Πρόταση ΠΑΣΟΚ για «μπλόκο» στον Κασιδιάρη

Πρόταση ΠΑΣΟΚ για «μπλόκο» στον Κασιδιάρη

Νομοθετική πρωτοβουλία με στόχο να μην καταστεί εφικτή η κάθοδος του Ηλία Κασιδιάρη στις προσεχείς αυτοδιοικητικές εκλογές αναλαμβάνει το ΠΑΣΟΚ

2' 20" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Νομοθετική πρωτοβουλία με στόχο να μην καταστεί εφικτή η κάθοδος του Ηλία Κασιδιάρη στις προσεχείς αυτοδιοικητικές εκλογές αναλαμβάνει το ΠΑΣΟΚ. Μέσα στις επόμενες ημέρες και πριν από τις 31 Αυγούστου, οπότε και εκπνέει η προθεσμία για την υποβολή υποψηφιοτήτων για τις εκλογές του Οκτωβρίου, η Χαριλάου Τρικούπη θα καταθέσει την πρότασή της απευθύνοντας πρόσκληση για ευρεία στήριξή της στη Βουλή, προκειμένου να σταλεί σαφές μήνυμα του πολιτικού συστήματος προς τον καταδικασμένο υπαρχηγό της Χ.Α.

Οπως αναφέρουν από το ΠΑΣΟΚ, η πρότασή τους θα κινείται στο ίδιο πλαίσιο της ρύθμισης που παρεμπόδισε την κάθοδο του κόμματος του Ηλία Κασιδιάρη στις εθνικές εκλογές. «Εκείνη η ρύθμιση συνοπτικά προέβλεπε ότι αν ένα κόμμα έχει ηγεσία καταδικασμένη, μεταξύ άλλων, για εγκληματική οργάνωση, δεν μπορεί να κατέβει στις εκλογές. Η ίδια λογική θα διαπνέει τη ρύθμιση για τις αυτοδιοικητικές εκλογές», αναφέρουν από το ΠΑΣΟΚ.

Ο βουλευτής Επικρατείας του κόμματος και υπεύθυνος Θεσμών, Παναγιώτης Δουδωνής, τόνισε σε δήλωσή του ότι «το πολιτικό σύστημα της χώρας δεν μπορεί και δεν πρέπει να αφήσει την τοπική αυτοδιοίκηση και τις τοπικές κοινωνίες έρμαιο στα χέρια καταδικασμένων εγκληματιών».

Από κυβερνητικής πλευράς είχε αναφερθεί ότι δεν κρίθηκε απαραίτητο να υπάρξει νέα απαγορευτική ρύθμιση, καθώς από την ισχύουσα νομοθεσία δεν απαγορεύεται μεν σε καταδικασμένους για διάφορα αδικήματα να μετέχουν στις αυτοδιοικητικές εκλογές, αλλά ουσιαστικά τυχόν εκλογή τους ακυρώνεται στην πράξη καθώς ουδέποτε καταλαμβάνουν αυτοδιοικητικό αξίωμα, διότι τίθενται άμεσα σε έκπτωση.

Η κυβέρνηση δεν θεωρεί απαραίτητη τη νομοθετική ρύθμιση, καθώς καταδικασθέντες που εκλέγονται στις αυτοδιοικητικές εκλογές εκπίπτουν αυτομάτως από το αξίωμά τους.

Σχετικά με αυτό, πάντως, ο κ. Δουδωνής παρατηρεί ότι μπορεί το σχετικό πλαίσιο να στερήσει από τον Ηλία Κασιδιάρη τη δυνατότητα άσκησης αξιώματος, αλλά δεν συνεπάγεται το ίδιο για όλους τους υποψηφίους του συνδυασμού που θα σχηματίσει. «Είναι δεδομένο ότι όλοι οι υποψήφιοι θα έχουν κάποια καταδίκη και θα εκπέσουν του αξιώματος ή με “βιτρίνα” τον Κασιδιάρη θα επιδιώξουν να καταγράψουν μια όσο το δυνατόν μεγαλύτερη εκλογική επίδοση και μετά αυτός θα εκπέσει αλλά ο συνδυασμός του θα βρεθεί να εκπροσωπείται στο δη-μοτικό συμβούλιο;» σημειώνει ο κ. Δουδωνής. Από τη Χαριλάου Τρικούπη επισημαίνουν τον κίνδυνο να διαμορφωθεί στον Δήμο Αθηναίων μια κατάσταση αντίστοιχη με αυτή που είδαμε στη Βουλή με την είσοδο των Σπαρτιατών.

Τις επόμενες μέρες αναμένεται η αντίδραση των υπόλοιπων κομμάτων. Από την πλευρά του ΣΥΡΙΖΑ αναφέρουν ότι θα αξιολογήσουν την πρόταση του ΠΑΣΟΚ όταν αυτή παρουσιαστεί.

Υπενθυμίζεται πως μόλις την προηγούμενη εβδομάδα ο Ηλίας Κασιδιάρης γνωστοποίησε με ανάρτησή του στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης ότι κατέθεσε υποψηφιότητα για τον Δήμο Αθηναίων και το όνομα του συνδυασμού είναι «Ελεύθεροι Αθηναίοι». Μάλιστα, ο καταδικασμένος υπαρχηγός της Χ.Α. προεξόφλησε ότι ο συνδυασμός του θα περάσει στον δεύτερο γύρο των εκλογών.

Εν τω μεταξύ, στη Χαριλάου Τρικούπη κλείνουν σιγά σιγά τις τελευταίες εκκρεμότητες στους υποψηφίους. Χθες ανακοινώθηκε η στήριξη στην υποψηφιότητα του Λουκά Αποστολίδη για την Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT