Εντός και Εκτός: «Υποψήφιοι πρώτης και δεύτερης κατηγορίας»

Εντός και Εκτός: «Υποψήφιοι πρώτης και δεύτερης κατηγορίας»

3' 20" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΤΟ ΘΕΜΑ

Οι πυρκαγιές των τελευταίων ημερών μονοπωλούν την επικαιρότητα. Ο υποψήφιος για τον Δήμο Αθηναίων Χάρης Δούκας κλήθηκε να μιλήσει για το θέμα, που μπορεί να μην αφορά υπό τη στενή έννοια την αυτοδιοικητική προεκλογική εκστρατεία, είναι όμως κάτι που άπτεται της επιστημονικής ειδικότητας του κ. Δούκα, ο οποίος είναι καθηγητής Ενεργειακής και Περιβαλλοντικής Πολιτικής στο ΕΜΠ. Πρέπει να αλλάξει ο τρόπος αντιμετώπισης των πυρκαγιών, ανέφερε και πρόσθεσε ότι «οι πυρκαγιές αντιμετωπίζονται πλέον από το φθινόπωρο μέχρι την άνοιξη», επισημαίνοντας τη σημασία της πρόληψης. «Η χώρα μας, όμως, δαπανά για πρόληψη μόνο το 1/5 του σχετικού προϋπολογισμού για τις πυρκαγιές και τα 4/5 για καταστολή, η οποία βλέπουμε πόσο δύσκολη είναι σε συνθήκες κλιματικής κρίσης», δήλωσε. Ενα άλλο σημείο στο οποίο στάθηκε ιδιαίτερα είναι αυτό της απομάκρυνσης της ανθρώπινης δραστηριότητας από τα δάση. Στους μελισσοκόμους, τους αγρότες, τους βοσκούς και τους ρητινοπαραγωγούς, που ζούσαν για χρόνια εκεί και είχαν τη διαχείριση των δασικών οικοσυστημάτων.

ΤΟ ΔΙΛΗΜΜΑ

Η Κρήτη δείχνει τον δρόμο. Για τις νέες ταυτότητες, βεβαίως, καθώς στο Ρέθυμνο έγινε προχθές το πρώτο συλλαλητήριο διαμαρτυρίας και χθες πήρε σειρά το Ηράκλειο. Στο Ρέθυμνο, η συμμετοχή δεν διεκδικεί δάφνες μαζικότητας. Ενας ιερέας, που ήταν ο ομιλητής, ενημέρωσε τους διαδηλωτές για τους «κινδύνους» των νέων ταυτοτήτων και έδωσε οδηγίες για το πώς μπορεί να αποφύγει κάποιος την έκδοση ταυτότητας νέου τύπου. Πάντως, ο φόβος της νέας ταυτότητας υπερίσχυσε έναντι πιθανών κινδύνων για την υγεία μιας γυναίκας από το Ηράκλειο, η οποία ενώ νοσηλευόταν ύστερα από σοβαρή χειρουργική επέμβαση, έφυγε από το νοσοκομείο για να πιάσει θέση στην ουρά του αστυνομικού μεγάρου της πόλης, προκειμένου να βγάλει νέα ταυτότητα.

ΤΟ ΠΡΟΣΩΠΟ

Στη Ζάτουνα Αρκαδίας θα βρεθεί την προσεχή Κυριακή, 27 Αυγούστου, ο γ.γ. του ΚΚΕ Δημήτρης Κουτσούμπας. Εκεί, η Κεντρική Επιτροπή του ΚΚΕ διοργανώνει συναυλία προς τιμήν του Μίκη Θεοδωράκη, με αφορμή τη συμπλήρωση δύο ετών από τον θάνατό του, στις 2 Σεπτεμβρίου. Η επιλογή του αρκαδικού χωριού έχει ιδιαίτερο συμβολισμό. Εκεί εξορίστηκε ο μεγάλος μουσικοσυνθέτης με την οικογένειά του κατά τη διάρκεια της δικτατορίας. Για τους ντόπιους, η εξορία του Μίκη είναι ακόμη και σήμερα σημείο αναφοράς, καθώς η παραμονή του στο χωριό σημάδεψε τη ζωή του τόπου ενώ δημιούργησε ισχυρούς φιλικούς δεσμούς με κατοίκους. Εκεί συνέθεσε τους κύκλους τραγουδιών με τίτλο «Αρκαδία». Στη συναυλία της Κυριακής θα ακουστούν οι τέσσερις πρώτες «Αρκαδίες» σε ποίηση Μίκη Θεοδωράκη, Μάνου Ελευθερίου και Ανδρέα Κάλβου. Βεβαίως, οι καιροί δεν δικαιολογούν επανάπαυση και η συναυλία αποτελεί και μια αφορμή για προεκλογική κινητοποίηση. Ετσι, ομιλητής στην εκδήλωση θα είναι ο Νίκος Κουτουμάνος, υποψήφιος περιφερειάρχης του ΚΚΕ στην Πελοπόννησο.

Ο ΤΟΠΟΣ

Η Κρήτη, όπου ο Σπύρος Δανέλλης παρουσίασε την ιδρυτική διακήρυξη της παράταξής του «Η Κρήτη μας αλλιώς», με την οποία θα διεκδικήσει την περιφέρεια. Εγχείρημα δύσκολο κατά κοινή ομολογία, αφού θα βρεθεί απέναντι στην πολύ ισχυρή υποψηφιότητα του εδώ και χρόνια περιφερειάρχη Σταύρου Αρναουτάκη. Ο κ. Δανέλλης δεν παρουσίασε ονόματα υποψηφίων με τον συνδυασμό. Λέγεται ότι δεν έχουν ολοκληρωθεί οι αναγκαίες συνεννοήσεις με τα τοπικά στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ, που στηρίζει την υποψηφιότητά του. Ο ίδιος είπε ότι τα ονόματα θα ανακοινωθούν όλα μαζί και μίλησε επικριτικά για την πρακτική κάποιων παρατάξεων, που, όπως είπε, χωρίζουν τους υποψηφίους σε πρώτης και δεύτερης κατηγορίας και δημοσιοποιούν φωτογραφίες του «αρχηγού» με τους υποψηφίους που θεωρούνται «κελεπούρια».

Η ΑΤΑΚΑ

Πυρκαγιές στην Ελλάδα, πυρκαγιές και στη γειτονική Τουρκία και το μέγεθος της καταστροφής δεν άφησε ασυγκίνητο τον Οικουμενικό Πατριάρχη κ. Βαρθολομαίο. Από την Ιμβρο μίλησε για τις φωτιές, κάνοντας λόγο για «τραγωδία η οποία δοκιμάζει και ξεσηκώνει τους ανθρώπους, οι οποίοι αναγκάζονται να εγκαταλείψουν το βιος τους». «Δεν μπορούμε να μη σκεφτούμε και τους αδελφούς μας, οι οποίοι δοκιμάζονται στη γειτονική Αλεξανδρούπολη, στην Ιερά Μητρόπολη Διδυμοτείχου, Ορεστιάδος και Σουφλίου, εδώ πολύ κοντά στα ελληνοτουρκικά σύνορα. Είναι μια τραγωδία η οποία έρχεται να προστεθεί στις πολλές τραγωδίες που έζησε η Ελλάδα, και όχι μόνο η Ελλάδα», τόνισε ο Οικουμενικός Πατριάρχης. «Στο Τσανάκαλε πληροφορούμαι ότι μαίνεται μια πυρκαγιά και ευχόμεθα να παρέλθει αυτό το πικρό ποτήριο, αυτή η τραγωδία, το ταχύτερο δυνατόν και να επανέλθουν οι άνθρωποι στην καθημερινότητά τους», πρόσθεσε.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT