Θεωρείο: Κλείνει ένας κύκλος σημαντικός

Θεωρείο: Κλείνει ένας κύκλος σημαντικός

Κλείνει ένας κύκλος σημαντικός «Ο Ανθιμος είχε μόνο φίλους και εχθρούς, δεν υπήρχε ενδιάμεση κατηγορία, δεν ήταν, ας πούμε, ανεκτός»: Ετσι προσδιορίζει άνθρωπος με πολύ καλή γνώση της Θεσσαλονίκης τον απερχόμενο μητροπολίτη

4' 9" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Κλείνει ένας κύκλος σημαντικός

«Ο Ανθιμος είχε μόνο φίλους και εχθρούς, δεν υπήρχε ενδιάμεση κατηγορία, δεν ήταν, ας πούμε, ανεκτός»: Ετσι προσδιορίζει άνθρωπος με πολύ καλή γνώση της Θεσσαλονίκης τον απερχόμενο μητροπολίτη. Η παραίτησή του σηματοδοτεί το κλείσιμο ενός σημαντικού κύκλου για την Εκκλησία της Ελλάδος, καθώς πρόκειται για πολύ έντονη προσωπικότητα με συχνά αμφιλεγόμενες έως και ακραίες τοποθετήσεις και εμπλοκή του ονόματός του και σε σκάνδαλα που ταλαιπώρησαν την Εκκλησία.

Υπέρ και κατά

«Στην πόλη θα έλεγα ότι ένα 30% ήταν υπέρ του Ανθίμου και ένα 40% ευθέως αντίθετο. Και το υπόλοιπο 30% επίσης διακείμενο αρνητικά», συνεχίζει ο συνομιλητής μας. Προσθέτει, ωστόσο, ότι τα τελευταία χρόνια, με την κατάσταση της υγείας του να επιβαρύνεται, ο μητροπολίτης έδειξε να κερδίζει σε συμπόνοια και με την απόφασή του να παραιτηθεί «ίσως κερδίσει και σε συμπάθεια».

Σφοδρή κριτική

Περισσότερο ισχυρό θεωρείται το αποτύπωμά του στην Αλεξανδρούπολη, όπου έδωσε νέα πνοή στην εκεί μητρόπολη. Στη Θεσσαλονίκη, εξαιτίας και των ιδιαίτερων χαρακτηριστικών της πόλης, βρέθηκε στο επίκεντρο σφοδρής κριτικής για τις πολύ συντηρητικές απόψεις, στα όρια του σκοταδισμού, που διατύπωνε σε σειρά από θέματα, όπως η ομοφυλοφιλία, το μεταναστευτικό, η ανοχή στη διαφορετικότητα. «Ο υπερσυντηρητισμός του ήταν αντίθετος με την κοσμοπολίτικη, ανοιχτή ταυτότητα της πόλης, που και λόγω θέσεως βρίσκεται σε σταυροδρόμι ποικίλων επιρροών». Θεωρείται, πάντως, ότι αφήνει σημαντικό έργο και σε επίπεδο βοήθειας προς ανθρώπους που είχαν ανάγκη, το οποίο ποτέ δεν έβγαζε προς τα έξω.

Στην Αλεξανδρούπολη

Σε κάθε περίπτωση, αδιάφορη προσωπικότητα δεν υπήρξε ποτέ. Οι προκλήσεις για τον διάδοχό του πολλές, με μία από τις πιο σοβαρές να διευρύνει την επιρροή της μητρόπολης και της Εκκλησίας συνολικά, σε ένα ακροατήριο που απομακρύνθηκε και εξαιτίας της προσωπικότητας του απερχόμενου ιεράρχη. Ο ίδιος, αναφέρουν οι γνωρίζοντες, θα αποσυρθεί στην Αλεξανδρούπολη, κοντά στο πνευματικό τέκνο του, τον μητροπολίτη Αλεξανδρουπόλεως Ανθιμο Β΄.

Αποχαιρετισμός

Με δεδομένο ότι στη μεγάλη εορτή του πολιούχου της συμπρωτεύουσας Αγίου Δημητρίου θα έχει ήδη αναδειχθεί ο διάδοχός του, η αποχαιρετιστήρια τιμητική εκδήλωση για την ολοκλήρωση της θητείας του μητρόπολη Θεσσαλονίκης αναμένεται να γίνει στις 3 Σεπτεμβρίου, που είναι και η ονομαστική εορτή του. Στη συμπρωτεύουσα αναμένεται να βρεθεί ο Αρχιεπίσκοπος κ. Ιερώνυμος, αλλά και πλήθος ιεραρχών.

Σενάρια διαδοχής

Αξίζει να σημειωθεί, πάντως, ότι η βιασύνη κάποιων να προτείνουν υποψηφίους, δεν έχει πάντοτε θετική ανταπόκριση. Ετσι, ο μητροπολίτης Τρίκκης Χρυσόστομος αντέδρασε έντονα σε ανάρτηση ιστοσελίδας εκκλησιαστικών θεμάτων, που τον ενέπλεκε σε σενάρια διαδοχής. «Δεν υπάρχει καμία προσωπική μου εμπλοκή στα ανωτέρω δημοσιεύματα», ανέφερε σε δήλωσή του, προσθέτοντας ότι «τα δημοσιεύματα αυτά δεν περιέχουν κανένα στοιχείο προσωπικής μου επιθυμίας ή επιδίωξης».

Οικολογία και δικαιώματα

Στο μέτωπο των αυτοδιοικητικών εκλογών τώρα, οι υποψήφιοι για τον Δήμο Αθηναίων που πήραν το χρίσμα καθυστερημένα, λόγω κυρίως των εθνικών εκλογών, τρέχουν και δεν φτάνουν. Ο Χάρης Δούκας, που έχει τη στήριξη του ΠΑΣΟΚ αλλά και του Βολτ Ελλάδας και του κόμματος Πειρατών, δημοσιοποίησε τα πρώτα 50 ονόματα υποψηφίων του συνδυασμού του. Η έμφαση σε αυτή την πρώτη φουρνιά δόθηκε στον χώρο της οικολογίας και θα υπάρξει συνέχεια με υποψηφιότητες από τον χώρο των δικαιωμάτων. «Ο χρόνος είναι λίγος, αλλά είμαι αισιόδοξος», δηλώνει ο ίδιος και προσθέτει πως, «αν καταφέρουμε να συζητηθεί η ατζέντα μας, θα είναι για εμάς μεγάλη επιτυχία». Και για να έχει καλύτερες πιθανότητες η ατζέντα να συζητηθεί, γίνεται προσπάθεια να διαμορφωθεί με συγκεκριμένες, μετρήσιμες προτάσεις.

Πίεση χρόνου

Ο Κώστας Ζαχαριάδης, επίσης με πίεση χρόνου, καθώς υπήρξε καθυστέρηση από τις διαδικασίες που ακολουθήθηκαν στον ΣΥΡΙΖΑ για να πάρει το χρίσμα, ξέχασε όποιες σκέψεις για διακοπές και βρίσκεται σε συνεχείς συσκέψεις με την «Ανοιχτή Πόλη» και το επιτελείο του, ώστε να ολοκληρωθεί η διαμόρφωση του ψηφοδελτίου. Θα υπάρξουν υποψηφιότητες από την «Ανοιχτή Πόλη, βεβαίως, αλλά γίνεται προσπάθεια για ένα όσο πιο ευρύ τελικό σχήμα, που θα είναι και περισσότερο ελκυστικό στους ψηφοφόρους, αλλά θα εκπέμπει και μήνυμα ανοίγματος και διεύρυνσης.

31 χρόνια μετά

Τριάντα ένα χρόνια συμπληρώθηκαν από την ενθρόνιση του Αρχιεπισκόπου Τιράνων, Δυρραχίου και πάσης Αλβανίας κ.κ. Αναστασίου. Οταν τον Αύγουστο του 1992 ανέλαβε καθήκοντα, είχε μπροστά του ένα πολύ δύσκολο έργο για την ανασύνταξη της Εκκλησίας της Αλβανίας. Τόσο σε επίπεδο βασικών υποδομών, αφού οι περισσότεροι ναοί ήταν ερειπωμένοι, όσο και σε επίπεδο ενίσχυσης του θρησκευτικού αισθήματος σε μια κοινωνία αποκαρδιωμένη και φοβισμένη μέσα σε ραγδαία μεταβαλλόμενο περιβάλλον. Παράλληλα, βρέθηκε αντιμέτωπος με την καχυποψία των τοπικών Αρχών. Τριάντα ένα χρόνια μετά, συνεχίζει ακούραστα την προσπάθεια.

Διαδήλωση στη Χειμάρρα

Ανοιχτή πρόσκληση προς όλα τα μέλη της ελληνικής μειονότητας της Αλβανίας απηύθυνε η «Ομόνοια», ζητώντας να δώσουν δυναμικό «παρών» στη διαδήλωση διαμαρτυρίας στη Χειμάρρα για τη φυλάκιση του Φρέντι Μπελέρη. Στη σχετική ανακοίνωση τονίζεται ότι είναι επιλογή της κυβέρνησης της Αλβανίας να αντιμετωπίσει με καθεστωτική αυθαιρεσία και αυταρχισμό την υπόθεση του εκλεγμένου δημάρχου Χειμάρρας και ότι η φυλάκιση και κράτησή του αποσκοπεί στην απόρριψη της λαϊκής ετυμηγορίας. Μάλιστα, υπογραμμίζεται ότι η υπόθεση Μπελέρη αφορά θεμελιώδη ζητήματα σεβασμού στις αρχές του δημοκρατικού πολιτεύματος, της ανεξαρτησίας της τοπικής αυτοδιοίκησης, των δικαιωμάτων των μελών των μειονοτήτων. Και όλα αυτά έχουν σχέση με την ενταξιακή πορεία προς την ευρωπαϊκή ολοκλήρωση της χώρας, την ειρηνική συνύπαρξη και τις σχέσεις καλής γειτονίας, όπως επισημαίνεται.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT