Το Game of Thrones του Αυγούστου

Η παρασκηνιακή κούρσα διαδοχής για τις τρεις μητροπόλεις μετά τις αλλεπάλληλες παραιτήσεις ιεραρχών

3' 57" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ο κύκλος διαδοχής των τριών προσφάτως παραιτηθέντων μητροπολιτών –Θεσσαλονίκης Ανθιμου, Παραμυθίας Τίτου και Φλωρίνης Θεόκλητου– υπόσχεται ενάμιση μήνα εντατικών διεργασιών μέχρι τη σύνοδο της Ιεραρχίας, στις 9 Οκτωβρίου, όπου θα ληφθούν οι αποφάσεις για την πλήρωση των κενών μητροπόλεων. Ηδη στο εσωτερικό της Εκκλησίας πυροδοτούνται μικροί και μεγαλύτεροι «εμφύλιοι» από πληροφορίες που διακινούνται αναφορικά με το ποιος ενδιαφέρεται να πάει πού – εμφύλιοι που συχνά εντάσσονται σε ένα παιχνίδι εξυπηρέτησης προσωπικών σκοπιμοτήτων, άσχετων με τις τρεις μητροπόλεις αυτές καθαυτές.

Κατά κοινή ομολογία η παραίτηση του Θεσσαλονίκης Ανθιμου ήταν ο καταλύτης που έφερε και τις άλλες δύο παραιτήσεις. Πιο δύσκολη ήταν η παραίτηση του Φλωρίνης Θεόκλητου, ο οποίος, παρά τα 91 χρόνια του, παραμένει σε αρκετά καλή φυσική κατάσταση και αρχικά είχε διαμηνύσει ότι δεν σκέφτεται να παραιτηθεί. Εντελώς διαφορετική είναι η περίπτωση του Παραμυθίας Τίτου, καθώς εκκλησιαστικές πηγές αναφέρουν ότι στη μητρόπολη τα τελευταία χρόνια ουσιαστικά διοικούσε το στενό περιβάλλον του και είχαν δημιουργηθεί διάφορα ζητήματα.

Ιδανικά, σύμφωνα με το πλαίσιο που είχε τεθεί στις εσωτερικές συζητήσεις στην Εκκλησία, το ντόμινο των παραιτήσεων θα έπρεπε να συμπληρώσει ο μητροπολίτης Μηθύμνης Χρυσόστομος. Σχεδόν ανεκδοτολογικά στο εσωτερικό της Εκκλησίας λέγεται ότι ο 93χρονος ιεράρχης μέχρι πρόσφατα επέλεγε για μεγάλα χρονικά διαστήματα να ζει στην Αθήνα. Μόλις, όμως, άνοιξε δημόσια η συζήτηση για τους υπέργηρους μητροπολίτες και τα προβλήματα από ελλιπή ανταπόκριση στις υποχρεώσεις τους, επανήλθε στη Λέσβο. Μάλιστα φέρεται να είπε, απαντώντας στα περί επικείμενης παραιτήσεως, ότι ο ίδιος είναι πιο «κοτσονάτος» από αρκετούς ιεράρχες, ίσως και από τον Αρχιεπίσκοπο.

Πέραν αυτών, δεν φαίνεται να επιβεβαιώνονται κάποιες πληροφορίες ότι στην επιλογή της παραίτησης προσανατολίζεται ο μητροπολίτης Μαντινείας Αλέξανδρος.

Με αυτά τα δεδομένα ανοίγει το παιχνίδι της διαδοχής, έπειτα και από τη συνεδρίαση της Διαρκούς Ιεράς Συνόδου που μόλις προχθές έκανε αποδεκτές τις παραιτήσεις. Καθοριστικός παράγοντας στις διεργασίες για την ανάδειξη των νέων μητροπολιτών είναι οι επιλογές του ίδιου του Αρχιεπισκόπου Ιερωνύμου. Οπως σχολιάζει σχετικά ιεράρχης, «εάν θελήσει να προχωρήσει με τις επιλογές του, στο τέλος θα τα καταφέρει, ακόμη κι αν από κάποιους ιεράρχες προβληθούν αντιρρήσεις». Βεβαίως, στην τελική διαδικασία είναι σημαντικό οι επιλογές του Αρχιεπισκόπου να εξασφαλίσουν άνετη πλειοψηφία, που θα καταδεικνύει ότι διατηρεί την αυξημένη επιρροή του στο εσωτερικό της Ιεραρχίας. Με δεδομένο ότι επί των ημερών του ορίσθηκαν 57 νέοι μητροπολίτες από το σύνολο των 80 της Ιεραρχίας, θεωρείται εξαιρετικά δύσκολο να μη γίνει, τελικά, αυτό που ο ίδιος θα επιλέξει.

Επί των ημερών του Αρχιεπισκόπου Ιερωνύμου έχουν οριστεί 57 επίσκοποι, σε σύνολο 80 της Ιεραρχίας.

Στη Θεσσαλονίκη

Ετσι, ο αρχιγραμματέας της Ιεράς Συνόδου, επίσκοπος Ωρεών Φιλόθεος, παραμένει η πιο ισχυρή υποψηφιότητα για τη Μητρόπολη Θεσσαλονίκης καθώς διαθέτει την προσωπική στήριξη του Αρχιεπισκόπου. Βεβαίως, στο παρασκήνιο γίνονται κινήσεις και ακούγονται και άλλα ονόματα. Ο Βεροίας Παντελεήμων και ο Νεαπόλεως Βαρνάβας εμφανίζονται ως πιθανά ονόματα, ενώ το άκουσμα κάποιων άλλων μητροπολιτών ως πιθανώς ενδιαφερομένων, όπως αυτό του Δημητριάδος Ιγνάτιου ή του Νέας Ιωνίας Γαβριήλ, αποδίδεται σε υποβολιμαία διακίνηση πληροφοριών από τρίτους, προς εξυπηρέτηση προσωπικών σκοπιμοτήτων. Ενα ερώτημα είναι αν για τη Μητρόπολη Θεσσαλονίκης θα εκδηλώσει ενδιαφέρον ο μητροπολίτης Φθιώτιδας Συμεών, ο οποίος έχει συμπληρώσει πέντε έτη στη μητρόπολη και έχει πλέον δικαίωμα για μετάθεση.

Στη Μητρόπολη Παραμυθίας η εικόνα είναι λίγο πιο περίπλοκη. Θεωρείται βέβαιον ότι θα τη διεκδικήσει ο Βρεσθένης Θεόκλητος. Πρόκειται για τον ιεράρχη που παραιτήθηκε το 2005 από τη Μητρόπολη Θεσσαλιώτιδος, στη σκιά του παραδικαστικού σκανδάλου. Ωστόσο, πληροφορίες αναφέρουν ότι δεν έχει στήριξη από την πλευρά του Αρχιεπισκόπου, μεταξύ άλλων διότι διεκδίκησε στο παρελθόν και τις Μητροπόλεις Κομοτηνής και Λαγκαδά, παρότι, όπως αναφέρεται, «γνώριζε ότι ήταν άλλες οι επιλογές για εκεί». Παρά ταύτα, καθώς επί σειράν ετών ήταν το «δεξί χέρι» του μακαριστού Αρχιεπισκόπου Χριστοδούλου, διαθέτει ακόμη κάποια επιρροή και από πολλούς μέσα στην Εκκλησία ακούγεται ότι η περίπτωσή του είναι μια εκκρεμότητα που θα πρέπει κάποια στιγμή να αντιμετωπισθεί.

Με μέντορα και ισχυρό υποστηρικτή τον μητροπολίτη Δωδώνης Χρυσόστομο, τη Μητρόπολη Παραμυθίας εμφανίζεται να διεκδικεί ο γραμματέας της επιτροπής συνοδικού τουρισμού της Ιεράς Συνόδου, Σπυρίδων Κατραμάδος. Παράλληλα, ως πιθανός διεκδικητής εμφανίζεται ο ηγούμενος της Μονής Γηρομερίου, αρχιμανδρίτης Μεθόδιος. Ωστόσο, κανείς από τους τρεις δεν δείχνει να εξασφαλίζει τη στήριξη του Αρχιεπισκόπου, ο οποίος εμφανίζεται περισσότερο θετικά διακείμενος στην περίπτωση του πρωτοσύγκελλου της Μητρόπολης Θεσσαλονίκης, αρχιμανδρίτη Ιάκωβου Αθανασίου. Παρουσιάζεται ως ένας εξαιρετικά ικανός ιερωμένος, ο οποίος με τη φροντίδα του προστάτευσε το γόητρο, την εικόνα και το κύρος του απερχόμενου μητροπολίτη Ανθιμου. Στα υπέρ του είναι ότι ενώ το όνομά του είχε ακουστεί στο παρελθόν και για άλλες μητροπόλεις, ο ίδιος δεν μπήκε ποτέ σε παιχνίδια διαδοχής. Επιπλέον, η μετακίνησή του στη Μητρόπολη Παραμυθίας θα ανοίξει τον δρόμο στον νέο μητροπολίτη Θεσσαλονίκης να φτιάξει από την αρχή το δικό του επιτελείο, με πρόσωπα και συνεργάτες της επιλογής του.

Τις επόμενες εβδομάδες οι διεργασίες θα είναι εντατικές για την εξασφάλιση συμμαχιών και υποστήριξης από τους ενδιαφερομένους, μέχρι την τελική επιλογή.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT