Πυρκαγιές: Σφοδρά πυρά από τα κόμματα της αντιπολίτευσης

Πυρκαγιές: Σφοδρά πυρά από τα κόμματα της αντιπολίτευσης

Η κυβέρνηση χρησιμοποιεί την κλιματική κρίση ως μόνιμο άλλοθι, ανέφερε ο κ. Φάμελλος, ενώ ο κ. Ανδρουλάκης έκανε λόγο για «Βατερλώ»

1' 58" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Σφοδρή κριτική από τα κόμματα της αντιπολίτευσης δέχεται η κυβέρνηση για τη δύσκολη κατάσταση που έχει διαμορφωθεί από τις πυρκαγιές, οι οποίες συνεχίζουν το καταστροφικό έργο τους στην Αττική αλλά και την περιφέρεια. Η κυβέρνηση εγκαλείται για αποτυχία στην προετοιμασία για την αντιμετώπιση των πυρκαγιών και για αδυναμία ουσιαστικού συντονισμού δυνάμεων και μέσων, ώστε να μειωθούν οι καταστροφικές επιπτώσεις. «Η κυβέρνηση, όπως και το καλοκαίρι του 2021, σπεύδει να αποδώσει την αδυναμία αντιμετώπισης των πυρκαγιών στην κλιματική κρίση, στον καύσωνα και στους θυελλώδεις ανέμους. Ομως η προσπάθεια απόδοσης ευθυνών αλλού (π.χ. στην αυτοδιοίκηση) και όχι στη δική της ανετοιμότητα σκοντάφτει στην πραγματικότητα και υποβαθμίζει την κρισιμότητα της κλιματικής κρίσης. Η κυβέρνηση έχει υποχρέωση να δρα αποτελεσματικά και έγκαιρα για την αντιμετώπιση της κλιματικής κρίσης και όχι να τη χρησιμοποιεί ως το μόνιμο άλλοθι», τόνισε μεταξύ άλλων ο πρόεδρος της κοινοβουλευτικής ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ, Σωκράτης Φάμελλος, στο αίτημα που κατέθεσε για προ ημερησίας διατάξεως συζήτηση στη Βουλή σε επίπεδο πολιτικών αρχηγών.

Αντίστοιχο αίτημα κατατέθηκε και από τον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ Νίκο Ανδρουλάκη, ο οποίος από την Αλεξανδρούπολη, όπου περιόδευσε στις πυρόπληκτες περιοχές, υιοθέτησε υψηλούς τόνους και μίλησε για «Βατερλώ της κυβέρνησης».

«Εχουμε χρέος να αντιμετωπίσουμε αυτό το φαινόμενο βάσει των σημερινών συνθηκών της κλιματικής αλλαγής. Πρέπει να πάρουμε αποφάσεις όλα τα κόμματα, χωρίς λαϊκισμούς και ευχολόγια. Είναι ένα θέμα εθνικής ασφάλειας. Είναι ένα κορυφαίο ζήτημα», υπογράμμισε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ και πρόσθεσε ότι τα μεγάλα ζητήματα που αφορούν τον ελληνικό λαό «δεν είναι πεδίο αντιπαράθεσης. Είναι πεδίο εθνικής συνεννόησης και πρέπει όλοι να σταθούμε στο ύψος των περιστάσεων».

Επίσης από την Αλεξανδρούπολη ο γ.γ. του ΚΚΕ Δημήτρης Κουτσούμπας τόνισε σε δηλώσεις του ότι «αυτές τις ημέρες καίγεται όλη η Ελλάδα, χάνονται ανθρώπινες ζωές, καταστρέφονται περιουσίες και η κυβέρνηση έχει τεράστιες πολιτικές ευθύνες και για το ότι δεν πήρε τα απαραίτητα μέτρα όλο το προηγούμενο διάστημα». Πρόσθεσε, μάλιστα, ότι «δεν μπορούμε να στρέφουμε τα πυρά μας ούτε στον “στρατηγό άνεμο” ούτε στην κλιματική αλλαγή, αυτά πρέπει να τα θεωρούμε δεδομένα, η κατάσταση έτσι είναι κάθε καλοκαίρι και θα χειροτερεύει από δω και πέρα», ενώ ζήτησε χρηματοδότηση από τον κρατικό προϋπολογισμό για ενίσχυση όλων των πυροσβεστικών μέσων και των υποδομών που χρειάζεται η χώρα. Ο Κυριάκος Βελόπουλος, που επίσης επισκέφθηκε τον Εβρο, απέδωσε τις πυρκαγιές σε «εμπρησμούς από χέρια παράνομων μεταναστών» και πρόσθεσε ότι «μία είναι η λύση: αποτροπή εισόδου όλων αυτών των επικίνδυνων στοιχείων».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT