Προ ημερησίας στη Βουλή για τις πυρκαγιές σε νέο πολιτικό τοπίο

Προ ημερησίας στη Βουλή για τις πυρκαγιές σε νέο πολιτικό τοπίο

Για πρώτη φορά από το μακρινό 2007 στη συζήτηση των αρχηγών στο Κοινοβούλιο δεν θα λάβει μέρος ο Αλέξης Τσίπρας

3' 12" χρόνος ανάγνωσης

Για να βρει κανείς την τελευταία φορά που σε μια προ ημερησίας συζήτηση στη Βουλή, σαν αυτήν που θα διεξαχθεί την ερχόμενη Πέμπτη, δεν ήταν ο Αλέξης Τσίπρας στη μάχη των πολιτικών αρχηγών θα πρέπει να ανατρέξει στο μακρινό 2007, όπου πρωθυπουργός ήταν ο Κώστας Καραμανλής και πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ ο Γιώργος Παπανδρέου, ενώ η Ελλάδα δεν είχε μπει ακόμη σε μνημονιακό καθεστώς.

Αυτό το στοιχείο από μόνο του αρκεί ώστε να κάνει την προ ημερησίας συζήτηση της ερχόμενης Πέμπτης με θέμα τις πυρκαγιές να μοιάζει με έναρξη μιας νέας εποχής. Αλλά δεν είναι το μόνο στοιχείο.

Το πρόσφατο αποτέλεσμα των εκλογών και η χαώδης διαφορά μεταξύ πρώτου και δεύτερου κόμματος από μόνη της σηματοδοτεί μια νέα εποχή, κάτι που για τον Κυριάκο Μητσοτάκη έχει πλεονεκτήματα αλλά και παγίδες, ενώ η μεθαυριανή θα είναι η πρώτη προ ημερησίας συζήτηση για τον κ. Νίκο Ανδρουλάκη.

Το θέμα πάντως της συζήτησης, οι καταστροφικές πυρκαγιές που έπληξαν τη χώρα το καλοκαίρι, είναι από μόνο του ένα δύσκολο θέμα που πλήττει την κυβέρνηση σε ένα βασικό της αφήγημα που είναι η αποτελεσματικότητα του κράτους.

Ο κ. Μητσοτάκης θα κινηθεί στην πάγια γραμμή του, που είναι «διορθώνουμε τα λάθη μας». Θα παραδεχτεί, όπως κάνει πάντα, τις αδυναμίες του κρατικού μηχανισμού και θα μιλήσει για το σχέδιο ανασυγκρότησης των καμένων εκτάσεων.

Σήμερα, εξάλλου, στο Μαξίμου θα υπάρξει σύσκεψη με θέμα την αποκατάσταση των δασών του Εβρου και της Πάρνηθας. «Το βασικό σκεπτικό της κυβέρνησης είναι να μη λάβει χώρα μια κομματική αντιπαράθεση» στη Βουλή, λέει στην «Κ» κυβερνητική πηγή, προσθέτοντας ωστόσο πως αν ο πρωθυπουργός προκληθεί θα απαντήσει. Είναι πάντως δεδομένο πως τη Ν.Δ. σε αυτή την κακή συγκυρία τη βοηθάει το γεγονός πως αφενός έχει νωπή λαϊκή εντολή, αφετέρου η αξιωματική αντιπολίτευση είναι αποδιοργανωμένη και δεν έχει αρχηγό. Το ίδιο γεγονός όμως που αποτελεί πλεονέκτημα μπορεί να μετατραπεί σε μειονέκτημα.

Η αίσθηση απουσίας αντιπολίτευσης μπορεί να δημιουργήσει στην κυβέρνηση μια επίπλαστη εντύπωση καθολικής κυριαρχίας, που οδηγεί σε χαλάρωση δομών και κατά συνέπεια σε λάθη. Ο πρωθυπουργός, παρά τη μεγάλη απόσταση που τον χωρίζει από τα υπόλοιπα κόμματα όπως καταγράφηκε στις τελευταίες εκλογές, δεν θα πρέπει να υποτιμήσει κανέναν αντίπαλο. «Αυτή είναι μια μεγάλη παγίδα της νέας πολιτικής χρονιάς», λέει η ίδια πηγή, εφιστώντας προσοχή.

Ο Σ. Φάμελλος

Από την πλευρά του ο ΣΥΡΙΖΑ, όπως προειπώθηκε, μπαίνει στην πρώτη μεγάλη κοινοβουλευτική μάχη έπειτα από 16 χρόνια χωρίς τον Αλέξη Τσίπρα, χωρίς νέο αρχηγό και εν μέσω εσωκομματικής διαδικασίας. Ο Σωκράτης Φάμελλος, παρά τα ανωτέρω δεδομένα, θα επιχειρήσει να καταδείξει από το βήμα της Βουλής πως η αξιωματική αντιπολίτευση ασκεί με δυναμισμό τα καθήκοντά της και αναμένεται να κάνει «εφ’ όλης της ύλης» επίθεση στον πρωθυπουργό. Ο πρόεδρος της Κ.Ο. σε αυτό το πλαίσιο θα αναδείξει πως η συζήτηση στη Βουλή είναι αποτέλεσμα της πίεσης που άσκησε στον πρωθυπουργό ο ΣΥΡΙΖΑ και τον «έσυρε» στην εθνική αντιπροσωπεία. Το «μενού», ωστόσο, θα περιλαμβάνει και άλλα θέματα, όπως η ακρίβεια και η αθλητική βία, για τα οποία στην Κουμουνδούρου θεωρούν πως η κυβέρνηση «πρέπει να απολογηθεί».

Οσον αφορά το ΠΑΣΟΚ, πρόκειται για την πρώτη παρουσία του Νίκου Ανδρουλάκη σε προ ημερησίας συζήτηση στη Βουλή μετά την εκλογή του στην ηγεσία του κόμματος. Ως εκ τούτου για το ΠΑΣΟΚ η συζήτηση της ερχόμενης Πέμπτης αποτελεί την έναρξη μιας «νέας εποχής» που θέλει να γίνει με την ανάλογη επιτυχία. Στόχος του είναι να δείξει σε αυτή τη συζήτηση πως εκείνο είναι «η πραγματική αξιωματική αντιπολίτευση της χώρας», ασκώντας όχι μόνο σκληρή αλλά και δομημένη κριτική. Εξ ου και τις τελευταίες ημέρες υπάρχει σχολαστική προετοιμασία για τη συζήτηση στη Βουλή, με τους συνεργάτες του κ. Ανδρουλάκη να μαζεύουν στοιχεία. Στη Χαριλάου Τρικούπη έχουν ακόμη ως βασικό στόχο να αναδείξουν στη συζήτηση της Πέμπτης πως το επιτελικό κράτος αποτελεί ουσιαστικά μια «οργανωτική τρύπα» που δεν έχει λύσει κανένα πρόβλημα και να ξεκινήσουν ως «σοβαρή αντιπολίτευση» που είναι το μότο του προέδρου του κόμματος.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT