Κυπριακό: Επίθεση Ερντογάν κατά του ΟΗΕ

Κυπριακό: Επίθεση Ερντογάν κατά του ΟΗΕ

Χαρακτήρισε «παράνομες» τις ενέργειες της ειρηνευτικής δύναμης στην Κύπρο

4' 53" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥΠΟΛΗ – ΑΝΤΑΠΟΚΡΙΣΗ. Με έντονο τρόπο αντέδρασε ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν στις εξελίξεις των τελευταίων ημερών στην Κύπρο και στα επεισόδια στην Πύλα και υποστήριξε ότι «η φυσική επέμβαση των ειρηνευτικών στρατευμάτων των Ηνωμένων Εθνών σε κυρίαρχο έδαφος της “Τουρκικής Δημοκρατίας της Βόρειας Κύπρου”, την περασμένη Παρασκευή, δεν είναι σε καμία περίπτωση μια κατάσταση που θα μπορούσε να γίνει αποδεκτή από εμάς. Δεν είναι ούτε νόμιμο ούτε ανθρώπινο να εμποδίζεται η πρόσβαση των Τουρκοκυπρίων που ζουν στο χωριό της Πύλας στα εδάφη της πατρίδας τους».

Ο πρόεδρος της Τουρκίας, σε δηλώσεις του μετά τη συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου, κατηγόρησε ευθέως τα Ηνωμένα Εθνη και δεν έδειξε σημάδια υποχώρησης της Αγκυρας στο συγκεκριμένο ζήτημα, υπογραμμίζοντας ότι «η ειρηνευτική δύναμη έριξε σκιά στην ουδετερότητά της τόσο με τη φυσική της επέμβαση εναντίον των κατοίκων του χωριού όσο και με τις ατυχείς δηλώσεις που έκανε μετά την παρέμβαση, βλάπτοντας περαιτέρω την ήδη πληγείσα φήμη της». Ο Ερντογάν ανέφερε πως η Τουρκία έχει στόχο να αναλαμβάνει διαμεσολαβητικό ρόλο σε κρίσεις που προκύπτουν στον κόσμο και επισήμανε ότι «δεν έχουμε βλέψεις στα εδάφη, στην κυριαρχία, στο πετρέλαιο, στον χρυσό, στα υπόγεια και επίγεια αποθέματα κανενός», δήλωση που θεωρείται μήνυμα συνεργασίας που έστειλε σε όλες τις χώρες της Ανατολικής Μεσογείου.

Σουηδία και ΝΑΤΟ

«Δεν έχουμε βλέψεις στα εδάφη, στην κυριαρχία, στο πετρέλαιο, στον χρυσό, στα υπόγεια και επίγεια αποθέματα κανενός», τόνισε ο Τούρκος πρόεδρος.

Νωρίτερα, σε δηλώσεις του από το ταξίδι του από την Ουγγαρία, ο Ερντογάν άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο το τουρκικό Κοινοβούλιο να απορρίψει την ένταξη της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ. «Το γεγονός ότι τα πρωτόκολλα ένταξης της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ αποστέλλονται στην Εθνοσυνέλευση της Τουρκίας και ότι η διαδικασία περνάει γρήγορα στη Βουλή είναι ευθέως ανάλογο με το ότι η Σουηδία μένει πιστή στις υποσχέσεις της», είπε χαρακτηριστικά.

Ο πρόεδρος της Τουρκίας σημείωσε πως υπάρχει το ενδεχόμενο να καθυστερήσει η εξέταση του συγκεκριμένου ζητήματος, καθώς «το Κοινοβούλιό μας θα αποφασίσει γι’ αυτό το θέμα. Δεν γνωρίζουμε πόσο καιρό θα συζητηθεί αυτό το θέμα στη Βουλή και στις επιτροπές μας και πόσο θα διαρκέσει», τόνισε επ’ αυτού.

Πάντως, ο Ερντογάν εξέφρασε τη δυσαρέσκεια της Αγκυρας για τη συνέχιση των διαδηλώσεων του PKK, αλλά και εναντίον του Κορανίου, τονίζοντας ότι «πρώτα απ’ όλα η Σουηδία πρέπει να προστατεύσει τους δρόμους της Στοκχόλμης. Εάν δεν προστατεύουν τους δρόμους της Στοκχόλμης, εάν συνεχιστούν αυτές οι επιθέσεις στα ιερά μας, τότε δεν πρέπει να παρεξηγηθούν» (σ.σ. εννοεί με την απόφαση που θα πάρει η Τουρκία).

Πολιτικοί αναλυτές εκτιμούν πως πίσω από την αντίδραση του Ερντογάν δεν βρίσκεται μόνο το θέμα της Σουηδίας, αλλά είναι μια έμμεση αντίδραση προς τις ΗΠΑ, οι οποίες μέχρι στιγμής δεν έχουν προβεί σε κάποιο ξεκάθαρο βήμα στο ζήτημα των F-16. Ενας βασικός λόγος εξάλλου αυτής της αντίδρασης θεωρείται και η στενή στρατιωτική συνεργασία της Ουάσιγκτον με τους Κούρδους της βόρειας Συρίας. Σύμφωνα με το πρακτορείο «Ανατολή», την περασμένη Πέμπτη οι στρατιωτικές δυνάμεις των ΗΠΑ πραγματοποίησαν κοινές στρατιωτικές ασκήσεις με τις δυνάμεις της πολιτοφυλακής των Κούρδων PYD, στην περιοχή Καμίσλι της βόρειας Συρίας, όπου χρησιμοποιήθηκαν αμερικανικής κατασκευής αντιαρματικά, αντιαεροπορικά συστήματα, αλλά και τεθωρακισμένα οχήματα μάχης. Η Τουρκία υποστηρίζει πως οι δυνάμεις της PYD αποτελούν παρακλάδι της τρομοκρατικής οργάνωσης του PKK. «Δεν θα κάνουμε βήμα πίσω από τη στάση μας απέναντι στα τετελεσμένα γεγονότα που προσπαθούν να υλοποιήσουν στα νότια σύνορά μας. Θα συνεχίσουμε τον αγώνα μας μέχρις ότου να κάνουμε την αποφασιστικότητά μας αποδεκτή στους αποκαλούμενους συμμάχους μας, οι οποίοι δεν εγκαταλείπουν τη συνεργασία τους με τρομοκρατικές οργανώσεις παρά τις δικαιολογημένες αντιρρήσεις της Τουρκίας», δήλωσε ο κ. Ερντογάν.

Επιμένουν οι Τουρκοκύπριοι για την Πύλα

Στη Νέα Υόρκη μεταφέρθηκε χθες το επίκεντρο των εξελίξεων όσον αφορά την προσπάθεια να ανατραπεί το status quo στην επιτηρούμενη από δυνάμεις του ΟΗΕ νεκρή ζώνη της Κύπρου και την επίθεση που δέχθηκαν οι δυνάμεις της ειρηνευτικής δύναμης από Τουρκοκυπρίους την περασμένη Παρασκευή.

Αργά χθες το βράδυ, συνεκλήθη σε κλειστή συνεδρίαση το Συμβούλιο Ασφαλείας για το θέμα. Η καθυστέρηση στην επίσημη αντίδραση του Συμβουλίου Ασφαλείας προέκυψε διότι οι διπλωμάτες της Ρωσίας στα Ηνωμένα Εθνη ζήτησαν παράταση μέχρι χθες, ώστε να λάβουν οδηγίες από τη Μόσχα σε σχέση και με το προσχέδιο κειμένου που προετοίμασε η βρετανική αντιπροσωπεία. Πάντως, η εκπρόσωπος του ρωσικού υπουργείου Εξωτερικών, Μαρία Ζαχάροβα, δήλωσε χθες ότι η Ρωσία πάντοτε ήταν κατά οποιωνδήποτε βίαιων ενεργειών εναντίον εκπροσώπων του ΟΗΕ, είτε πρόκειται για στρατιωτικό, αστυνομικό ή πολιτικό προσωπικό. Από την πλευρά της Λευκωσίας προσδοκούσαν ένα ισχυρό λεκτικό στήριξης της Κυπριακής Δημοκρατίας και καταδίκης των τουρκικών προκλήσεων.

Στάση αναμονής

Χθες η μέρα κύλησε ομαλά, καθώς φάνηκε ότι και η τουρκοκυπριακή πλευρά τηρεί στάση αναμονής για τις αποφάσεις που θα ληφθούν στη Νέα Υόρκη. Ο εκπρόσωπος Τύπου της ειρηνευτικής δύναμης, Αλίμ Σιντίκ, σημείωσε ότι η κατάσταση παρακολουθείται στενά και ότι η δύναμη βρίσκεται σε επιφυλακή.

Συνεδρίαση του Συμβουλίου Ασφαλείας για την επίθεση που δέχθηκαν οι δυνάμεις της ειρηνευτικής δύναμης του ΟΗΕ.

Πάντως, η τουρκοκυπριακή πλευρά συνεχίζει σε υψηλούς τόνους να επαναλαμβάνει ότι το έργο θα συνεχιστεί. Ο Τουρκοκύπριος ηγέτης Ερσίν Τατάρ, σύμφωνα με πληροφορίες που μεταδόθηκαν από τα Κατεχόμενα, κατηγόρησε την ελληνοκυπριακή πλευρά ότι «προσπαθεί να μετατρέψει το μεικτό χωριό της Πύλας σε εξ ολοκλήρου ελληνοκυπριακό χωριό» και απέδωσε την αντίδραση της ειρηνευτικής δύναμης στην έναρξη εργασιών σε επηρεασμό από την ελληνοκυπριακή πλευρά. Πρόσθεσε, δε, ότι η κατασκευή του δρόμου θα ολοκληρωθεί παρά τις ενστάσεις.

«Το έργο θα ολοκληρωθεί»

Την ίδια στιγμή, ο «υπουργός Εξωτερικών» του τουρκοκυπριακού καθεστώτος, Ταχσίν Ερτουγρούλογλου, ο οποίος χθες συναντήθηκε με τον ειδικό αντιπρόσωπο του ΟΗΕ, Κόλιν Στιούαρτ, επισήμανε ότι το έργο θα ολοκληρωθεί παρά τις αντιδράσεις του ΟΗΕ και της διεθνούς κοινότητας. Και πρόσθεσε ότι δεν τίθεται θέμα διακοπής των εργασιών, που άρχισαν την προηγούμενη εβδομάδα.

Από την Αθήνα, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Παύλος Μαρινάκης υπογράμμισε χθες ότι «οι παράνομες εργασίες πρέπει να σταματήσουν άμεσα και είναι ανάγκη να αποφευχθεί κάθε είδους δραστηριότητα που θα προκαλέσει περαιτέρω κλιμάκωση. Ανάλογες ενέργειες δεν συμβάλλουν καθόλου στις προσπάθειες του ΟΗΕ για αναβίωση των συνομιλιών για την επίλυση του Κυπριακoύ».

comment-below Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT