ΣΥΡΙΖΑ: Αυτοκριτική που «αγγίζει» και τον Τσίπρα

ΣΥΡΙΖΑ: Αυτοκριτική που «αγγίζει» και τον Τσίπρα

Στις παθογένειες του κόμματος αναφέρονται οι υποψήφιοι για την ηγεσία Εφη Αχτσιόγλου, Ν. Παππάς, Ευκλ. Τσακαλώτος και Στ. Τζουμάκας

2' 29" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Με τους έως τώρα τέσσερις επίσημους διεκδικητές της αρχηγίας να αποκαλύπτουν μέσω των τοποθετήσεών τους όλα όσα είχαν μετατρέψει τον ΣΥΡΙΖΑ σε έναν εξαιρετικά προβληματικό κομματικό μηχανισμό κλιμακώνεται η κούρσα διαδοχής στην Κουμουνδούρου, ενώ μένουν λιγότερο από τρεις εβδομάδες μέχρι το διαρκές συνέδριο της 2ας Σεπτεμβρίου.

Ως γνωστόν, εκείνη την ημέρα είναι το τελικό χρονικό όριο για να υποβάλουν υποψηφιότητα, συλλέγοντας αριθμό υπογραφών, όσοι πέραν των Εφης Αχτσιόγλου, Ν. Παππά, Στ. Τζουμάκα και Ευκλ. Τσακαλώτου αποφασίσουν να τεθούν σε ψηφοφορία για να διαδεχθούν τον Αλ. Τσίπρα στην προεδρία του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

Οι τοποθετήσεις των «4» ουσιαστικά είναι οι προτάσεις που καταθέτουν για το τι πρέπει να αλλάξει στη λειτουργία του κόμματος, αναδεικνύοντας όλα τα αρνητικά φαινόμενα που αναδύθηκαν επί προεδρίας Τσίπρα.

«Δυστυχώς το φαινόμενο των προσωπικών στρατηγικών, που έλαβαν και τη μορφή μηχανισμών των τάσεων, έχει πληγώσει βαθιά το κόμμα», σχολιάζει η κ. Αχτσιόγλου. «Χρειαζόμαστε ένα κόμμα με κανόνες, που θα ισχύουν για όλες και όλους, από την πρόεδρο ή τον πρόεδρο μέχρι το πιο νέο μέλος της μικρότερης οργάνωσης. Κανόνες που θα λειτουργούν και κατασταλτικά, όπου χρειάζεται, αλλά κυρίως που θα προάγουν με θετικό τρόπο τις αξίες μας και τη συλλογικότερη λειτουργία μας», προσθέτει μέσω προχθεσινής συνέντευξής της («Αυγή»).

«Υπήρξαν λειτουργίες οι οποίες εμπόδισαν την έκφραση της συνεδριακής πλειοψηφίας, τάσεις που συγκροτήθηκαν την τελευταία στιγμή, αλλά και τάσεις που προκρίνουν λύσεις σε θέσεις και σε πρόσωπα ανεξάρτητα από τη συγκυρία και την ιστορική στιγμή, με μια διαχρονικότητα που προσεγγίζει εναλλακτική του κόμ-ματος λειτουργία. Από αυτά τα φαινόμενα πρέπει να πάρουμε διαζύγιο», επισημαίνει ο κ. Παππάς.

«Στο κομματικό πεδίο προέχει να παραμεριστούν οι παρασιτικές δραστηριότητες της υποκατάστασης της πολιτικής και της εσωκομματικής δημοκρατίας από οργανωτικά γκρουπ», σημειώνει από την πλευρά του ο κ. Τζουμάκας. «Υπήρχε και υπάρχει στον χώρο μια κουλτούρα δευτέρου κόμματος. Δεν θέλουν ορισμένοι πλειοψηφία στη Βουλή», έχει τονίσει επίσης.

«Οι συνεδριάσεις χρειάζεται να έχουν ακριβή ώρα έναρξης αλλά και λήξης. Δεν είναι σωστό να κουράζονται τα μέλη μας με αέναες διαδικασίες, χωρίς αρχή, μέση και τέλος», σημειώνει ο κ. Τσακαλώτος και προσθέτει: «Αρκετές φορές οι τάσεις λειτούργησαν ως οιονεί “κόμματα μέσα στο κόμμα”. Χρειαζόμαστε μια νέα ηγεσία που θα λειτουργεί συλλογικά, που θα λειτουργούν τα όργανα, θα υπάρχει λογοδοσία».

Την ίδια στιγμή, δημόσια κυρίως μέσω λογαριασμού του σε μέσο κοινωνικής δικτύωσης, ο κ. Πολάκης συντηρεί το ενδεχόμενο να μπει και εκείνος στην κούρσα διαδοχής. Τις τελευταίες ημέρες μάλιστα όχι μόνο μέσω δικών του τοποθετήσεων, αλλά και διατήρησης σχολίων φίλων του που φθάνουν ακόμη και στο σημείο να ζητούν να φτιάξει άλλο κόμμα μαζί με τον παραιτηθέντα Αλ. Τσίπρα.

«Αρχικά λέγαμε δεν θα ψηφίσουμε, τώρα λέμε θα πάμε και θα γράψουμε στο λευκό “Παύλος Πολάκης”. Η απόφαση δική σου», αναφέρει ένας εκ των ακολούθων του. «Και γιατί να μη δημιουργήσει ο Αλέξης άλλο κόμμα μαζί με τον κ. Πολάκη και διαλεκτούς αγωνιστές τίμιους και καθαρούς σαν κι αυτούς;» σημειώνει άλλος. «Γιατρέ, πιάσε το νυστέρι σου και ξεκαθάρισε το κόμμα. Μόνο εσένα εμπιστευόμαστε», γράφει κάποιος τρίτος. Ανάλογα σχόλια υπάρχουν δεκάδες.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT