Ο Ναρέντρα Μόντι στην Αθήνα – Επίσκεψη Ινδού πρωθυπουργού μετά 40 χρόνια

Ο Ναρέντρα Μόντι στην Αθήνα – Επίσκεψη Ινδού πρωθυπουργού μετά 40 χρόνια

Η σημερινή επίσκεψη του Ναρέντρα Μόντι στην Αθήνα είναι η πρώτη επίσημη Ινδού πρωθυπουργού εδώ και 40 χρόνια.

1' 33" χρόνος ανάγνωσης

Ιδιαίτερα σημαντική για την εξωτερική πολιτική της χώρας είναι η σημερινή επίσκεψη του Ναρέντρα Μόντι στην Αθήνα, καθώς πρόκειται για την πρώτη επίσημη επίσκεψη Ινδού πρωθυπουργού στην Ελλάδα εδώ και 40 χρόνια.

Η τελευταία επίσκεψη ήταν της τότε πρωθυπουργού της Ινδίας Ιντιρα Γκάντι, η οποία ήρθε στην Ελλάδα το 1983 με πρωθυπουργό της Ελλάδας τον Ανδρέα Παπανδρέου. Αξίζει να σημειωθεί πως η Ινδία είναι πλέον η πρώτη χώρα στον πλανήτη σε πληθυσμό και η δεύτερη σε αριθμό μουσουλμάνων, κάτι που δείχνει πόσο σημαντική είναι η επίσκεψη και από απόψεως μεγεθών.

Ο στόχος του Κυριάκου Μητσοτάκη και της κυβέρνησης είναι η Ελλάδα να γίνει η πύλη εισόδου της Ινδίας στην Ευρωπαϊκή Ενωση, κάτι που αποτελεί επιδίωξη και του Ινδού πρωθυπουργού, όπως προκύπτει από απάντηση του κ. Μόντι σε συνέντευξη στον Αλέξη Παπαχελά. (Ολόκληρη θα δημοσιευθεί στο φύλλο της «Κ» της Κυριακής).

Σύμφωνα με αρμόδιες πηγές, η σημερινή συνάντηση του πρωθυπουργού με τον κ. Μόντι αποτελεί ουσιαστικά αφετηρία των όσων θα ακολουθήσουν, με διπλωματικές πηγές να τη χαρακτηρίζουν «Kick off», καθώς θα πραγματοποιηθεί μεταξύ 18-21 Σεπτεμβρίου νέα συνάντηση του υπουργού Εξωτερικών Γιώργου Γεραπετρίτη με τον Ινδό ομόλογό του στη Νέα Υόρκη, όπου θα λάβει χώρα η Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ. Ελλάδα και Ινδία βρίσκονται, ούτως ή άλλως, σε διαδικασία αναβάθμισης της συνεργασίας τους, επεκτείνοντας σε πρώτη φάση την αμυντική τους συνεργασία.

Υπενθυμίζεται πως την περασμένη άνοιξη, η ινδική πολεμική αεροπορία συμμετείχε σε ευρωπαϊκή στρατιωτική άσκηση που πραγματοποιήθηκε στην Ελλάδα, ενώ η Ινδία και η Ελλάδα πραγματοποίησαν κοινή άσκηση του Πολεμικού Ναυτικού στην Κρήτη. Συνεργασία θα αναπτυχθεί και σε εμπορικό επίπεδο, καθώς αναμένεται να υπογραφούν αρκετές συμφωνίες μεταξύ των δύο ηγετών. Τέλος, στόχος της ελληνικής πλευράς είναι η επανεκκίνηση των επαφών να οδηγήσει σε μεγαλύτερη παρουσία ινδικών ομίλων στην Ελλάδα, ιδιαίτερα στους τομείς των υποδομών (λιμάνια, αεροδρόμια), της υψηλής τεχνολογίας, των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, του τουρισμού, και να ενισχυθεί η παρουσία ελληνικών εταιρειών στην Ινδία, κυρίως στους τομείς των τροφίμων, των φαρμάκων, της ναυτιλίας.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT