Εντός και Εκτός: Παράταση της κράτησης Μπελέρη

Εντός και Εκτός: Παράταση της κράτησης Μπελέρη

3' 25" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΤΟ ΘΕΜΑ

Σε σκληρή γραμμή επιμένει η Αλβανία στην υπόθεση Φρέντι Μπελέρη. Χθες, το Ειδικό Δικαστήριο κατά της Διαφθοράς και του Οργανωμένου Εγκλήματος αποφάσισε να παρατείνει την προφυλάκισή του, απορρίπτοντας για άλλη μία φορά το αίτημα που κατέθεσαν οι συνήγοροί του για αντικατάσταση της κράτησης με άλλα περιοριστικά μέτρα. Η παράταση της κράτησης σημαίνει ότι ο εκλεγμένος δήμαρχος Χειμάρρας δεν μπορεί να ορκιστεί, προκειμένου να αναλάβει τα καθήκοντά του. Η Αθήνα παρακολουθεί στενά τις εξελίξεις. Στη χθεσινή συνεδρίαση του δικαστηρίου, που έκρινε το αίτημα της υπό όρους αποφυλάκισης, βρέθηκε εκπρόσωπος της ελληνικής πρεσβείας στη Τίρανα. Η ελληνική πλευρά βρίσκεται σε εγρήγορση καθώς διπλωματικές πηγές δεν αποκλείουν τα Τίρανα να προχωρήσουν σε κινήσεις περαιτέρω κλιμάκωσης, ακόμη και να κηρυχθεί έκπτωτος ο Μπελέρης, ώστε να ανοίξει ο δρόμος για επαναπροκήρυξη των εκλογών στη Χειμάρρα. Με αφορμή το χθεσινό δείπνο στο Μαξίμου για τους ηγέτες των Δυτικών Βαλκανίων, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Παύλος Μαρινάκης, δήλωσε ότι «δεν ήταν δυνατόν να προσκληθεί ο κ. Ράμα σε μια τόσο σημαντική πρωτοβουλία. Οταν λέμε ότι ο ευρωπαϊκός δρόμος της Αλβανίας περνάει μέσα από τον στοιχειώδη σεβασμό ευρωπαϊκών κανόνων και κανόνων δικαίου, το εννοούμε».

ΤΟ ΔΙΛΗΜΜΑ

Σπαζοκεφαλιά για τα επιτελεία των υποψηφίων προέδρων του ΣΥΡΙΖΑ είναι η οργάνωση των περιοδειών τους, στις οποίες επιστρέφουν με ανανεωμένη ορμή, έπειτα από μικρότερα ή μεγαλύτερα διαλείμματα τον Δεκαπενταύγουστο. Τα τηλέφωνα έχουν πάρει φωτιά και οι συνεννοήσεις δίνουν και παίρνουν. Στόχος είναι να οργανωθούν οι επισκέψεις στην περιφέρεια ώστε να μη συμπέσουν δύο υποψήφιοι στην ίδια πόλη και βάλουν σε δίλημμα τους φίλους του κόμματος ποιον να προτιμήσουν. Η πιθανότητα να συμπέσουν θα μπορούσε να προκαλέσει προβλήματα και στους ίδιους τους υποψηφίους, καθώς θα ήταν μια πρώιμη καταγραφή δυναμικής των υποψηφιοτήτων. Ετσι, οι συνεννοήσεις είναι συνεχείς. Σήμερα, για παράδειγμα, η Εφη Αχτσιόγλου θα επισκεφθεί Αίγιο και Πάτρα, ο Ευκλείδης Τσακαλώτος την Κατερίνη, ο Νίκος Παππάς την Αλίαρτο και ο Στέφανος Τζουμάκας το Αγρίνιο.

ΤΟ ΠΡΟΣΩΠΟ

Θα μπορούσε να είναι διασκεδαστικό, αν δεν ήταν τόσο ανησυχητικό. Οι ουρές στα αστυνομικά τμήματα σε πολλές περιοχές της χώρας από πολίτες που σπεύδουν να εξασφαλίσουν νέες ταυτότητες πριν αρχίσει η έκδοση των νέων, ψηφιακών, δείχνουν να μεγαλώνουν μέρα με τη μέρα. Ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη, Γιάννης Οικονόμου, επιχείρησε να διασκεδάσει τις ανησυχίες και να αποδομήσει όσα σκοταδιστικά διακινούνται, κυρίως μέσω Διαδικτύου: «Οι καινούργιες ταυτότητες δεν έχουν τίποτε το εξωγήινο ή το αντιχριστιανικό και δαιμονισμένο για κανέναν. Είναι το όχημα για να προσαρμοστεί η Ελλάδα στις απαιτήσεις του σύγχρονου κόσμου και να μπορούμε να ταξιδεύουμε με ασφάλεια, να είμαστε συμβατοί με τις υποχρεώσεις μας στην Ε.Ε.», εξήγησε. Πράγματα αυτονόητα, δηλαδή. Είναι εξαιρετικά αμφίβολο, ωστόσο, ότι κάποιος από τους ανησυχούντες για το «τσιπάκι» πείστηκε από τις υπουργικές διαβεβαιώσεις.

Ο ΤΟΠΟΣ

Ο πόλεμος για παραλίες ελεύθερες από ξαπλώστρες δεν είναι ο μόνος αυτού του καλοκαιριού που φαίνεται ότι ευνοεί αντιπαραθέσεις. Στη Γαύδο, βρίσκεται σε εξέλιξη καιρό τώρα σκληρή αντιπαράθεση της δημάρχου του νησιού με γυμνιστές. Η τοποθέτηση πινακίδας με τη φράση «Απαγορεύεται ο γυμνισμός» στην παραλία Σαρακήνικο εξελήφθη ως casus belli από τους κατασκηνωτές και γυμνιστές του νησιού. Κατέστρεψαν την πινακίδα και διοργανώνουν ακτιβιστικές διαμαρτυρίες, διεκδικώντας κάτι μάλλον ανέφικτο: να παραμείνει το νησί ανεπηρέαστο από τη μεγάλη αύξηση των τουριστικών ροών στη χώρα μας, που φέρνει πολλές και μεγάλες αλλαγές. Ο δήμος σε ανακοίνωσή του αναφέρει, μεταξύ άλλων, ότι προσπαθεί «να διεκδικήσει μία παραλία από τις δέκα τουλάχιστον του νησιού για όλους» και οι εκπρόσωποί του εμφανίζονται αποφασισμένοι να συνεχίσουν σε αυτή την κατεύθυνση. Οι γυμνιστές, από την πλευρά τους, δηλώνουν αποφασισμένοι να συνεχίσουν να αντιδρούν αφού, όπως εξηγούν, επιλέγουν το συγκεκριμένο νησί ακριβώς γιατί θέλουν να είναι ελεύθεροι στη φύση.

Η ΑΤΑΚΑ

Ο Γιάνης Βαρουφάκης έχει αποδείξει ότι δεν φοβάται τις προκλήσεις, όσο μεγάλες κι αν είναι. Ετσι, δεν δίστασε να θέσει στον εαυτό του τη δοκιμασία της «Barbie», της ταινίας που έχει κάνει θραύση αυτό το καλοκαίρι. «Είδα την “Barbie” χθες το βράδυ. Πήγα φοβούμενος ότι μπορεί να με κερδίσει. Λάθος φόβος. Τη βρήκα βασανιστικά απαίσια. Ντροπή στους προοδευτικούς – φεμινιστές κριτικούς που της έδωσαν καλές κριτικές. Ενας θρίαμβος της εταιρικής προπαγάνδας έναντι των κινηματογραφικών αξιών/τέχνης», έγραψε στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης. Συστήνει, δε, σε όσους μπορούν να αποφύγουν την ταινία.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT