Εντός και Εκτός: Η Σακελλαροπούλου, ο Δένδιας και το αντίο Χαρδαλιά

Εντός και Εκτός: Η Σακελλαροπούλου, ο Δένδιας και το αντίο Χαρδαλιά

Επειτα από μια απαραίτητη αυγουστιάτικη ανάπαυλα η επιστροφή είναι πάντα δύσκολη

3' 28" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΤΟ ΘΕΜΑ

Επειτα από μια απαραίτητη αυγουστιάτικη ανάπαυλα η επιστροφή είναι πάντα δύσκολη. Ακόμη κι αν η έννοια της ανάπαυλας έχει αλλοιωθεί τα τελευταία χρόνια, τουλάχιστον για όλες και όλους όσοι εργάζονται και δεν κάνουν διακοπές από τις… διακοπές. Η απειλή των πυρκαγιών είναι πια δυστυχώς συνυφασμένη με το ελληνικό καλοκαίρι. Αν συνδυαστεί με τη μειωμένη επισκεψιμότητα σε κάποια από τα νησιά, είναι σαφές ότι ο τουρισμός είναι ένα προϊόν που δεν μπορεί να αφεθεί ούτε στην αδηφαγία όλων όσοι μπορεί να θέλουν μια αρπαχτή ορισμένων ετών ούτε, βέβαια, στον δήθεν κεντρικό συντονισμό από το κράτος. Το ελληνικό καλοκαίρι ζει στη μνήμη, υπάρχει στο παρόν, αλλά το μέλλον είναι μάλλον φλου.

Η ΣΥΓΚΡΟΥΣΗ

Που δεν έγινε, ή τουλάχιστον όχι γι’ αυτόν τον λόγο, δηλαδή την ψηφοφορία της PEGA (Εξεταστική Επιτροπή του Ευρωκοινοβουλίου για τη διερεύνηση της χρήσης του λογισμικού Pegasus και αντίστοιχου κατασκοπευτικού λογισμικού παρακολούθησης) ανάμεσα στον ευρωβουλευτή του ΠΑΣΟΚ Νίκο Παπανδρέου και τον πρόεδρο του κόμματος Νίκο Ανδρουλάκη. Ο κ. Παπανδρέου ανακοίνωσε χθες ότι δεν παραβρέθηκε στην ψηφοφορία της PEGA στις 15 Ιουνίου 2023 για το θέμα των υποκλοπών, στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο στο Στρασβούργο, όχι διότι υπήρχε κάποια πολιτική σκοπιμότητα αλλά για ιατρικούς λόγους. Ο κ. Παπανδρέου, τονίζεται στη σχετική ανακοίνωση, «απουσίασε από την εν λόγω ψηφοφορία λόγω επείγοντος και σοβαρού ιατρικού περιστατικού και υποχρεώθηκε –την ημέρα της ψηφοφορίας– να επιστρέψει στην Αθήνα εσπευσμένα για τις απαραίτητες εξετάσεις και φαρμακευτική αγωγή. Εξ αυτού του λόγου ακύρωσε και όλες τις υποχρεώσεις του εκείνη την εβδομάδα, μεταξύ των οποίων ήταν μια εκδήλωση στην Κέρκυρα και για τους λόγους ενημέρωσε αρμοδίως και τα όργανα του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ».

ΤΟ ΠΡΟΣΩΠΟ

Η Πρόεδρος της ∆ημοκρατίας Κατερίνα Σακελλαροπούλου βρέθηκε χθες στο ειδυλλιακό Μπλεντ της Σλοβενίας, όπου τα τελευταία χρόνια φιλοξενείται το ομώνυμο στρατηγικό φόρουμ (Bled Strategic Forum), έπειτα από πρόσκληση της ομολόγου της Νατάσα Πιρτς Μούσαρ. Η κ. Σακελλαροπούλου αναφέρθηκε στις επιπτώσεις τις κλιματικής κρίσης, αλλά και στις συνθήκες που διαμορφώνονται σε πολλές ευρωπαϊκές χώρες από τη φυγή των πιο μορφωμένων νέων προς χώρες με περισσότερες ευκαιρίες. Η Πρόεδρος της Δημοκρατίας παρακολούθησε και συζήτηση πρωθυπουργών βαλκανικών χωρών με τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Σαρλ Μισέλ, ο οποίος σημείωσε, μάλιστα, ότι πρέπει η διεύρυνση να έχει ολοκληρωθεί έως το 2030, στόχος εκ των πραγμάτων αρκετά φιλόδοξος. Στο Μπλεντ πρόλαβε να μεταβεί χθες και ο υπουργός Εθνικής Αμυνας Νίκος Δένδιας. Πρόλαβε, διότι νωρίτερα έπρεπε να είναι παρών στην αποχαιρετιστήρια τελετή του υφυπουργού Εθνικής Αμυνας Νίκου Χαρδαλιά, στο στρατόπεδο Παπάγου. Οι αναγνώστες ήδη θα έχουν δει κάποια από τις εκατοντάδες φωτογραφίες που πλημμύρισαν το Διαδίκτυο κατά την τελετή αποχαιρετισμού του υποψήφιου περιφερειάρχη Αττικής με το κυβερνητικό χρίσμα, ένα μελάνζ χαμόγελων, στολών και συγκίνησης. Εκείνο που όμως δεν άκουσαν, όπως με πληροφορούν οι πηγές μου, είναι το τρεμάμενο γρέζι στη φωνή του Χαρδαλιά όταν αποχαιρετούσε, που –κατά κάποιους– θύμιζε τον Γιάννη Πάριο. Καλή επιτυχία!

Ο ΤΟΠΟΣ

Το υπουργείο Εξωτερικών χθες το μεσημέρι. Εκεί ο υπουργός Εξωτερικών Γιώργος Γεραπετρίτης παρέθεσε γεύμα προς τιμήν του Χάρη Λαλάκου, απερχόμενου γενικού γραμματέα του υπουργείου Εξωτερικών, με μια καριέρα που λίγα στελέχη του διπλωματικού σώματος έχουν διανύσει. Θήτευσε δύο φορές στην Ουάσιγκτον (τη μια ως πρέσβης), στην Αγκυρα, στα Σκόπια ως επικεφαλής του τότε Γραφείου Συνδέσμου, στην Αλεξάνδρεια ως γενικός πρόξενος, στη Λευκωσία ως πρέσβης και σε πολλά ακόμη καίρια πόστα. Τα δύο τελευταία ήταν η θέση του πολιτικού διευθυντή και του γ.γ. του ΥΠΕΞ. Χειρίστηκε και τις τελευταίες διερευνητικές επαφές. Ουσιαστικά ο κ. Λαλάκος αποχωρεί από το υπουργείο Εξωτερικών με συσσωρευμένη και χρήσιμη εμπειρία και μόνο διότι άλλαξε ουσιαστικά η δομή της υπηρεσίας, καθώς θεσπίστηκε η θέση του εκ της υπηρεσίας υφυπουργού.

Η ΑΤΑΚΑ

«Εχουμε εφαρμόσει μια πολιτική την τελευταία δεκαετία, de facto, που εκτείνει το κόμμα μας από την Αριστερά μέχρι το προοδευτικό Κέντρο. Το 2019 το γράψαμε και στη διακήρυξή μας». Αυτά είπε (Ράδιο Θεσσαλονίκη) ο υποψήφιος για την προεδρία του ΣΥΡΙΖΑ Νίκος Παππάς, δίχως, πάντως, να εξηγεί τι από όλα όσα υλοποίησε το κόμμα του κατά την τετραετία 2015-19 ανήκε, πράγματι, στην κατηγορία του προοδευτικού Κέντρου. Τον Αύγουστο, όπως είναι γνωστό, οι μύγες παχαίνουν, και μαζί με αυτές και οι εξαγγελίες των πολιτικών. Κάτι λιγότερο από δύο εβδομάδες έμειναν και θα κριθούν άπαντες οι υποψήφιοι για την προεδρία του ΣΥΡΙΖΑ, κατά δήλωση κεντρώοι, αριστεροί και λοιποί.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT