Θεωρείο: Η απάντηση στον προσωπάρχη του Στόλτενμπεργκ

Θεωρείο: Η απάντηση στον προσωπάρχη του Στόλτενμπεργκ

2' 8" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η χθεσινή συνέντευξη Τύπου μεταξύ Μητσοτάκη και Ζελένσκι ξεκίνησε με τον Ελληνα πρωθυπουργό να βάζει πολύ ψηλά στην ατζέντα το θέμα της παραχώρησης εδαφών της Ουκρανίας. «Δεν υπάρχει περίπτωση να αναγνωρίσουμε ποτέ την παράνομη προσάρτηση περιοχών της Ουκρανίας από τη Ρωσία», ξεκαθάρισε ο πρωθυπουργός, κάτι που ήταν σαφής απάντηση στην προ ημερών πρόταση του Στιαν Γένσεν, προσωπάρχη του γενικού γραμματέα του ΝΑΤΟ Γενς Στόλτενμπεγκ, ο οποίος εξέφρασε την άποψη ότι η Ουκρανία θα μπορούσε να γίνει μέλος του ΝΑΤΟ με αντάλλαγμα την παραχώρηση εδαφών στη Ρωσία. Η απόλυτη άρνηση Μητσοτάκη ήταν μήνυμα και προς τον γ.γ. του ΝΑΤΟ και την περίεργη άποψη του συνεργάτη του, την οποία στο Μαξίμου θεωρούν εκτός τόπου και χρόνου.

Το κουκούτσι του δείπνου

Εδω, μπορείτε να διαβάσετε αναλυτικό ρεπορτάζ για τη σημασία και τη σημειολογία της επίσκεψης Ζελένσκι στην Αθήνα, αλλά και τις συζητήσεις που είχαν προηγηθεί μεταξύ Αθήνας και Κιέβου για την ενίσχυση της υλικής βοήθειας στην Ουκρανία και σε ενεργειακό επίπεδο. Ως εκ τούτου, δεν μπορεί να περάσει απαρατήρητη η ξεκάθαρη αναφορά του πρωθυπουργού στη σημασία του λιμανιού της Αλεξανδρούπολης, χαρακτηρίζοντάς το «κόμβο» για την αποστολή βοήθειας στους συμμάχους και αναδεικνύοντας τον ρόλο του για όλη την ανατολική πτέρυγα του ΝΑΤΟ. Πρόκειται ουσιαστικά για μια νέα πύλη εισόδου φυσικού αερίου, που θα καλύπτει όχι μόνο ελληνικές αλλά και ευρύτερες ανάγκες πολλών βαλκανικών χωρών και χωρών της ανατολικής Ευρώπης. Ισως και της Ουκρανίας. Κι εκεί μπορεί να κρύβεται ένα πολύ σοβαρό θέμα του χθεσινού άτυπου δείπνου στο Μαξίμου.

Πρώτη φορά

Δεν μπορεί να διαφύγει της προσοχής πως σήμερα στο Μαξίμου ο πρωθυπουργός θα έχει τετ α τετ, όπως ανακοινώθηκε επισήμως, με τον Κοσοβάρο ομόλογό του Αλμπιν Κούρτι. Είναι η πρώτη φορά που πρωθυπουργός του Κοσόβου θα περάσει το κατώφλι του νεοκλασικού στην Ηρώδου Αττικού από το 2008, οπότε το Κοσσυφοπέδιο κήρυξε την ανεξαρτησία του. Για τον Κυριάκο Μητσοτάκη, πάντως, αυτή δεν θα είναι η πρώτη φορά που βλέπει αξιωματούχο του Κοσόβου, αφού το είχε πράξει και το 2019, όταν είχε συναντήσει στη Νέα Υόρκη τον τότε πρόεδρο Χασίμ Θάτσι.

Γιατί δεν τους είδε;

Από το διήμερο πρόγραμμα του πρωθυπουργού, ωστόσο, απουσιάζει κατ’ ιδίαν συνάντηση με τον Σέρβο πρόεδρο κ. Βούτσιτς και τον Βορειομακεδόνα κ. Κοβάτσεφσκι. Το διπλωματικό πρωτόκολλο λέει πως αίτημα επίσημης συνάντησης μπορεί να κατατεθεί είτε από τον οικοδεσπότη είτε από τον προσκεκλημένο, που σημαίνει πως, εν προκειμένω, καμία από τις δύο πλευρές δεν έκανε επίσημο αίτημα. Ρώτησα σχετικά και η απάντηση που έλαβα ήταν πως δεν υπήρχε χρόνος για τετ α τετ με όλους τους ηγέτες, με τους οποίους ο πρωθυπουργός μίλησε, ούτως ή άλλως, κατ’ ιδίαν στο δείπνο.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT