Στη λογική των «μηδενικών προβλημάτων» με τους γείτονες επανέρχεται, ρητορικά τουλάχιστον, ο πρόεδρος της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, ο οποίος από το βήμα της 14ης ετήσιας διάσκεψης πρέσβεων στην Αγκυρα, μίλησε για ζώνη ειρήνης, σταθερότητας και ευημερίας που πρέπει να εδραιωθεί γύρω από τη χώρα. «Δεν υπάρχει πρόβλημα που δεν μπορεί να λυθεί με κανέναν, ειδικά με τους γείτονές μας. Είμαστε έτοιμοι να βρεθούμε σε ένα κοινό σημείο», είπε ο κ. Ερντογάν, δίχως να αναφερθεί ονομαστικά στην Ελλάδα. «Δεν θέλουμε φιλονικίες με κανέναν, δεν επιδιώκουμε να αυξήσουμε τις διενέξεις. Προσπαθούμε να αυξήσουμε ακόμη περισσότερο τον αριθμό των φίλων μας», σημείωσε ο πρόεδρος της Τουρκίας και υπογράμμισε ότι «ο διάλογος και η διπλωματία θα είναι τα δύο σημαντικότερα εργαλεία μας για την επίτευξη αυτού του στόχου». Ο κ. Ερντογάν υπογράμμισε, ακόμη, ότι «το να είμαστε ενεργοί στο πεδίο και στο τραπέζι δεν είναι για μας επιλογή, αλλά υποχρέωση. Οπως δεν επιδιώκουμε την ένταση, έτσι δεν ενδίδουμε και σε πιέσεις, υπομονετικά και έντιμα. Μας ενδιαφέρει η προστασία των συμφερόντων της Τουρκίας».
Ευρύτερα, πάντως, ο κ. Ερντογάν φρόντισε να κρατήσει ξανά ίσες αποστάσεις μεταξύ Δύσης – Ρωσίας, αναφερόμενος στη συμφωνία μεταφοράς των σιτηρών. Οπως είπε, «ο κ. Πούτιν δείχνει επίσης ευαισθησία σχετικά με την πρόσβαση των Αφρικανών αδελφών μας σε προϊόντα σιτηρών» και πρόσθεσε: «Ας ελπίσουμε ότι θα βρούμε ένα κοινό έδαφος. Αναμφίβολα, η λύση αυτού του προβλήματος, χωρίς περαιτέρω αδιέξοδο, εξαρτάται από την εκπλήρωση των υποσχέσεων των δυτικών χωρών».
Ο κ. Ερντογάν έκλεισε τη διάσκεψη, που είχε ανοίξει στις αρχές της εβδομάδας ο υπουργός Εξωτερικών Χακάν Φιντάν, ο οποίος επίσης μίλησε για την ειλικρινή προοπτική εξεύρεσης λύσεων στις διαφορές με την Ελλάδα, βάζοντας, πάντως, έναν αστερίσκο στο Κυπριακό, που –όπως είπε– είναι εθνική υπόθεση. Στην Κύπρο χθες προκλήθηκε μια σχετική αναστάτωση όταν το ρωσικό πρακτορείο ειδήσεων TASS ανακοίνωσε ότι η Μόσχα θα αρχίσει να παρέχει προξενικές υπηρεσίες στους 50.000 Ρώσους πολίτες που κατοικούν στα Κατεχόμενα. Σύμφωνα με το πρακτορείο, εκπρόσωπος της ρωσικής πρεσβείας στη Λευκωσία είπε ότι χώρες όπως οι ΗΠΑ, το Ηνωμένο Βασίλειο, η Γερμανία, η Γαλλία και η Ιταλία έχουν εδώ και χρόνια διπλωματικές αποστολές στο ψευδοκράτος, οι οποίες επιλύουν προξενικά ζητήματα. Πρόκειται, βεβαίως, για γνωστή τακτική που έχουν όλες οι πρεσβείες στη Λευκωσία να συνεργάζονται με ιδιώτες στα κατεχόμενα για την επίλυση προξενικών ζητημάτων που προκύπτουν. Από το κυπριακό υπουργείο Εξωτερικών έγινε γνωστό ότι «διερευνώνται τα δημοσιεύματα τα οποία αφορούν ενδεχόμενη ρωσική παρουσία στα κατεχόμενα για παροχή προξενικής αρωγής. Επί τούτου, γίνεται σχετική διερεύνηση στη Λευκωσία αλλά και από την πρεσβεία μας στη Μόσχα».