«Μάχη της Κρήτης» με καθαρό φαβορί στην περιφέρεια

«Μάχη της Κρήτης» με καθαρό φαβορί στην περιφέρεια

Τι χρώμα θα βαφτεί η Περιφέρεια Κρήτης στις αυτοδιοικητικές εκλογές του Οκτωβρίου;

4' 21" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Τι χρώμα θα βαφτεί η Περιφέρεια Κρήτης στις αυτοδιοικητικές εκλογές του Οκτωβρίου; Στην ιστοσελίδα του υπουργείου Εσωτερικών με τα εκλογικά αποτελέσματα προηγούμενων αναμετρήσεων, στον χάρτη της Ελλάδας για τις περιφερειακές εκλογές του 2019 η Κρήτη είναι περίπου χακί. Ο περιφερειάρχης Σταύρος Αρναουτάκης είχε σε εκείνη την εκλογική αναμέτρηση υποστηριχθεί από το ΠΑΣΟΚ και τον ΣΥΡΙΖΑ. Η Κρήτη ήταν στις εκλογές του 2019 η μοναδική περιφέρεια που έσπασε την μπλε μονοτονία του χάρτη. Σε όλες τις υπόλοιπες περιφέρειες της χώρας επικράτησαν οι υποψήφιοι που στηρίχθηκαν από τη Ν.Δ.

Στις αυτοδιοικητικές εκλογές του προσεχούς Οκτωβρίου από τη Ν.Δ. έχει τεθεί ως στόχος να κερδίσουν οι υποψήφιοι του κόμματος σε όλες τις περιφέρειες, να βαφτεί ο χάρτης μπλε, για να επικυρωθεί η εκλογική υπεροχή του κόμματος, που αποτυπώθηκε στις πρόσφατες εθνικές εκλογές. Ομως, τουλάχιστον στην Κρήτη, το μπλε δεν είναι εφικτό. Ο προερχόμενος από το ΠΑΣΟΚ κ. Αρναουτάκης υποστηρίζεται αυτή τη φορά και από τη Ν.Δ., αλλά όχι μόνο από τη Ν.Δ. Μένει να φανεί ποιο χρώμα θα επιλεγεί για την Κρήτη αυτή τη φορά. Μπλε, πάντως, δεν μπορεί να είναι. Ο Σταύρος Αρναουτάκης έχει καταφέρει να διαμορφώσει ένα ισχυρό ρεύμα υποστήριξης στο πρόσωπό του, που αποτυπώνεται στη συνεχή εκλογή του στη θέση του περιφερειάρχη Κρήτης από το 2010 μέχρι σήμερα. Στις εκλογές του 2019 είχε επικρατήσει με ποσοστό 60,82% έναντι 26,52% που πήρε ο υποψήφιος της Ν.Δ. Αλέξανδρος Μαρκογιαννάκης. Οπως επισημαίνει έμπειρο στέλεχος του ΠΑΣΟΚ, πρόκειται για αδιαμφισβήτητα ικανό στέλεχος, που κατάφερε να χτίσει το προφίλ του αποτελεσματικού και ικανού περιφερειάρχη με τον τρόπο που λειτούργησε από αυτή τη θέση. Οπως υπογραμμίζει το ίδιο στέλεχος, δεν πρέπει να παραγνωρίζει κανείς ότι οι περιφερειάρχες έχουν σημαντική δύναμη πλέον και διευρυμένες αρμοδιότητες, που καθιστούν τον ρόλο τους κομβικό. «Και ένας ικανός περιφερειάρχης αποκτά ισχύ πολιτικής παρέμβασης», προσθέτει.

Με την απόφαση της Ν.Δ. να στηρίξει την υποψηφιότητά του στις προσεχείς εκλογές, ο κ. Αρναουτάκης αποκτά, πλέον, υπερκομματικά και διακομματικά χαρακτηριστικά, καθώς στις προηγούμενες αυτοδιοικητικές εκλογές, το 2019, η υποψηφιότητά του στηρίχθηκε από τον ΣΥΡΙΖΑ. Βεβαίως πάντοτε έχει τη στήριξη του ΠΑΣΟΚ, το κόμμα από το οποίο προέρχεται και με το οποίο έχει εκλεγεί βουλευτής και ευρωβουλευτής, ενώ έχει διατελέσει υφυπουργός Οικονομίας, Ανταγωνιστικότητας και Ναυτιλίας στην κυβέρνηση του Γιώργου Παπανδρέου.

Ν.Δ. και ΠΑΣΟΚ υποστηρίζουν την υποψηφιότητα του Σταύρου Αρναουτάκη, που εκλέγεται συνεχώς από το 2010.

Ο ίδιος εμφανίζει την υποψηφιότητά του ως υπερκομματική, ως καθαρά αυτοδιοικητική, που απευθύνεται σε όλη την Κρήτη και στους ανθρώπους της. Κομματικά, η επιλογή τόσο του ΣΥΡΙΖΑ το 2019 όσο και της Ν.Δ. τώρα να στηρίξουν την υποψηφιότητά του μάλλον αποτελεί απόδειξη ότι αναγνωρίζονται η ισχύς της υποψηφιότητάς του και η δυσκολία να κερδίσει κάποιος σε μια αναμέτρηση μαζί του για την περιφέρεια.

Η απόφαση του ΣΥΡΙΖΑ να υποστηρίξει το 2019 την υποψηφιότητά του δεν ήρθε χωρίς αναταράξεις. Συνοδεύτηκε από έντονες διαφωνίες, που έφτασαν και σε παραίτηση τοπικών στελεχών του κόμματος, τα οποία υποστήριζαν ότι έπρεπε να υποστηριχθεί μια καθαρά συριζαϊκή υποψηφιότητα. Ομως, αντιδράσεις είχαν προκύψει και από την πλευρά του ΚΙΔΗΣΟ, του κόμματος του Γιώργου Παπανδρέου, που απηύθυνε τότε κάλεσμα στους πολίτες να ψηφίσουν μόνο τους υποψήφιους περιφερειακούς συμβούλους που προέρχονταν από τον χώρο του ΚΙΝΑΛ. Το ΚΙΔΗΣΟ κατήγγειλε τότε μεθοδεύσεις από την πλευρά του ΣΥΡΙΖΑ και προσπάθεια του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης να εκμεταλλευθεί την επιτυχημένη αυτοδιοικητική πορεία του Σταύρου Αρναουτάκη για να μην καταγράψει ήττα σε ακόμη μία περιφέρεια. Μάλιστα, στην ανακοίνωση του ΚΙΔΗΣΟ υπήρχαν σαφείς αιχμές και κατά του κ. Αρναουτάκη για την αποδοχή της στήριξης από τον ΣΥΡΙΖΑ, ο οποίος, όπως αναφερόταν δηκτικά, βρέθηκε «να εργαλειοποιηθεί ως περιφερόμενος εγκαινιαστής ημιτελών έργων και του επιβλήθηκαν ως υποψήφιοι αμιγώς κομματικά και οργανωμένα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ, που διαστρέβλωσαν το δημοκρατικό ήθος του ψηφοδελτίου του και το μετουσίωσαν σε κομματική επιλογή».

Στη Χαριλάου Τρικούπη θα προτιμούσαν μια «καθαρή» υποψηφιότητα Αρναουτάκη, στηριζόμενη μόνο από το ΠΑΣΟΚ, που θα είχε ισχυρές πιθανότητες να δώσει μια «πράσινη» Κρήτη στον εκλογικό χάρτη. Ωστόσο, όπως επισημαίνουν, «δεν μας άδειασε ποτέ, ούτε απαρνήθηκε τις πολιτικές καταβολές του». Η επιλογή της Ν.Δ. να στηρίξει την υποψηφιότητά του και του ιδίου να αποδεχθεί τη στήριξη είναι μάλλον και αποτέλεσμα διαπίστωσης ότι αυτό είναι προς το συμφέρον όλων. Οπως αναφέρει έμπειρο στέλεχος, εάν η Ν.Δ. επέλεγε να «κατεβάσει» δικό της υποψήφιο, έπαιρνε το ρίσκο να χάσει την περιφέρεια εξαιτίας του ειδικού βάρους που έχει η υποψηφιότητα Αρναουτάκη. Από την άλλη, ο ίδιος ο κ. Αρναουτάκης εξασφαλίζει ότι δεν θα βρεθεί να έχει απέναντί του τον πολύ ισχυρό μηχανισμό της Ν.Δ. στην Κρήτη, που έχει και την ιδιαίτερη σημειολογία της καταγωγής του Κυριάκου Μητσοτάκη από το νησί και της μεγάλης επιρροής που ασκεί η Ντόρα Μπακογιάννη εκεί. Μένει να φανεί πώς θα αποτυπωθεί η στήριξη στο ψηφοδέλτιο, όπου, όπως εκτιμάται, η Ν.Δ. θα θελήσει να βάλει δικούς της υποψηφίους, κάτι που έκανε και ο ΣΥΡΙΖΑ το 2019.

Η στήριξη της Ν.Δ. στον Σταύρο Αρναουτάκη έφερε αλλαγή σχεδίων στον ΣΥΡΙΖΑ. Καθώς το κόμμα δεν θα μπορούσε να βρεθεί να στηρίζει το ίδιο ψηφοδέλτιο με τη Ν.Δ., επελέγη στις προσεχείς αυτοδιοικητικές εκλογές να υποστηριχθεί η υποψηφιότητα του Σπύρου Δανέλλη, ο οποίος έχει αυτοδιοικητική θητεία, καθώς είχε εκλεγεί δήμαρχος Χερσονήσου. Είχε εκλεγεί βουλευτής Ηρακλείου του Συνασπισμού και επίσης είχε εκλεγεί ευρωβουλευτής με το ΠΑΣΟΚ και βουλευτής Ηρακλείου με το Ποτάμι, ενώ στις εκλογές του 2019 ήταν υποψήφιος βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, αλλά δεν κατάφερε να εκλεγεί.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT