Μέτωπο Αγκυρας με το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ

Μέτωπο Αγκυρας με το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ

Αφορμή η καταδικαστική δήλωση για τα επεισόδια από Τουρκοκυπρίους στην Πύλα

2' 46" χρόνος ανάγνωσης

Ικανοποίηση στη Λευκωσία και σφοδρή ενόχληση της Αγκυρας προκάλεσε η δημόσια δήλωση του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ για τα πρωτοφανή επεισόδια στη νεκρή ζώνη, κοντά στο χωριό Πύλα της Κύπρου. Στη δήλωση καταδικάζονται τα επεισόδια εναντίον της ειρηνευτικής δύναμης. Ειδικότερα, στο τελικό κείμενο επισημαίνεται «σοβαρή ανησυχία» για όσα συνέβησαν και ότι «τα μη εξουσιοδοτημένα κατασκευαστικά έργα έρχονται σε αντίθεση με τα ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας και συνιστούν παραβίαση του status quo στη νεκρή ζώνη του ΟΗΕ».

Την καταδίκη για τις επιθέσεις κατά των στελεχών της ειρηνευτικής δύναμης συνοδεύει η επισήμανση ότι «οι επιθέσεις που στοχοποιούν ειρηνευτές μπορεί να συνιστούν εγκλήματα υπό το διεθνές δίκαιο». Επιπλέον, υπογραμμίζεται ότι «τα μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας επιβεβαίωσαν την πλήρη υποστήριξή τους προς την UNFICYP και την εξουσία της υπό την εντολή της εντός και στην οριοθέτηση της νεκρής ζώνης και ζήτησαν την απομάκρυνση όλων των μη εξουσιοδοτημένων κατασκευών και την πρόληψη μη εξουσιοδοτημένων στρατιωτικών ή πολιτικών δραστηριοτήτων εντός και κατά μήκος των γραμμών κατάπαυσης του πυρός». Τέλος, τα μέλη του Σ.Α. επιβεβαιώνουν τη δέσμευσή τους «για μια διαρκή, συνολική και δίκαιη διευθέτηση σύμφωνα με τις επιθυμίες του λαού της Κύπρου και με βάση μια δικοινοτική, διζωνική ομοσπονδία με πολιτική ισότητα, όπως ορίζεται στα σχετικά ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας».

Η Λευκωσία, μέσω ανακοίνωσης του κυπριακού υπουργείου Εξωτερικών, εξέφρασε την ικανοποίησή της για τη δήλωση. «Οι τουρκικές κατοχικές δυνάμεις σχεδίασαν και επιχείρησαν να υλοποιήσουν μια νέα και σοβαρότατη στρατιωτική παραβίαση στη νεκρή ζώνη. Η επιχειρούμενη ασφαλτόστρωση του δρόμου μεταξύ του κατεχόμενου χωριού Αρσους και της Πύλας αποτελεί παραβίαση του status quo στην περιοχή και αντίκειται στα ψηφίσματα του Σ.Α. του ΟΗΕ, όπως τονίζεται από το ίδιο το Συμβούλιο Ασφαλείας», αναφέρεται στην ανακοίνωση. Επισημαίνεται, δε, ότι «η ισχυρή αντίδραση της διεθνούς κοινότητας αποτελεί ξεκάθαρη απάντηση στις αιτιάσεις της τουρκοκυπριακής ηγεσίας και της Τουρκίας, και στέλνει ισχυρό το μήνυμα, ότι τέτοιου είδους ενέργειες δεν πρόκειται να γίνουν αποδεκτές». Η κυπριακή κυβέρνηση τονίζει, πάντως, ότι «ενδεχόμενη συνέχιση των ενεργειών αυτών επηρεάζει αρνητικά τις προσπάθειες που καταβάλλονται για επανέναρξη των συνομιλιών για επίλυση του Κυπριακού, αλλά και το μέλλον των ευρωτουρκικών σχέσεων».

«Τα Ηνωμένα Εθνη έχουν πάψει να είναι αμερόληπτα», δήλωσε ο Φιντάν – Η αντίδραση της διεθνούς κοινότητας στέλνει μήνυμα ότι τέτοιου είδους ενέργειες δεν θα γίνουν αποδεκτές, λέει η Λευκωσία.

Ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών Χακάν Φιντάν δεν έκρυψε τη δυσαρέσκεια της Αγκυρας, δηλώνοντας ότι «στο ζήτημα αυτό τα Ηνωμένα Εθνη έχουν πάψει να είναι αμερόληπτα». Στο ίδιο μήκος κύματος κινήθηκε και ανακοίνωση που εκδόθηκε από το τουρκικό ΥΠΕΞ, όπου, μεταξύ άλλων, αναφέρεται ότι η δήλωση του Σ.Α. «είναι μακριά από τις πραγματικότητες επί του πεδίου. Αντί να συνεισφέρει θετικά στο θέμα, η διατύπωση κάνει τη διαδικασία πιο δύσκολη. Η διατύπωση που χρησιμοποιείται για τα γεγονότα της 18ης Αυγούστου διαστρεβλώνει τα γεγονότα και αντικατοπτρίζει παραπλανητικά αυτό που συνέβη».

Η τουρκική πλευρά επαναλαμβάνει τον χαρακτηρισμό «ανθρωπιστικό έργο» για την κατασκευή του δρόμου που επιχειρήθηκε, ενώ επιρρίπτει ευθύνες στην ειρηνευτική δύναμη, λέγοντας ότι η επέμβασή της «ήταν η αιτία της έντασης». Στην ανακοίνωση αναφέρεται, μάλιστα, ότι «η UNFICYP χάνει την εμπιστοσύνη των “Τουρκοκυπρίων” και γίνεται μέρος του προβλήματος στην Κύπρο» και το τουρκικό ΥΠΕΞ ζητεί από το Σ.Α. του ΟΗΕ «να αποτρέψει αυτή την τάση και να διασφαλίσει ότι η UNFICYP επιδεικνύει την αμεροληψία που αναμένεται από τις ειρηνευτικές αποστολές του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT