Πολυφωνία στον ΣΥΡΙΖΑ ενόψει εκλογής

Πολυφωνία στον ΣΥΡΙΖΑ ενόψει εκλογής

ην αίσθηση ότι ο ΣΥΡΙΖΑ είναι... πολλά κόμματα στη συσκευασία του ενός δημιουργούν με τη στάση τους οι υποψήφιοι διάδοχοι του Αλέξη Τσίπρα

2' 41" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Εικόνα πολλών κομμάτων στη συσκευασία του ενός παρουσιάζει ο ΣΥΡΙΖΑ στην πορεία προς την εκλογή νέου αρχηγού, με τους υποψηφίους που θα διαδεχθούν τον Αλέξη Τσίπρα –επίσημους, αλλά και πιθανολογούμενους– να πραγματοποιούν καθημερινά δημόσιες παρεμβάσεις μέσω δηλώσεων, αναρτήσεων και συνεντεύξεων, ακόμα και για θέματα επικαιρότητας για τα οποία εκδίδονται κεντρικά επίσημες ανακοινώσεις από την Κουμουνδούρου.

Χαρακτηριστική είναι η χθεσινή περίπτωση με το δραματικό και αιματηρό συμβάν στη Νέα Φιλαδέλφεια: το γραφείο Τύπου του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης, παρακολουθώντας τις εξελίξεις, εξέδωσε δύο φορές ανακοίνωση. Ωστόσο, κατά σειράν όπως δημοσιοποιήθηκαν, για το ίδιο θέμα τοποθετήθηκαν με δηλώσεις τους οι Εφη Αχτσιόγλου, Ν. Παππάς, Ευκλ. Τσακαλώτος, αλλά και με ανάρτησή του ο αναδειχθείς ως προσωρινός πρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του κόμματος Σωκρ. Φάμελλος.

Οι υποψήφιοι για την ηγεσία τοποθετούνται στα θέματα αιχμής, όπως η δολοφονική επίθεση στη Νέα Φιλαδέλφεια, ακόμη και όταν υπάρχουν κεντρικές ανακοινώσεις της Κουμουνδούρου.

Για τον τελευταίο, όπως και για τον Π. Πολάκη –ενδεχομένως, και για οποιονδήποτε ακόμα, αν το αποφασίσει– η οριστικοποίηση μιας υποψηφιότητάς τους θα γίνει το αργότερο στις 2 Σεπτεμβρίου, ημέρα κατά την οποία –ως γνωστόν– θα συγκληθεί το διαρκές συνέδριο του ΣΥΡΙΖΑ με τη σύνθεση του προηγούμενου 3ου συνεδρίου που διεξήχθη πέρυσι. Οι επίσημες υποψηφιότητες, υπενθυμίζεται πως συμπληρώνονται με εκείνη του Στ. Τζουμάκα. Για όποιες πιθανές νέες, θα τίθεται στο συνέδριο ως προϋπόθεση προκειμένου να εγκριθούν και να συμμετέχουν στις εσωκομματικές εκλογές λίγες ημέρες αργότερα, να υπάρχουν υπογραφές τουλάχιστον τριάντα μελών της Κεντρικής Επιτροπής του κόμματος.

Υπενθυμίζεται πως το συνέδριο αυτό θα πραγματοποιηθεί με «υβριδικό τρόπο», δηλαδή οι σύνεδροι θα μπορούν να μετέχουν είτε με φυσική παρουσία είτε διαδικτυακά.

Από τις πιθανολογούμενες νέες υποψηφιότητες, έως τώρα ξεχωρίζει εκείνη του κ. Φάμελλου, η έντονη δραστηριότητα του οποίου σε πολλά επίπεδα τις τελευταίες εβδομάδες, έχει δημιουργήσει την αίσθηση πως δεν έχει εγκαταλείψει την ιδέα να μπει κι εκείνος στην κούρσα της διαδοχής. Στο κομματικό παρασκήνιο, μάλιστα, έχουν ακουστεί όχι κολακευτικά λόγια πως ο κ. Φάμελλος δημιουργεί «κλίμα», αξιοποιώντας τη μεταβατική/θεσμική ιδιότητά του για την προσωπική του προβολή. Στο πλαίσιο αυτό έχουν, μεταξύ άλλων, καταγραφεί: α) Η αναφορά του στην κοινοβουλευτική επάρκεια του ιδίου και του αναδειχθέντος στη θέση του γραμματέα της Κ.Ο. κ. Καλαματιανού: «Κλήθηκα προσωπικά να υπηρετήσω τη θέση του προέδρου της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του κόμματος με τον συντοπίτη σας Διονύση Καλαματιανό στη θέση του γραμματέα. Η παρουσία μας στις προγραμματικές δηλώσεις της κυβέρνησης πιστεύω ότι ήταν επαρκής και ασκούμε ως οφείλουμε τον ρόλο μας ως αξιωματική αντιπολίτευση». β) Εδωσε πυκνές συνεντεύξεις «εφ’ όλης της ύλης» σε έντυπα και ηλεκτρονικά ΜΜΕ της Αθήνας, της Θεσσαλονίκης και της περιφέρειας. γ) Σε καμία εξ αυτών των συνεντεύξεων, όταν ρωτήθηκε, δεν απέρριψε το ενδεχόμενο να θέσει υποψηφιότητα. δ) Εκανε αναρτήσεις ακόμα και για να δώσει συγχαρητήρια στην εθνική ομάδα υδατοσφαίρισης για την πρόσφατη μεγάλη επιτυχία της. ε) Πραγμα-τοποιεί συχνές επισκέψεις σε υπηρεσίες και συναντήσεις με φορείς που σχετίζονται με κεντρικά ζητήματα της επικαιρότητας. Ενδεικτικά αναφέρονται το Ενιαίο Συντονιστικό Κέντρο Επιχειρήσεων και Διαχείρισης Κρίσεων της Πολιτικής Προστασίας, το πυροφυλάκιο Πανοράματος Θεσσαλονίκης, όπου συναντήθηκε με το Πανελλήνιο Σωματείο Συμβασιούχων Πυροσβεστών, η βάση των Canadair και η συνάντησή του με πιλότους των Canadair, η 112 Πτέρυγα Μάχης – Αεροπορική Βάση Ελευσίνας, η συνάντηση με την Εκτελεστική Επιτροπή της ΑΔΕΔΥ, ενώ κατέθεσε και ερώτηση στον πρωθυπουργό για την κλιματική κρίση.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT