Χωρίς το σύνηθες «καλάθι» που παραπέμπει σε πρόσκαιρες οικονομικές παροχές, αλλά με μια λογική μόνιμων παρεμβάσεων που θα έχουν αντίκτυπο στη ζωή των πολιτών σε βάθος χρόνου, θα ανέβει φέτος ο Κυριάκος Μητσοτάκης στη Θεσσαλονίκη, στην πέμπτη ΔΕΘ ως πρωθυπουργός. Το τελευταίο διάστημα οι επιτελείς του επεξεργάζονται τους βασικούς άξονες στους οποίους θα κινηθεί η ομιλία του κ. Μητσοτάκη, με την εξειδίκευση να αναμένεται την επόμενη εβδομάδα, όταν θα επιστρέψουν και οι τελευταίοι αδειούχοι και το Μαξίμου θα τεθεί σε πλήρη λειτουργία.
Το πλάνο έως τώρα προβλέπει τρεις βασικούς άξονες στους οποίους θα κινηθεί ο πρωθυπουργός. Ο πρώτος είναι το κράτος. Με δεδομένο ότι κατά την εκκίνηση της δεύτερης τετραετίας υπήρξαν προβλήματα, ο κ. Μητσοτάκης θέλει να πιάσει το νήμα εκ νέου και να εκπέμψει το μήνυμα πως «υπάρχει κράτος». Η ψηφιακή μεταρρύθμιση που πρέπει να συνεχιστεί και συνδέεται άμεσα με την πάταξη της γραφειοκρατίας, ένα διαχρονικό πρόβλημα της χώρας, αποτελεί βασική προτεραιότητα για τον πρωθυπουργό. Η ολοκλήρωση της μεταρρύθμισης στο κτηματολόγιο, η συνέχιση των δημοσίων έργων και η βελτίωση των μέσων μαζικής μεταφοράς αποτελούν θέματα που θα είναι επίσης στην ατζέντα του πρωθυπουργού.
«Δεν μπορεί το ΕΚΑΒ να είναι σε αυτή την κατάσταση», αναφέρει κυβερνητική πηγή, αναδεικνύοντας μια βασική προτεραιότητα της κυβέρνησης.
Ο δεύτερος άξονας αφορά την οικονομία, έναν τομέα που δεν έχει λείψει από καμία ΔΕΘ, καθώς ο κ. Μητσοτάκης θεωρεί πως από εκεί αρχίζουν όλα. Ο πρωθυπουργός, όπως έκανε και προεκλογικά, θα αναφερθεί στην επενδυτική βαθμίδα και στη σημασία που θα έχει «για τους πολλούς» μόλις η Ελλάδα καταφέρει να την ανακτήσει. Εν είδει αναδρομής ο πρωθυπουργός θα απαριθμήσει και όσα έκανε η κυβέρνησή του την τετραετία που πέρασε, αλλά θα εστιάσει περισσότερο στις αυξήσεις που έρχονται στο Δημόσιο από 1.1.2024, όπως είχε εξαγγείλει και προεκλογικά. «Πρόκειται για μόνιμο μέτρο και όχι για κάποιο “καλάθι”, όπως έχουμε συνηθίσει κατά το παρελθόν», αναφέρει στην «Κ» συνεργάτης του πρωθυπουργού σκιαγραφώντας τη φιλοσοφία της φετινής ΔΕΘ.
Ο τρίτος άξονας και ιδιαίτερα σημαντικός για τον κ. Μητσοτάκη αφορά την καθημερινότητα. Πρόκειται για έναν τομέα που χρειάζεται πολλή δουλειά και απλώνεται σε μια μεγάλη γκάμα θεμάτων. Για παράδειγμα η Υγεία, όπου αναμένονται πολλές και καίριες παρεμβάσεις. «Δεν μπορεί το ΕΚΑΒ να είναι σε αυτή την κατάσταση», αναφέρει κυβερνητική πηγή στην «Κ», καταδεικνύοντας μια βασική προτεραιότητα της κυβέρνησης. Από εκεί και πέρα υπάρχουν θέματα που αφορούν πολύ κόσμο, όπως τα στεγαστικά δάνεια, το υψηλό κόστος των ενοικίων και η ασφάλεια στις γειτονιές. «Είναι θέματα που απασχολούν οριζοντίως τους πάντες και ο πρωθυπουργός τα έχει σε προτεραιότητα σε αυτή την τετραετία», σημειώνει η ίδια πηγή.
Σύμφωνα με πληροφορίες της «Κ», ένα βασικό θέμα που απασχολεί συχνά τις συσκέψεις στο Μαξίμου είναι αυτό της ακρίβειας, με πολλούς συνεργάτες του πρωθυπουργού εντός του Μεγάρου να εκφράζουν τον προβληματισμό τους, ιεραρχώντας το συγκεκριμένο θέμα ως Νο 1 πρόβλημα. Ο πρωθυπουργός το γνωρίζει και ζητάει διαρκώς αναλυτικές πληροφορίες. Οι ίδιες πηγές αναφέρουν πως αν στη Θεσσαλονίκη υπάρξει κάποια «έκπληξη» οικονομικής φύσεως, «αυτή θα αφορά την ακρίβεια». Μάλιστα, πριν από την καλοκαιρινή ανάπαυλα υπήρχε συζήτηση για το πώς θα αντιμετωπιστεί το θέμα αυτό και δεδομένου του ενδιαφέροντος που έδειχνε ο κ. Μητσοτάκης είναι πολύ πιθανόν να έχουμε και παρεμβάσεις οι οποίες θα αποφασιστούν το επόμενο διάστημα με το οικονομικό επιτελείο.
Από τις φοροελαφρύνσεις, στα μέτρα των 5,5 δισ.
Για την 5η του Διεθνή Εκθεση Θεσσαλονίκης ως πρωθυπουργός ετοιμάζεται ο Κυριάκος Μητσοτάκης στις αρχές Σεπτεμβρίου, με την «Κ» να κάνει αναδρομή στις τέσσερις που προηγήθηκαν και στα κεντρικά μηνύματα που εκπέμφθηκαν.
Κατ’ αρχάς η ΔΕΘ του 2019. Νέος πρωθυπουργός τότε, ο κ. Μητσοτάκης είχε δώσει μεγάλη έμφαση στις φοροελαφρύνσεις, όπως ακριβώς προέβλεπε το προεκλογικό του πρόγραμμα και ήθελε με το «καλημέρα» να δείξει πως το εφαρμόζει. Με σλόγκαν «Ανάπτυξη για όλους» ο κ. Μητσοτάκης ανακοίνωσε μια μεγάλη δέσμη μέτρων για πολίτες αλλά και επιχειρήσεις, με έμφαση στη στήριξη των πιο αδύναμων πολιτών δίνοντας επιδόματα. Μεταξύ άλλων είχε ανακοινώσει και το επίδομα 2.000 ευρώ για κάθε παιδί που γεννιέται.
Στη ΔΕΘ του 2020 ο πρωθυπουργός ανέβηκε στη Θεσσαλονίκη με σύνθημα «Χτίζουμε την Ελλάδα της αυτοπεποίθησης». Εν μέσω ελληνοτουρκικής έντασης, έδωσε ιδιαίτερη έμφαση στην Αμυνα, προχωρώντας στην ανακοίνωση των παρεμβάσεων για ενίσχυση στον συγκεκριμένο τομέα. Μεταξύ άλλων ανακοίνωσε πως η Πολεμική Αεροπορία προχωράει στην απόκτηση μιας μοίρας 18 μαχητικών αεροσκαφών Rafale με ταυτόχρονη αντικατάσταση των παλαιότερων Mirage. Οσον αφορά την οικονομία, η οποία ήταν το έτερο σκέλος της ομιλίας του, ο κ. Μητσοτάκης έδωσε έμφαση στη στήριξη της εργασίας, ανακοινώνοντας μεταξύ άλλων τη μείωση κατά τρεις μονάδες, στο 36,7%, των ασφαλιστικών εισφορών εργοδοτών και εργαζομένων του ιδιωτικού τομέα για το 2021.
Οι εξαγγελίες του κ. Μητσοτάκη στη Διεθνή Εκθεση Θεσσαλονίκης κατά τα τέσσερα χρόνια της πρώτης πρωθυπουργικής θητείας του.
Το 2021 ο πρωθυπουργός μίλησε στη Θεσσαλονίκη με το σλόγκαν από πίσω του να λέει «Η Ελλάδα αλλάζει», καθώς βρισκόμασταν πλέον στον τρίτο χρόνο διακυβέρνησης και ήθελε να καταδείξει την αλλαγή που είχε επέλθει στη χώρα. Στην πρώτη γραμμή της επικαιρότητας ήταν οι υψηλές τιμές, με τον πρωθυπουργό να ανακοινώνει μέτρα στήριξης όπως ο χαμηλός συντελεστής ΦΠΑ σε προϊόντα μαζικής κατανάλωσης, μεταξύ των οποίων ο καφές και τα αναψυκτικά. Το θέμα πάντως εξακολουθεί, δύο χρόνια μετά, να αποτελεί ακόμη μεγάλο πρόβλημα, με τον πρωθυπουργό να αναμένεται να αναφερθεί σε αυτό και στη φετινή ΔΕΘ. Παράλληλα, το 2021 ανακοίνωσε ένα νέο Εθνικό Σχέδιο Δράσης για τη Νεολαία που ενίσχυε την προοπτική εύρεσης εργασίας.
Η προεκλογική ΔΕΘ του 2022, που έγινε στη σκιά του σκανδάλου των υποκλοπών, έφερε και το πιο γενναίο πακέτο μέτρων από τον πρωθυπουργό. Ο κ. Μητσοτάκης λίγους μήνες πριν από τις εκλογές ανακοίνωσε 21 μέτρα ύψους συνολικά 5,5 δισ. ευρώ, με το σλόγκαν να λέει «Συνέπεια, συνέχεια, σταθερότητα» και να σηματοδοτεί την πορεία προς τις εκλογές.