Εντός και εκτός: Οι εκπλήξεις των ψηφοδελτίων

Εντός και εκτός: Οι εκπλήξεις των ψηφοδελτίων

Και τυπικά, πλέον, δρομολογούνται οι διαδικασίες για τον ορισμό τριών νέων μητροπολιτών σε ισάριθμες χηρεύουσες μητροπόλεις της Εκκλησίας της Ελλάδος

3' 27" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΤΟ ΘΕΜΑ

Και τυπικά, πλέον, δρομολογούνται οι διαδικασίες για τον ορισμό τριών νέων μητροπολιτών σε ισάριθμες χηρεύουσες μητροπόλεις της Εκκλησίας της Ελλάδος. Η Διαρκής Ιερά Σύνοδος, που συνεδρίασε χθες και προχθές, έκανε αποδεκτές, όπως ήταν αναμενόμενο, τις παραιτήσεις των μητροπολιτών Θεσσαλονίκης Ανθιμου, Παραμυθίας Τίτου και Φλωρίνης Θεόκλητου. Ετσι αναμένεται μια «θερμή» περίοδος διαγκωνισμών και παρασκηνιακών διεργασιών από τους ενδιαφερομένους να μπουν στην κούρσα διαδοχής, μέχρι τον Οκτώβριο και τη συνεδρίαση της ολομέλειας της Ιεραρχίας, όπου θα γίνει η πλήρωση των θέσεων. Βεβαίως, από όλες τις πλευρές αναγνωρίζεται ότι προβάδισμα θα έχουν οι υποψήφιοι που θα διαθέτουν τη στήριξη του Αρχιεπισκόπου Ιερωνύμου, η επιρροή του οποίου στην Ιεραρχία δεν αμφισβητείται. Πάντως, καθώς τελικά δεν ακολούθησε το παράδειγμα των υπολοίπων και δεν παραιτήθηκε ο μητροπολίτης Μηθύμνης, ο οποίος είχε επίσης μπει στο κάδρο των προς παραίτηση λόγω γήρατος, επανέρχεται, και μάλιστα μετ’ επιτάσεως, η συζήτηση για τη θέσπιση ορίου ηλικίας για τους μητροπολίτες. Δεν αποκλείεται η συζήτηση σύντομα να αρχίσει να παίρνει μια περισσότερο θεσμική μορφή, καθώς αναγνωρίζεται ευρέως ότι το ισχύον καθεστώς έχει προκαλέσει αρκετές φορές προβλήματα και δυσλειτουργίες.

ΤΟ ΔΙΛΗΜΜΑ

Σε λογική αντίστροφη του αρχαιοελληνικού «συν Αθηνά και χείρα κίνει» κινήθηκε η ΔΙΣ στην τελευταία συνεδρίασή της, όπου, όπως ήταν αναμενόμενο, συζητήθηκε και η μεγάλη καταστροφή από τις πρόσφατες πυρκαγιές. Η Ιερά Σύνοδος «με βαθύτατη θλίψη και οδύνη συνειδητοποιώντας την τεράστια καταστροφή εξαιτίας των ανεξέλεγκτων πυρκαϊών στην Αττική, τη Θράκη, τη Βοιωτία, τη Ρόδο, καθώς και άλλες περιοχές της Πατρίδος μας, οι οποίες κατέκαυσαν φυσικό πλούτο, περιουσίες, Ιερές Μονές, Ιερούς Ναούς και οικίες, απευθύνεται με αισθήματα συμπαθείας και ευσπλαχνίας προς τον ευσεβή ελληνικό Λαό, εξαιρέτως δε προς τους πληγέντες από τη φοβερή αυτή καταστροφή». Εκφράζει, δε, θερμότατες ευχαριστίες προς τις δυνάμεις που κινητοποιήθηκαν για την κατάσβεση των πυρκαγιών. Τέλος αποφασίστηκε να σταλεί εγκύκλιος στην Αρχιεπισκοπή Αθηνών και σε όλες τις μητροπόλεις προκειμένου την προσεχή Κυριακή να γίνει δέηση «υπέρ της κατάπαυσης των πυρκαϊών και παραμυθίας των πυρόπληκτων αδελφών».

ΤΟ ΠΡΟΣΩΠΟ

Για όσους ανησυχούσαν ότι η αποχώρηση του Γιώργου Πατούλη από τον «χάρτη» των υποψηφίων στις προσεχείς εκλογές θα συνοδευόταν από λιγότερη λάμψη στο ψηφοδέλτιο διεκδίκησης της Περιφέρειας Αττικής, τα νέα είναι ευχάριστα. Ο Νίκος Χαρδαλιάς μεριμνά ώστε και ο δικός του συνδυασμός, εν πολλοίς χωρίς μεγάλες διαφοροποιήσεις από αυτό που είχε καταρτίσει ο Γιώργος Πατούλης, να έχει αρκετή δόση «γκλάμουρ». Ετσι, μεταξύ των ονομάτων που προκρίνονται είναι ο καθηγητής Ψυχιατρικής και περισσότερο γνωστός ως σεξολόγος Θάνος Ασκητής, οι ποινικολόγοι Βασίλης Καπερνάρος και Σπύρος Δημητρίου, οι ηθοποιοί Βάσια Παναγοπούλου και Αλεξάνδρα Παλαιολόγου, ο καλαθοσφαιριστής Σοφοκλής Σχορτσανίτης, ο παλαίμαχος ποδοσφαιριστής Νίκος Καρούλιας, μέχρι και ο νικητής του «Survivor» Σάκης Κατσούλης. Αυτά είναι μερικά ενδεικτικά ονόματα, καθώς η οριστικοποίηση του ψηφοδελτίου και η επίσημη ανακοίνωσή του βρίσκονται στην τελική ευθεία και δεν αποκλείεται να δούμε ακόμη περισσότερες εκπλήξεις προσεχώς και μέχρι το τέλος του μήνα, οπότε και εκπνέει η προθεσμία για τη συγκρότηση των συνδυασμών.

Ο ΤΟΠΟΣ

Στη Δαδιά του Εβρου εξελίσσεται τις τελευταίες ημέρες μια πρωτόγνωρη καταστροφή από την πυρκαγιά που κατατρώει το παρθένο δάσος της περιοχής, προκαλώντας ανυπολόγιστη περιβαλλοντική, και όχι μόνο, καταστροφή. Και μέσα σε αυτή την καταστροφή αναδεικνύεται το δράμα των μεταναστών, που έχασαν τη ζωή τους από την πυρκαγιά. Ακόμη μία σορός εντοπίστηκε στην περιοχή της Λευκίμμης προχθές το απόγευμα και ας ευχηθούμε να σταματήσει εκεί η απώλεια ζωών. Δυστυχώς, καθώς αυτοί οι άνθρωποι ούτε ως αγνοούμενοι δηλώνονται, ούτε συχνά έχουν ενημερώσει για το ακριβές σημείο όπου βρίσκονται, καθώς κρύβονται και προσπαθούν να αποφύγουν τους ελέγχους, μόνο όταν σβήσει η φωτιά και ελεγχθούν οι εκτάσεις που κάηκαν θα μπορεί να γίνει τελικός απολογισμός.

Η ΑΤΑΚΑ

Με Διαρκή Ιερά Σύνοδο αρχίσαμε και έτσι θα κλείσουμε τη στήλη για σήμερα. Βλέπετε, τις εργασίες της απασχόλησε και το θέμα των νέων ταυτοτήτων, καθώς σε διάφορες περιοχές της χώρας οι αντιδράσεις φουντώνουν και εμφανίζονται συχνά να πρωτοστατούν ιερείς και γέροντες. Η ΔΙΣ, λοιπόν, «συστήνει τόσο στον Ιερό Κλήρο όσο και στο χριστεπώνυμο πλήρωμα την αποφυγή δημόσιων τοποθετήσεων ή και παρακινήσεων σε διχαστικές ενέργειες ή διαμαρτυρίες πριν από την επίσημη ανακοίνωση της υπεύθυνης θέσης εκ μέρους της Διαρκούς Ιεράς Συνόδου». Μετά την επίσημη ανακοίνωση της «υπεύθυνης θέσης», βλέπουμε. Πάντως, τα προγραμματισμένα συλλαλητήρια για 3 και 10 Σεπτεμβρίου σε Θεσσαλονίκη και Αθήνα θα γίνουν κανονικά.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT