Εντός και Εκτός: Ποιος είναι τελικά πιο γρήγορος;

Εντός και Εκτός: Ποιος είναι τελικά πιο γρήγορος;

3' 31" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΤΟ ΘΕΜΑ

Κινητικότητα καταγράφεται στην ακροδεξιά πολυκατοικία, με επίκεντρο τις νέες ταυτότητες. Αλλωστε και όσοι ασπάζονται θεωρίες συνωμοσίας, ψηφίζουν. Και αποτελούν προνομιακό κοινό αυτού του χώρου. Ετσι, ο πρόεδρος της Νίκης, Δημήτρης Νατσιός, έσπευσε να διαπιστώσει ότι «οι ταυτότητες αυτές εξελίσσονται σε στυγνό φακέλωμα του πολίτη». Η Νίκη, που διατηρεί στενές σχέσεις με παραθρησκευτικές οργανώσεις, οι οποίες πρωτοστατούν στις κινητοποιήσεις κατά των νέων ταυτοτήτων, ήταν αυτή που, όπως ο ίδιος δήλωσε, «έθεσε πρώτη στο Κοινοβούλιο το θέμα των νέων ηλεκτρονικών ταυτοτήτων, με τις οποίες δήλωσε εξαρχής την κάθετη αντίρρησή της, παροτρύνοντας μάλιστα τον ελληνικό λαό να μη βιαστεί να παραλάβει τις νέες ψηφιακές ταυτότητες». Η σπουδή του κ. Νατσιού να επισημάνει ότι πρώτο το κόμμα του διέγνωσε την… απειλή των νέων ταυτοτήτων και έσπευσε να προειδοποιήσει σχετικά τους πολίτες, κάθε άλλο παρά τυχαία είναι. Βλέπετε, ενεργό ρόλο στο κίνημα αμφισβήτησης των νέων ταυτοτήτων διεκδικούν και οι Σπαρτιάτες. Μάλιστα, ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του κόμματος και βουλευτής του Βόρειου Τομέα Αθηνών, Χαράλαμπος Κατσιβαρδάς, που φωτογραφήθηκε με νέα ταυτότητα «παλαιού τύπου», με ημερομηνία έκδοσης μόλις την 21η Αυγούστου, εμφανίζεται να ζητάει δημοψήφισμα. Και η πλειοδοσία μόλις άρχισε…

ΤΟ ΔΙΛΗΜΜΑ

Μπορεί ο πρωθυπουργός να πρόλαβε να αναλάβει την πρωτοβουλία για συζήτηση στη Βουλή σε επίπεδο πολιτικών αρχηγών για τις φωτιές, λίγη ώρα μετά τις πληροφορίες ότι τόσο ο ΣΥΡΙΖΑ όσο και το ΠΑΣΟΚ σχεδίαζαν να καταθέσουν σχετικό αίτημα, αυτό όμως δεν εμπόδισε να εκδηλωθεί μια ιδιότυπη κόντρα ανάμεσα στα δύο κόμματα της αντιπολίτευσης. Είναι ένα δείγμα γραφής του πώς πρόκειται να κινηθούν, καθώς η Χαριλάου Τρικούπη θέλει να περάσει το μήνυμα ότι το ΠΑΣΟΚ θα επιδιώξει να λειτουργήσει σαν να ήταν η αξιωματική αντιπολίτευση. Ετσι, νωρίς χθες το πρωί, πριν από τις 9 π.μ., από το ΠΑΣΟΚ ενημέρωσαν ότι ο Νίκος Ανδρουλάκης κατέθεσε αίτημα για προ ημερησίας διατάξεως συζήτηση για τις πυρκαγιές. Μάλιστα, από τη Χαριλάου Τρικούπη έσπευσαν να επισημάνουν ότι το ΠΑΣΟΚ έκανε πράξη την πρόθεση που είχε εκδηλώσει προχθές, ενώ ο ΣΥΡΙΖΑ, που ανακοίνωσε επίσης προχθές ότι θα καταθέσει σχετικό αίτημα, δεν το έκανε. Λίγες ώρες αργότερα ήρθε η απάντηση της Κουμουνδούρου, με τον Σωκράτη Φάμελλο να καταθέτει αίτημα εκ μέρους του ΣΥΡΙΖΑ. Εσπευσε να τονίσει –για να μην υπάρχουν αμφιβολίες για το ποιος κινήθηκε πιο γρήγορα– ότι ο ΣΥΡΙΖΑ από τις 24 Ιουλίου ζήτησε συζήτηση σε επίπεδο πολιτικών αρχηγών για τις πυρκαγιές, ενώ στις 3 Αυγούστου κατέθεσε και σχετική ερώτηση στον πρωθυπουργό.

ΤΟ ΠΡΟΣΩΠΟ

Ο μητροπολίτης Φλωρίνης Θεόκλητος έγινε ο τρίτος μητροπολίτης που υποβάλλει την παραίτησή του το τελευταίο διάστημα, μετά τους μητροπολίτες Θεσσαλονίκης Ανθιμο και Παραμυθίας Τίτο. Για την παραίτηση θα ενημερώσει τη Διαρκή Ιερά Σύνοδο, που συνεδριάζει σήμερα και αύριο, ο μητροπολίτης Νέας Κρήνης και Καλαμαριάς Ιουστίνος. Ο 91χρονος μητροπολίτης Φλωρίνης υπηρέτησε στη συγκεκριμένη θέση από τον Ιανουάριο του 2000 και είναι ένας από τους υπέργηρους μητροπολίτες για τους οποίους το τελευταίο διάστημα ετέθη επιτακτικά στο εσωτερικό της Εκκλησίας θέμα παραίτησης, καθώς θεωρείται ότι δεν εκπληρώνουν με επάρκεια τα προβλεπόμενα από τη θέση τους καθήκοντα. Στην ίδια κατηγορία είναι και ο μητροπολίτης Μηθύμνης, Χρυσόστομος. Η ΔΙΣ αναμένεται να κάνει δεκτές τις παραιτήσεις, προκειμένου να δρομολογηθούν οι διαδικασίες για τον ορισμό νέων μητροπολιτών από την ολομέλεια της Ιεράς Συνόδου τον προσεχή Οκτώβριο.

Ο ΤΟΠΟΣ

Η Αλεξανδρούπολη, εξαιτίας της μεγάλης καταστροφής από τις πυρκαγιές, έγινε πόλος έλξης για το πολιτικό προσωπικό. Ούτες ένας, ούτε δύο, αλλά τέσσερις πολιτικοί αρχηγοί έσπευσαν στην ακριτική περιοχή. Νίκος Ανδρουλάκης, Δημήτρης Κουτσούμπας, Κυριάκος Βελόπουλος και Βασίλης Στίγκας περιόδευσαν σε πυρόπληκτες περιοχές και συναντήθηκαν με τοπικούς παράγοντες. Ο Κυριάκος Βελόπουλος θεωρεί ότι ήταν ο ίδιος και όχι η καταστροφή η αιτία για την κινητοποίηση των πολιτικών αρχηγών. «Η Ελληνική Λύση έσυρε όλο το πολιτικό προσωπικό στη Βόρεια Ελλάδα, κυρίως στον Εβρο, γιατί από τη στιγμή που ανακοινώσαμε ότι θα είμαστε εδώ, όλοι οι πολιτικοί αρχηγοί άφησαν τις διακοπές τους ευτυχώς και βρέθηκαν εδώ στην περιοχή», είπε.

Η ΑΤΑΚΑ

Οποιος καεί στον χυλό, φυσάει και το γιαούρτι. Το ΓΕΕΘΑ έσπευσε χθες να επισημάνει σε ανακοίνωσή του ότι το στρατόπεδο «Λοχαγού Καποτά» ουδέποτε κινδύνεψε από τις μικροεστίες φωτιάς στην περίμετρό του, καθώς αυτές κατασβέστηκαν άμεσα και δεν επεκτάθηκαν στις εγκαταστάσεις του «λόγω των προπαρασκευαστικών ενεργειών πυρασφάλειας και ασφάλειας εγκαταστάσεων που είχαν πραγματοποιηθεί εντός του στρατοπέδου πριν από την έναρξη της αντιπυρικής περιόδου». Αυτά για να προληφθούν πιθανοί συνειρμοί με την πρόσφατη καταστροφή στη Νέα Αγχίαλο.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT