Σύγκρουση με ορίζοντα τη Βουλή

Στην προ ημερησίας διατάξεως συζήτηση που προανήγγειλε ο κ. Μητσοτάκης στρέφουν την προσοχή τους το Μαξίμου και τα κόμματα της αντιπολίτευσης.

1' 59" χρόνος ανάγνωσης

Η μεγάλη καταστροφή που προκάλεσαν οι πυρκαγιές των τελευταίων ημερών λειτούργησε σαν συναγερμός ολικής επαναφοράς του πολιτικού προσωπικού της χώρας από την καλοκαιρινή ραστώνη. Η υποτονική πολιτική δραστηριότητα των προηγούμενων εβδομάδων έδωσε τη θέση της σε σκληρή πολιτική αντιπαράθεση, με επίκεντρο την αντιμετώπιση των πυρκαγιών, που αναμένεται να κορυφωθεί στην προ ημερησίας διατάξεως συζήτηση στη Βουλή που προανήγγειλε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης.

Από την πλευρά της κυβέρνησης ο υπουργός Επικρατείας Ακης Σκέρτσος τοποθετήθηκε χθες (Mega) συνολικά για το θέμα, απαντώντας στις επικρίσεις που διατυπώθηκαν τις προηγούμενες ημέρες. Ο κ. Σκέρτσος στάθηκε ιδιαίτερα στις πρωτοφανείς, όπως είπε, «άκρως δυσμενείς συνθήκες του φετινού ελληνικού καλοκαιριού», αλλά και στις υπεράνθρωπες προσπάθειες από τις δυνάμεις πυρόσβεσης. Αναφορικά με τις τελευταίες ημέρες μίλησε για πολύ μεγάλο αριθμό πυρκαγιών που εκδηλώθηκαν σε όλη τη χώρα: όπως είπε, μέσα σε έξι ημέρες εκδηλώθηκαν 418 δασικές πυρκαγιές, που οδήγησαν σε πολυδιάσπαση δυνάμεων για να αντιμετωπιστούν.

Ο υπουργός Επικρατείας αναφέρθηκε στην ενίσχυση του μηχανισμού αντιμετώπισης των πυρκαγιών και τόνισε ότι έχει γίνει ανασύσταση της Πολιτικής Προστασίας και της Πυροσβεστικής. «Το 2019 υπήρχαν 59 εναέρια μέσα, φέτος έχουμε 90 εναέρια μέσα. Οι πυροσβέστες μας μαζί με τους εποχικούς αγγίζουν τους 16.500, δεν ήταν τόσοι το 2019. Οι εθελοντές ήταν 2.000-2.500, αγγίζουν πλέον τους 5.000», πρόσθεσε. Είπε, επίσης, ότι «από το 2021 και μετά η χώρα απέκτησε για πρώτη φορά ένα μεγάλο εθνικό κεντρικό πρόγραμμα για καθαρισμούς, διαπλατύνσεις, αντιπυρικές ζώνες, ύψους 150 εκατ. ευρώ» και πρόσθεσε ότι «τα εργαλεία αυτά δεν επαρκούν».

Ο πρόεδρος της κοινοβουλευτικής ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ Σωκράτης Φάμελλος, ο οποίος περιόδευσε χθες στον Εβρο και στη Ροδόπη, αναγνώρισε τις δύσκολες μετεωρολογικές συνθήκες και τα πρωτοφανή κλιματικά δεδομένα, ωστόσο κατηγόρησε την κυβέρνηση για ελλείψεις στη στελέχωση της Πυροσβεστικής και των δασικών υπηρεσιών. Ο Νίκος Ανδρουλάκης, που χθες βρέθηκε στα χωριά του Δήμου Ιάσμου στη Ροδόπη, τόνισε την ανάγκη να επενδύσει η χώρα μας στην πρόληψη.

Εν τω μεταξύ, χθες, η πρόεδρος της Πλεύσης Ελευθερίας Ζωή Κωνσταντοπούλου προχώρησε σε διάβημα προς την Εισαγγελία του Αρείου Πάγου για τις πυρκαγιές. Η κ. Κωνσταντοπούλου υποστηρίζει ότι υπάρχουν ποινικές ευθύνες κυβερνητικών, πολιτικών και υπηρεσιακών προσώπων.

Πάντως, ο κ. Σκέρτσος στις χθεσινές δηλώσεις του ουσιαστικά κάλεσε σε «ανακωχή», τονίζοντας ότι «η Πολιτική Προστασία, η δημόσια υγεία δεν αποτελούν πεδίο για πολιτική αντιπαράθεση» και προσθέτοντας ότι «δεν είναι η ώρα των ευθυνών. Μετά από κάθε αντιπυρική περίοδο γίνεται απολογισμός. Να περιμένουμε όλοι λίγο και να δούμε τι πήγε καλά και τι όχι».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT