«Γέφυρα» προς την Ε.Ε. η Ελλάδα

Πώς αποτιμά το Μαξίμου τα αποτελέσματα της «συνάντησης των Αθηνών»

2' 50" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Κάτι περισσότερο από ένα 48ωρο με τους ηγέτες των Δυτικών Βαλκανίων στην Αθήνα ήταν για το Μέγαρο Μαξίμου αυτό που έλαβε χώρα τη Δευτέρα και την Τρίτη στην ελληνική πρωτεύουσα. Με τις επαφές και τις συναντήσεις να ολοκληρώνονται χθες, στην κυβέρνηση κάνουν την αποτίμηση της «βαλκανικής σύναξης» παρουσία της ηγεσίας της Ε.Ε. και του Βολοντίμιρ Ζελένσκι. Το περιέγραψε ο Κυριάκος Μητσοτάκης και στη συνέντευξη Τύπου και αποτελεί αναμφίβολα τον πυρήνα της ελληνικής στρατηγικής: Η Ελλάδα επιδιώκει να λειτουργήσει ως γέφυρα μεταξύ Ε.Ε. και Βαλκανίων και –γιατί όχι;– μεταξύ των χωρών της Ανατολικής Ευρώπης. Η παρουσία άλλωστε της προέδρου της Μολδαβίας Μάγια Σάντου αποτυπώνει αυτή τη στόχευση. Πώς μπορεί να γίνει αυτό; Ο πρωθυπουργός δεν το έκρυψε και αναφέρθηκε στην –δοκιμαζόμενη αυτές τις ημέρες από τις φωτιές– Αλεξανδρούπολη, που το λιμάνι της μπορεί να παίξει σημαντικό ρόλο σε θέματα ενέργειας και όχι μόνο στη νέα κατάσταση που διαμορφώνεται λόγω του πολέμου και στην αλλαγή του ενεργειακού τοπίου. «Ουσιαστικά η Ελλάδα διεκδικεί ένα ρόλο πολύ ισχυρότερο από αυτόν που είχε μέχρι σήμερα. Και το άτυπο δείπνο παρουσία του Βολοντίμιρ Ζελένσκι αποτελεί ένα βήμα προς αυτή την κατεύθυνση», λέει στην «Κ» διπλωμάτης αναφερόμενος στη σκακιέρα της περιοχής. Παράλληλα, ο πρωθυπουργός με την ξεκάθαρη στήριξή του στην ευρωατλαντική προοπτική της Ουκρανίας κοίταξε και προς την επόμενη ημέρα.

Ο πόλεμος στα εδάφη της Ουκρανίας κάποια στιγμή θα τερματιστεί και η Αθήνα θέλει, όπως έχει ειπωθεί πολλάκις, να «τοκίσει» πως βρέθηκε στη σωστή πλευρά της Ιστορίας. «Για εμάς είναι θέμα αρχών η στήριξη της Ουκρανίας», είπε προχθές ο πρωθυπουργός κατά τη συνέντευξη Τύπου με τον Ουκρανό πρόεδρο. Αυτό που δεν πρέπει να διαφύγει την προσοχή είναι πως στο σημείο που ο κ. Μητσοτάκης αναφερόταν στην αδιαπραγμάτευτη εδαφική ακεραιότητα της Ουκρανίας, «φωτογράφισε» την Τουρκία και έκανε έναν παραλληλισμό με την Κύπρο. «Πρόκειται για μια θέση η οποία ταυτίζεται με τα διαχρονικά ελληνικά συμφέροντα, γιατί και η δική μας χώρα αντιμετώπισε κατά καιρούς στο παρελθόν εκδηλώσεις ενός ανιστόρητου αναθεωρητισμού και ενός επιθετικού αυταρχισμού», είπε και πρόσθεσε πως «είμαστε, λοιπόν, επί της αρχής αντίθετοι σε κάθε παραβίαση του Διεθνούς Δικαίου και σε κάθε παράνομο κατοχικό τετελεσμένο», καθώς «κάτι ανάλογο αιμορραγεί δυστυχώς ακόμη στην Κύπρο».

Από το Μαξίμου τονίζουν πως όσοι έσπευσαν να κατηγορήσουν τον κ. Μητσοτάκη για την ξεκάθαρη θέση του υπέρ της Ουκρανίας, μάλλον δεν διάβασαν το συγκεκριμένο απόσπασμα. Ο παραλληλισμός με την Κύπρο και άλλες αναθεωρητικές δυνάμεις δείχνει πως ο πρωθυπουργός μέσω της Ουκρανίας έστειλε ουσιαστικά μήνυμα στην Τουρκία, τονίζεται.

Στις συνομιλίες με Βούτσιτς και Κούρτι ο κ. Μητσοτάκης υπογράμμισε τη σημασία που αποδίδει η Ελλάδα στον διάλογο Βελιγραδίου – Πρίστινας.

Κατά τη χθεσινή ημέρα ο πρωθυπουργός έκλεισε το διήμερο των συναντήσεων με ηγέτες που βρίσκονταν στην Αθήνα. Αρχικά είδε την πρόεδρο της Μολδαβίας Μάγια Σάντου, στην οποία ο κ. Μητσοτάκης επανέλαβε τη στήριξη της Ελλάδας στην ευρωπαϊκή προοπτική της χώρας της, ενώ αποκάλυψε την πρόθεση της Ελλάδας να ανοίξει πρεσβεία στο Κισινάου το επόμενο χρονικό διάστημα. Ακολούθησε η συνάντηση με τον πρόεδρο του Μαυροβουνίου Γιάκοβ Μιλάτοβιτς και τον πρωθυπουργό του Κοσόβου Αλμπιν Κούρτι, με τον οποίο συζητήθηκε η συνέχιση ανάπτυξης των διμερών σχέσεων. Ο κ. Μητσοτάκης υπογράμμισε τη σημασία που αποδίδει η Ελλάδα στον διάλογο Βελιγραδίου – Πρίστινας για την εξομάλυνση των σχέσεων της Σερβίας με το Κόσοβο. Τέλος, οι συναντήσεις έκλεισαν με τον πρόεδρο της Σερβίας Aλεξάντερ Βούτσιτς, που μάλιστα δεν υπήρχε στο αρχικό πρόγραμμα, με τον πρωθυπουργό να επαναλαμβάνει τη σταθερή στήριξη της Ελλάδας στην ευρωπαϊκή πορεία της Σερβίας.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT