμου και τον υπουργό Προστασίας του Πολίτη Γιάννη Οικονόμου ζήτησε να γίνει άμεσα διερεύνηση των προφανών ευθυνών και να αποδοθούν ευθύνες. Το πρωτοφανές περιστατικό προκάλεσε σοκ και σφοδρή ενόχληση, που γινόταν ακόμη μεγαλύτερη όσο αποκαλύπτονταν επιπλέον στοιχεία. Οπως ότι οι Κροάτες χούλιγκαν αφέθηκαν ανενόχλητοι να διασχίσουν τη χώρα, όπως ότι υπήρχε σχετική πληροφόρηση στις αρμόδιες υπηρεσίες και, παρά ταύτα, επιδείχθηκε πρωτόγνωρη γύμνια σε σχεδιασμό και αντίδραση.

Το μήνυμα που εκπέμπεται αρμοδίως είναι ότι «η ΕΛ.ΑΣ. απέτυχε και δεν υπάρχει καμιά δικαιολογία».

Από το Μαξίμου διαμηνύεται ότι η στήριξη στον υπουργό Προστασίας του Πολίτη είναι δεδομένη και ότι αυτό που καταδεικνύεται είναι η ανάγκη για παρεμβάσεις εις βάθος, σε δομές και πρόσωπα, σε υπηρεσιακό επίπεδο, όπου κριθεί αναγκαίο. Οπως επισημαίνεται, μάλιστα, μετά τη δολοφονία του Αλκη Καμπανού έγιναν προσαρμογές, προς το αυστηρότερο, στο νομοθετικό πλαίσιο για την οπαδική βία με θετικά αποτελέσματα. Ωστόσο, το χθεσινό πρωτόγνωρο συμβάν συνδέεται με εισαγόμενο χουλιγκανισμό, αλλά και προφανή ανεπάρκεια που θα ελεγχθεί εις βάθος.

Σφοδρές αντιδράσεις

Πλήρης στήριξη του πρωθυπουργού στον Γιάννη Οικονόμου – Να παραιτηθεί ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη ζητούν τα κόμματα της αντιπολίτευσης.

Την ίδια στιγμή, σκληρούς αντικυβερνητικούς τόνους και απαίτηση παραίτησης του υπουργού Προστασίας του Πολίτη περιλαμβάνουν δηλώσεις και ανακοινώσεις από τον χώρο της αντιπολίτευσης, με αφορμή το δραματικό γεγονός της απώλειας ζωής νέου που προκάλεσαν χούλιγκαν στη Νέα Φιλαδέλφεια.

Ο ΣΥΡΙΖΑ με κεντρική ανακοίνωσή του, αλλά και το ΠΑΣΟΚ μέσω δηλώσεων του Ν. Ανδρουλάκη, ενώ αρχικά ζητούσαν «άμεσα απαντήσεις για τον σχεδιασμό των μέτρων ασφαλείας από το υπουργείο Προστασίας του Πολίτη και την ηγεσία της αστυνομίας» και σημείωναν ότι «η ελληνική πολιτεία αποδείχθηκε ανεπαρκής», μετά τη γνωστοποίηση της απόφασης του υπουργού Γ. Οικονόμου για άμεση απομάκρυνση επτά αξιωματικών της ΕΛ.ΑΣ., επανήλθαν με υψηλότερους τόνους:

«Αν ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη νομίζει ότι θα κρυφτεί από τις ευθύνες του με την απομάκρυνση επτά αξιωματικών, είναι γελασμένος. Ο κ. Οικονόμου θα έπρεπε ήδη να έχει παραιτηθεί», αναφέρει σε νεότερη ανακοίνωσή του το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης. «Η αποπομπή περιφερειακών στελεχών της ΕΛ.ΑΣ. δεν αποσείει τις σοβαρές πολιτικές ευθύνες του υπουργού Προστασίας του Πολίτη για την επιχειρησιακή αποτυχία και τον διεθνή διασυρμό της χώρας. Αναμένουμε άμεσα την παραίτηση του κ. Οικονόμου», σημείωνε μεταξύ άλλων, σε δεύτερη δήλωσή του, χθες αργά το μεσημέρι ο κ. Ανδρουλάκης.

«Η κυβέρνηση έχει τεράστιες ευθύνες. Θεωρεί “λογικό” να απαγορεύει συναθροίσεις εργαζομένων, που δήθεν “διαταράσσουν την οικονομική και κοινωνική ζωή”, αλλά αφήνει ανενόχλητους οπλισμένους φασίστες χούλιγκαν να δολοφονούν και να καταστρέφουν», τονίζει το ΚΚΕ.

Οι Σπαρτιάτες υποστηρίζουν πως υπήρξαν «τραγικές παραλείψεις και εγκληματική αμέλεια κυβερνητικών ιθυνόντων». Σε ανακοίνωση της Ελληνικής Λύσης, τέλος, αναφέρονται μεταξύ άλλων: «Αποδεικνύεται ότι η Ν.Δ. που υποσχέθηκε “νόμο και τάξη”, έχει παραδώσει την πατρίδα και την κοινωνία στην ανομία και την ασυδοσία. Το περιβόητο “επιτελικό κράτος” πρέπει να ξηλωθεί και οι υπεύθυνοι να λογοδοτήσουν».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT