Εντός και Εκτός: Η κυβέρνηση και οι ανεμόμυλοι του Δον Κιχώτη

Εντός και Εκτός: Η κυβέρνηση και οι ανεμόμυλοι του Δον Κιχώτη

Σε ένα περιορισμένο χρονικό διάστημα, μικρότερο της μιας εβδομάδας, έχουν έλθει στην επιφάνεια ζητήματα τα οποία αγγίζουν τον πυρήνα της ταυτότητας της Ν.Δ., που –όπως υποστηρίζουν κάποιοι μάλλον κακεντρεχείς– είναι κεντροδεξιό κόμμα

3' 26" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΤΟ ΘΕΜΑ

Σε ένα περιορισμένο χρονικό διάστημα, μικρότερο της μιας εβδομάδας, έχουν έλθει στην επιφάνεια ζητήματα τα οποία αγγίζουν τον πυρήνα της ταυτότητας της Ν.Δ., που –όπως υποστηρίζουν κάποιοι μάλλον κακεντρεχείς– είναι κεντροδεξιό κόμμα. Αγγίζουν, δηλαδή, την ασφάλεια με την ευρύτερη έννοια, είτε αυτή αφορά την άμυνα της χώρας είτε τη δυνατότητα του πολίτη να μπορεί να εργάζεται, να επιχειρεί, να ζει στο εσωτερικό χωρίς να απειλείται καθ’ οιονδήποτε τρόπο. Από τη μετατροπή της Εγνατίας Οδού σε λεωφόρο αγώνων δουλεμπόρων, τις εκρήξεις σε αποθήκη πυρομαχικών της Πολεμικής Αεροπορίας, μέχρι την εκδρομική πορεία των Κροατών νεοναζί χούλιγκαν από το Ζάγκρεμπ μέχρι την Αθήνα, ο «σκληρός πυρήνας» του κράτους δεν έχει δείξει αντανακλαστικά. Ή απλώς δεν έχει ακόμη;

ΤΟ ΔΙΛΗΜΜΑ

Μέσα, λοιπόν, σε αυτή τη ζοφερή κατάσταση, με το αίμα ενός σφαγιασθέντος νέου ανθρώπου στη Νέα Φιλαδέλφεια να είναι ακόμη ζεστό, στο υπουργείο ΠΡΟ-ΠΟ (μάλλον από το δημοφιλές παιχνίδι με τα σημεία «1 – 2 – Χ» και όχι από το «Προστασίας του Πολίτη») αποφάσισαν, λέει, να «αποκεφαλίσουν» επτά αξιωματικούς της ΕΛ.ΑΣ., ανάμεσα στους οποίους και τον διοικητή της Τροχαίας Ιωαννίνων. Εν ολίγοις η ευθύνη μετατέθηκε «δυσμενώς» στα παραμεθόρια. Γιατί να μην ξεκινήσει και ο ΠΑΣ Γιάννινα με -6 βαθμούς την ποδοσφαιρική Super League που αρχίζει σε λίγες ημέρες; Ή να αναγκαστεί ο εν λόγω αξιωματικός να κάνει τροχονομία στην Κακαβιά; Το θέμα είναι πολύ σοβαρό, ωστόσο οι αρχικές αντιδράσεις δείχνουν ότι, πέρα από την αδράνεια και τον ωχαδερφισμό του κράτους, κάτι δεν λειτουργεί καλά και στην πολιτική διαχείριση. Οποιοι και αν είναι οι υπολογισμοί πίσω από αυτή τη διαχείριση, είναι βέβαιο ότι δεν θα οδηγήσουν σε καλά αποτελέσματα.

ΤΟ ΠΡΟΣΩΠΟ

Ο υπουργός Μετανάστευσης Δημήτρης Καιρίδης κάνει αυτές τις ημέρες περιοδεία στα μεγάλα νησιά του Ανατολικού Αιγαίου, τα οποία έχουν επιβαρυνθεί τα προηγούμενα χρόνια περισσότερο από κάθε άλλο τμήμα της χώρας από την παράνομη μετανάστευση και τα ρεύματα προσφύγων. Βρέθηκε στη Χίο και στη Λέσβο. Στη Χίο επισκέφθηκε τη ΒΙΑΛ, το περιφερειακό Γραφείο Ασύλου και το Κέντρο Φιλοξενίας Ασυνόδευτων Ανηλίκων και τις εγκαταστάσεις της ΜΚΟ «ΜΕΤΑδραση». Στη Λέσβο επισκέφθηκε το κέντρο υποδοχής και ταυτοποίησης στον Καρά Τεπέ και μονάδες φιλοξενίας ασυνόδευτων ανήλικων προσφύγων. Ο κ. Καιρίδης θα συνεχίσει αυτού του είδους τις επισκέψεις προκειμένου να αποκτήσει ιδία εμπειρία για την κατάσταση που επικρατεί, διότι δεν επιθυμεί να επαφίεται στην εικόνα που του μεταφέρεται από τρίτους. Οσο και αν τους εμπιστεύεται. Αν και υπουργεία όπως αυτό είναι στην πραγματικότητα έρμαια των εξελίξεων, η προετοιμασία είναι σημαντική, γι’ αυτό και, όπως μαθαίνω, ο κ. Καιρίδης έχει περάσει τις πρώτες εβδομάδες στην προσπάθεια εξοικείωσης και γνωριμίας με τους υπηρεσιακούς παράγοντες ενός –κατά κανόνα– υποστελεχωμένου υπουργείου. Ως πρόσωπο χωρίς προηγούμενη κυβερνητική εμπειρία είναι λογικό να αναζητεί πατήματα, ιδιαίτερα σε ένα υπουργείο που μπορεί να κρύβει πολύ δυσάρεστες εκπλήξεις για όποιον επιθυμεί να κάνει πολιτική καριέρα.

Ο ΤΟΠΟΣ

Χθες βρέθηκε στο υπουργείο Εθνικής Αμυνας μια παλιά γνώριμη των ελληνικών πραγμάτων, αυτή τη φορά με άλλο «καπέλο». Η Κέιτ-Μέρι Μπερνς, υποδιευθύντρια Πολιτικών Υποθέσεων της Ευρωπαϊκής Διοίκησης των ΗΠΑ (US EUCOM), είχε επαφές –μαζί με τον στρατιωτικό υποδιοικητή, αντιπτέραρχο Στίβεν Μπάσαμ– με τον αρχηγό ΓΕΕΘΑ Κωνσταντίνο Φλώρο, αλλά και τον αρχηγό ΓΕΑ Θεμιστοκλή Μπουρολιά. Η κ. Μπερνς ήταν επιτετραμμένη της πρεσβείας των ΗΠΑ στην Αθήνα την περίοδο 2017-19, ενώ στη συνέχεια, μέχρι και το τέλος του 2022, διετέλεσε πρέσβειρα στα Σκόπια. Γνωρίζει καλά τις ιδιαιτερότητες της περιοχής, ως εκ τούτου, μαθαίνω, δεν είχε κανένα πρόβλημα να συζητήσει ακόμη και για τα στενά στρατιωτικά με τους καθ’ ύλην αρμοδίους. Από την ελληνική πλευρά, πάντως, τονίστηκε η άριστη συνεργασία με τις αμερικανικές ένοπλες δυνάμεις.

Η ΑΤΑΚΑ

«H κυβέρνηση δεν προέκυψε “από παρθενογένεση”, αλλά συνεχίζει διαδεχόμενη τον εαυτό της. Η πραγματικότητα που αντιμετωπίζουν οι πολίτες, η αισχροκέρδεια, οι ελλιπείς έλεγχοι κ.ο.κ., δεν “έτυχαν”, δεν ήρθαν “ουρανοκατέβατοι”, η Ν.Δ. κυβερνά εδώ και χρόνια». Αυτά είπε χθες στον ΣΚΑΪ η γραμματέας της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΠΑΣΟΚ Ευαγγελία Λιακούλη, με προφανή στόχο την υποστήριξη των αντιπολιτευτικών επιχειρημάτων του κόμματός της. Πέρα, πάντως, από την αντιπολιτευτική οσμή του, το επιχείρημα αυτό πρέπει να ανησυχεί σοβαρά την κυβέρνηση, καθώς παίζει χωρίς αντίπαλο, αλλά μόνο με το πρόσφατο κυβερνητικό παρελθόν της. Και ο Δον Κιχώτης με ανεμόμυλους, φανταστικούς εχθρούς, πάλευε, τελικά με τον εαυτό του.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT