ΣΥΡΙΖΑ: Στοίχημα η συμμετοχή στις εσωκομματικές εκλογές

ΣΥΡΙΖΑ: Στοίχημα η συμμετοχή στις εσωκομματικές εκλογές

Στόχος, στην ψηφοφορία για την ηγεσία να προσέλθουν όσοι εξέλεξαν τον Τσίπρα

2' 45" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η συμμετοχή στις εσωκομματικές εκλογικές διαδικασίες ανάδειξης νέας ηγεσίας είναι το μεγάλο στοίχημα για τον ΣΥΡΙΖΑ στις 10 Σεπτεμβρίου – και στις 16/9 εάν, όπως πιθανολογείται, χρειαστεί δεύτερος γύρος. Ολοι οι διεκδικητές, τόσο εκείνοι που έχουν επισήμως εμφανιστεί, Εφη Αχτσιόγλου, Ν. Παππάς, Στ. Τζουμάκας και Ευκλ. Τσακαλώτος, όσο και εκείνοι (Π. Πολάκης και Σωκρ. Φάμελλος) που συντηρούν με τη στάση τους τα σενάρια να μπουν στην κούρσα της διαδοχής με αφετηρία το διαρκές συνέδριο που είναι προγραμματισμένο σε 17 ημέρες από σήμερα (2/9), προτάσσουν το θέμα της «κυβερνησιμότητας», δηλαδή της προοπτικής να επιστρέψει το κόμμα στη διακυβέρνηση, με στόχο ακριβώς να προσελκύσουν το ενδιαφέρον μελών και ενδεχομένως φίλων που θα θέλουν να εγγραφούν ως μέλη.

«Υπάρχει ένα σημαντικό στοιχείο που πιθανότατα θα κυριαρχήσει στη σκέψη εκείνων που θα προσέλθουν στην κάλπη», για την επιλογή του/της διαδόχου του Αλ. Τσίπρα, αναφέρει κομματικό στέλεχος με πλούσια εμπειρία τέτοιων διεργασιών και με πολύ καλή εικόνα της κατάστασης σήμερα. «Και αυτό το στοιχείο δεν είναι άλλο από το ότι ο ΣΥΡΙΖΑ, έχοντας ξεφύγει από το παραδοσιακό πλαίσιο της Αριστεράς στην Ελλάδα, έχει βρεθεί στο τιμόνι, σε θέσεις διακυβέρνησης της χώρας. Οπότε», επισημαίνει το ίδιο στέλεχος, «στη σκέψη του ψηφοφόρου θα κυριαρχήσει το ποιο πρόσωπο από εκείνα που διεκδικούν την αρχηγία έχει την ικανότητα να προσφέρει προοπτική ελπίδας και επιστροφής στην εξουσία».

Στο ίδιο πλαίσιο, πολιτικός αναλυτής από τον χώρο της Αριστεράς σημειώνει ότι «θα υπάρχει ισχυρό κίνητρο για να ξεπεραστούν τα στενά ιδεολογικά κίνητρα», τα οποία κατά κανόνα διχάζουν. «Το ζητούμενο είναι η όσο το δυνατόν μαζική συμμετοχή των μελών και των νέων μελών στην ανοιχτή διαδικασία της 10ης Σεπτεμβρίου», υπογραμμίζει ο πρώην πρόεδρος της Βουλής και εκ των ιστορικών στελεχών του ΣΥΡΙΖΑ Ν. Βούτσης (Libre.gr).

«Αντίπαλος» για την Κουμουνδούρου ο απόηχος της καλοκαιρινής ραστώνης και κυρίως η δεινή ήττα του κόμματος στις πρόσφατες εθνικές εκλογές.

Το σημείο εκκίνησης

Σημείο εκκίνησης είναι οι 150.000 που συμμετείχαν το 2019 στην εκλογή του Αλέξη Τσίπρα από τη βάση. Δεν είναι πολλοί στην Κουμουνδούρου που ελπίζουν η συμμετοχή τώρα να είναι ανάλογου εύρους. Αλλοι αναφέρουν ως εφιαλτική για τον ΣΥΡΙΖΑ προοπτική το αρνητικό ρεκόρ του ευρισκόμενου σε μεγάλη κρίση ΠΑΣΟΚ στις εσωκομματικές εκλογές του 2015 με τους 52.388 ψηφοφόρους. Οι πιο απαισιόδοξοι εκτιμούν ότι το κόμμα δεν αποκλείεται να προσεγγίσει αυτό το αρνητικό ρεκόρ ή ακόμη και να το «σπάσει». Η κατάσταση, σε μια τέτοια περίπτωση, πιθανότατα θα χειροτερέψει στο βασίμως πιθανολογούμενο ενδεχόμενο ενός δεύτερου γύρου, μια διαδικασία στην οποία ιστορικά καταγράφεται μειωμένη συμμετοχή. Η δυσφορία των υποστηρικτών εκείνων των υποψηφίων που δεν θα μετέχουν στην τελική αναμέτρηση αναμένεται να επιδεινώσει το κλίμα. Πρόκειται, λένε πολιτικοί παρατηρητές, για το τμήμα εκείνων των ψηφοφόρων που έχει ισχυρούς δεσμούς με τον μικρόκοσμο που συνδιαμορφώνει τις δαιδαλώδεις διαδικασίες εσωκομματικών συσχετισμών, διαδικασιών και ισορροπιών.

Τις πιθανολογούμενες τάσεις μη συμμετοχής επιβαρύνουν επιπροσθέτως ο απόηχος της καλοκαιρινής ραστώνης και η απογοήτευση, φυσικά, από τα συντριπτικά για το κόμμα τελευταία αποτελέσματα των εθνικών εκλογών.

Ολα τα προαναφερόμενα συνετέλεσαν ώστε να σχεδιαστεί ακόμη και το διαρκές συνέδριο με υβριδική μορφή, δηλαδή με δυνατότητα συμμετοχής των μελών ακόμη και διαδικτυακά, καθώς κρίθηκε ότι μπορεί να καταγραφούν στις εργασίες του –αν προβλεπόταν μόνο φυσική παρουσία– πολλές απουσίες. Υπενθυμίζεται ότι στις εσωκομματικές εκλογές θα μπορούν να λάβουν μέρος τα μέλη του κόμματος, αλλά και όσοι «φίλοι» αποφασίσουν να εγγραφούν ακόμη και την ημέρα που θα στηθούν οι κάλπες.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT