Εντός και Εκτός: Το κρεβάτι στο υπουργείο Προστασίας του Πολίτη

Εντός και Εκτός: Το κρεβάτι στο υπουργείο Προστασίας του Πολίτη

3' 31" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΤΟ ΘΕΜΑ

Λαέ ακούμπα στην… τούρτα του Κουτσούμπα. Θα μπορούσε να είναι μια εναλλακτική ευχή προς τον γ.γ. του ΚΚΕ, ο οποίος, όπως πληροφορούν τη στήλη εισοδιστές κατάσκοποι στον Περισσό, συμπληρώνει σήμερα το 67ο έτος της ηλικίας του. Ο Κουτσούμπας φέτος, πέρα από τα γενέθλια που σηματοδοτούν (συνήθως), με βάση τις κύριες προβλέψεις του συνταξιοδοτικού, ηλικία αποχώρησης από τον εργασιακό στίβο, συμπληρώνει και δέκα χρόνια στη θέση του γ.γ. του ΚΚΕ. Αυτό δεν σημαίνει κατ’ ανάγκην τίποτε για ένα κόμμα στο οποίο ο σταχανοβισμός θεωρείται αξία. Αλλωστε, η προκάτοχός του Αλέκα Παπαρήγα παρέμεινε στη θέση της γ.γ. του ΚΚΕ από το 1991 έως και το 2013, για 22 συναπτά έτη. Χαρούμενο το… 2035 λοιπόν, κ. Κουτσούμπα;

ΤΟ ΔΙΛΗΜΜΑ

«Δεν νοείται η ΕΛ.ΑΣ. και στελέχη της, ακόμη και μήνα Αύγουστο, μπροστά σε τέτοια πληροφόρηση να μη δρουν», είπε (ALPHA) ο υπουργός Προστασίας του Πολίτης Γιάννης Οικονόμου και πραγματικά δεν μπορεί κάποιος παρά να συμπαρασταθεί στο δράμα των ανθρώπων που αναγκάζονται να δουλεύουν «μήνα Αύγουστο». Ιδιαίτερα όταν μιλάμε για αστυνομικούς. Πού ακούστηκε; Ο κ. Οικονόμου, πάντως, θα έπρεπε να είχε καταλάβει σε ποιο υπουργείο τοποθετήθηκε, αντικαθιστώντας έναν καρατομημένο λόγω διακοπών πριν από λίγες ημέρες, από μια εικόνα. Το γραφείο του στην Κατεχάκη είναι από τα λίγα υπουργικά γραφεία που διαθέτουν και κρεβάτι. Για κάποιον λόγο βρίσκεται εκεί και μάλλον όχι για χαλάρωση «μήνα Αύγουστο». Διότι είναι πολύ πιθανό, σε ένα υπουργείο το οποίο διαχειρίζεται κατά κύριο λόγο έκτακτες καταστάσεις (δεν ζούμε στη Γροιλανδία), ο πολιτικός προϊστάμενος να χρειαστεί να μείνει σ’ αυτό μία ή και περισσότερες νύχτες. Οπως δυστυχώς έχει συμβεί επανειλημμένως στο παρελθόν.

ΤΟ ΠΡΟΣΩΠΟ

Η πρόεδρος της Πλεύσης Ελευθερίας, Ζωή Κωνσταντοπούλου, λόγω και της επαγγελματικής ιδιότητας και έξης, προχώρησε χθες σε μια τοποθέτηση η οποία –αν μη τι άλλο– παρουσιάζει με σχετική ακρίβεια την πλήρη απουσία αντανακλαστικών που επικράτησε εντός και εκτός Ελλάδος μετά τη δολοφονία του φιλάθλου της ΑΕΚ Μιχάλη Κατσουρή από εγκληματικά στοιχεία. «UEFA, ελληνική κυβέρνηση και Ελληνική Αστυνομία επιδεικνύουν ασύγγνωστη χαλαρότητα απέναντι στα γεγονότα, στους προφανέστατους κινδύνους και στις ευθύνες τους. Οι αγώνες θα έπρεπε συνολικά να έχουν ανασταλεί και όχι να αφήνονται να εξελιχθούν. Κανένα οικονομικό μέγεθος δεν νομιμοποιεί το ρίσκο για την ανθρώπινη ζωή. Η ελληνική κυβέρνηση θα έπρεπε ήδη να έχει προβεί σε επίσημα διαβήματα προς την UEFA και προς την κροατική κυβέρνηση, για την ανάληψη πρωτοβουλιών και ευθυνών, άμεσης εξιχνίασης, πάταξης και αποτροπής των εγκληματικών φαινομένων. Η διακρατική συνεργασία είναι επιβεβλημένη και οφειλόμενη ενέργεια. Το ίδιο και η, από πλευράς UEFA, ανάληψη της ευθύνης αποτελεσματικής προστασίας των πολιτών και φιλάθλων από τη δολοφονική βία που ενεργοποιείται με αφορμή και στο περιθώριο των διεθνών αθλητικών διοργανώσεών της». Πολλά μπορεί να πει κάποιος για την πολιτική τακτική της Πλεύσης Ελευθερίας ή την ιδιόρρυθμη στάση της στα κοινοβουλευτικά, αλλά νομίζω λίγοι θα διαφωνήσουν με τη συγκεκριμένη διαπίστωσή της.

Ο ΤΟΠΟΣ

Ο 4ος όροφος του υπουργείου Εθνικής Αμυνας, όπως μαθαίνω, αποτελεί πλέον ένα πέλαγος απέραντης ηρεμίας. Από το κτίριο του ΓΕΣ/ΓΕΝ, όπου χωροταξικά βρίσκεται το γραφείο του υπουργού Νίκου Δένδια, μέχρι και το κτίριο του ΓΕΑ στην άλλη άκρη του στρατοπέδου, όπου είναι από παλιά τοποθετημένο το γραφείο του γ.γ. Αντώνη Οικονόμου. Παρά τις Κασσάνδρες, που προέβλεπαν ότι οι δύο άνδρες πρόκειται να έχουν τριβές –μεταξύ άλλων και λόγω πολιτικών καταβολών (ο κ. Οικονόμου αποτελεί παλαιό και επιστήθιο φίλο του πρώην προέδρου της Ν.Δ. Αντώνη Σαμαρά)– συμβαίνει το ακριβώς αντίθετο. Η συνεργασία είναι αγαστή και υπάρχει συναντίληψη για τα βασικά θέματα. Δεδομένου μάλιστα ότι, όπως η στήλη σας πληροφόρησε ήδη, η θέση του Νίκου Χαρδαλιά δεν θα αναπληρωθεί, αλλά θα παραμείνει μόνος υφυπουργός ο Γιάννης Κεφαλογιάννης, ειδήσεις για τριβές πρέπει να αναζητηθούν σε άλλα υπουργεία.

Η ΑΤΑΚΑ

Αν μείνουμε σε όλα όσα είπε χθες (ΕΡΤ) ο υφυπουργός Προστασίας του Πολίτη Κώστας Κατσαφάδος, «ούτε εγώ ούτε ο κ. Οικονόμου είχαμε ενημέρωση για το συγκεκριμένο ζήτημα», δηλαδή όλα όσα προηγήθηκαν της δολοφονίας Κατσουρή, τότε θα πρέπει να περιμένουμε περαιτέρω καρατομήσεις. Και πρόσθεσε ότι «θα αποδοθούν οι ευθύνες εκεί που πραγματικά υπάρχουν. Γι’ αυτό διεξάγεται η ΕΔΕ και σε λιγότερο από μήνα θα μου επιτρέψετε να σας πω, γιατί αυτή είναι η πολιτική εντολή η οποία έχει δοθεί, θα υπάρχει το πόρισμα της ΕΔΕ και ανάλογα με το πόρισμα θα υπάρχει η ανάλογη αντίδραση και φυσικά θα αποδοθούν οι ευθύνες, όσο ψηλά κι αν είναι αυτές».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT