Στ. Κασσελάκης: Εχω πολλά να αποδείξω και αυτό θα κάνω

Στ. Κασσελάκης: Εχω πολλά να αποδείξω και αυτό θα κάνω

Από τα Χανιά ξεκίνησε την προεκλογική του εκστρατεία ο υποψήφιος πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ. Τι δήλωσε σε τηλεοπτική συνέντευξη στο Kontra

5' 15" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Από τα Χανιά και τους Τάφους των Βενιζέλων στο Ακρωτήρι, ξεκίνησε την προεκλογική του εκστρατεία ο υποψήφιος πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, Στέφανος Κασσελάκης.

Μιλώντας σε μέλη και φίλους του ΣΥΡΙΖΑ που βρέθηκαν, ο Στ. Κασσελάκης δήλωσε ότι μετά την ανακοίνωση της υποψηφιότητάς του, η πρώτη δημόσια συνάντησή του με πολίτες αποφασίστηκε να γίνει στα Χανιά, που είναι ο τόπος καταγωγής του. Δηλώνοντας προβληματισμένος για την πορεία της χώρας, μίλησε για τις θέσεις και τις προτάσεις του για την ανασυγκρότηση του ΣΥΡΙΖΑ.

Ασκώντας κριτική στην κυβέρνηση δήλωσε ότι «μπορούμε να είμαστε καλύτεροι από αυτό που βλέπουμε αυτή την στιγμή».

Κάλεσε παράλληλα τους πολίτες να τον στηρίξουν λέγοντας «εμείς είμαστε εδώ και με τη δύναμή σας, αν μου την δώσετε, θα τα λέω τα πράγματα ντρέτα, αυτό και μόνο αυτό».

Στ. Κασσελάκης: Εχω πολλά να αποδείξω και αυτό θα κάνω-1
INTIME News

Αναφερόμενος στην υποψηφιότητά του για την προεδρία του ΣΥΡΙΖΑ δήλωσε. «Εχουμε πολύ δρόμο μπροστά μας, ξέρω πολύ καλά ότι έχω πολλά να αποδείξω και αυτό θα κάνω».

«To ελληνικό όνειρο»

Λίγο αργότερα, έδωσε συνέντευξη στον τηλεοπτικό σταθμό Kontra και ερωτηθείς για τους λόγους που επέλεξε να ασχοληθεί με την πολιτική, δήλωσε πως η Ελλάδα «έχει ανάγκη από κρατική ανασυγκρότηση και κοινωνική ανασυγκρότηση».

Αναφέρθηκε στο φαινόμενο της μετανάστευσης των νέων στο εξωτερικό, και είπε πως για την επιστροφή τους χρειάζεται η δημιουργία ενός «άλλου αφηγήματος». «Αυτό κατά τη γνώμη μου πρέπει να είναι το νέο ελληνικό όνειρο, το οποίο δεν θα είναι copy – paste του αμερικανικού ονείρου, θα είναι καλύτερο».

«Πονάω τον τόπο μου, εδώ μεγάλωσα και 14 χρονών έφυγα σε λύκειο οικότροφος με υποτροφία και, εννοείται, διατήρησα σχέσεις με την πατρίδα μου. Η ομογένεια και η διασπορά, όπως ξέρετε, ορισμένες φορές αγαπά την πατρίδα πιο πολύ. Εχω ευτυχώς μια ευκαιρία αυτή τη στιγμή να προσφέρω στον τόπο μου, κάτι που μου δίνει αυτοπραγμάτωση», πρόσθεσε.  

Σε ερώτηση γιατί επέλεξε να διεκδικήσει την προεδρία του ΣΥΡΙΖΑ, αντί να ιδρύσει ένα νέο κόμμα, ο κ. Κασσελάκης απάντησε πως δεν ενδιαφέρεται για τη δημιουργία ενός νέου σχήματος, προσθέτοντας πως ο ΣΥΡΙΖΑ διαθέτει «εξαιρετικά στελέχη» και «μεγάλη τεχνογνωσία». 

«Το θέμα είναι ο ΣΥΡΙΖΑ να γίνει ένα κόμμα εσωτερικά δημοκρατικό. Εμένα αυτό που με εξιτάρει είναι η ιδέα μιας σύγχρονης αριστεράς, που λύνει τα προβλήματα του τόπου, με στόχο την κοινωνική ισότητα, αλλά συγχρόνως δίνει τη φωνή και τη δύναμη στα μέλη του».

«Είμαστε σύγχρονη αριστερά, η οποία λύνει τα προβλήματα του τόπου, με ένα πρόσημο το οποίο βοηθάει εκθετικά τα πιο αδύναμα στρώματα. Να δημιουργηθεί μια κοινωνική υπεραξία. Να είστε σίγουρος ότι η σπατάλη που υπάρχει αυτή τη στιγμή στο κράτος, την οποία την ξέρετε πάρα πολύ καλά, και όλοι οι Ελληνες την ξέρουν πολύ καλά, θα μπορούσε να δημιουργήσει μια αναγέννηση στην κοινωνία μας, αν είχαμε εμείς τα ηνία της κυβέρνησης».

Πυρά στον Μητσοτάκη

«Η σύγχρονη αριστερά ξέρει να διαχειρίζεται. Φέρνει με σύγχρονους τρόπους την προκοπή στη χώρα. Αρα λοιπόν, αν αυτό σημαίνει μια πιο δίκαιη φορολογική μεταχείριση στους μισθωτούς, που εδώ πληρώνουν 35% στους φόρους εισοδήματος και στην Αμερική για τις ίδιες απολαβές 12%, αν αυτό σημαίνει ότι κάνουμε επιστολική ψήφο, για να μπορέσουν όλοι οι άνθρωποι να ψηφίσουν στην Ελλάδα ανεξαρτήτως που βρίσκονται την ημέρα των εκλογών, αν αυτό σημαίνει ότι θέλουμε η Δικαιοσύνη να δουλεύει και να μην είμαστε 27οι στους 27 στην Ευρωπαϊκή Ενωση, μετά από 4μισι χρόνια δήθεν managerial αριστείας του πρωθυπουργού… για κάποιον λόγο γίνονται όλα αυτά. Για κάποιον λόγο δεν δουλεύουν τα νοσοκομεία στη χώρα, για κάποιον λόγο δεν δουλεύουν τα ασθενοφόρα, για να δημιουργηθεί η εντύπωση πως το Δημόσιο δεν μπορεί να δουλέψει. Η σύγχρονη αριστέρα πρέπει να κάνει το δημόσιο να δουλέψει με πρόσημο τον πολίτη».

Για τον «μεγάλο σεβασμό» στον Μητσοτάκη

Σε ερώτηση για το κατά πόσο έχει αλλάξει άποψή, σε σχέση με παλαιότερο άρθρο του, όπου έγραφε πως από το 2012 διατηρούσε μία «εξαιρετική σχέση» με τον Κυριάκο Μητσοτάκη και πως έτρεφε «μεγάλο σεβασμό για το πρόσωπό του», ο κ. Κασσελάκης απάντησε πως όταν γνωρίστηκε με τον Κυριάκο Μητσοτάκη, οι δύο τους είχαν συζητήσεις για «πολλά προοδευτικά» ζητήματα.

«Αυτός ο άνθρωπος εκείνη τη στιγμή κατέβαινε απέναντι στον Αδωνι Γεωργιάδη. Εγώ έγραψα ένα άρθρο που έλεγε πως αυτός ο άνθρωπος είναι καλύτερος από τον Αδωνι Γεωργιάδη. Δηλαδή τι; Με χτυπάτε για τον πήχυ, πόσο χαμηλά ειναι; Δεν είναι εκεί το θέμα μας. Το θέμα είναι πως από τότε που έλαβε τα ηνία του κόμματος, και ειδικά από τότε που έγινε πρωθυπουργός, δεν έχει καταφέρει να δημιουργήσει ένα κράτος δικαίου, δεν έχει φέρει λύσεις στον πολίτη. Δεν είμαστε αυτή τη στιγμή μία χώρα με σύννομη επιχειρηματικότητα. Συγχρόνως έχει βάλει ακροδεξιά στοιχεία… το γεγονός ότι γνώριζα προσωπικά τον Κυριάκο Μητσοτάκη και επέλεξα τον Αλέξη Τσίπρα είναι πλεονέκτημα για εμάς. Δεν είναι μειονέκτημα».

Οι απόδημοι να εκλέγουν δικούς τους αντιπροσώπους

«Εμείς στην ομογένεια πρέπει να είμαστε ανοιχτοί σε όλους τους Ελληνες πολιτικούς που έρχονται εκεί πέρα. Πρέπει να έχουμε σχέσεις και να έχουμε φωνή στο κοινοβούλιο. Και «φωνή στο κοινοβούλιο» δεν εννοούμε την ψήφο του μπόνους του πρώτου κόμματος (…) εννοούμε έδρες, περιφέρειες, σταυρούς. Να μπορούν οι απόδημοι να εκλέγουν τους δικούς τους αντιπροσώπους. Ισοτιμία στο εκλέγεσθαι, αυτό θέλουν οι απόδημοι».

Για τον παραλληλισμό Τραμπ – Τσίπρα

Σχετικά με άρθρο του για τον Αλέξη Τσίπρα, το 2015, ο κ. Κασσελάκης ερωτήθηκε για τον παραλληλισμό που είχε κάνει, μεταξύ του Α. Τσίπρα και του Ντόναλντ Τραμπ, ως προς την αποτυχία τους να εφαρμόσουν όσα προεκλογικά είχαν υποσχεθεί. «Δεν το θυμάμαι άρθρο, αν θέλετε να το διαβάσω και να σας πω τι ίσως σκεφτόμουν εκείνη τη στιγμή (…) Εργαζόμουν συγχρόνως, έκανα εθελοντικά την αρθρογραφία, όχι επαγγελματικά (…) Ο ίδιος ο Αλέξης είπε ότι έγιναν λάθη. Δεν καταλαβαίνω σε τι διαφωνούμε. Αλλά κυβέρνησε μία τετραετία και άφησε μία πολύ μεγάλη παρακαταθήκη για τον ελληνικό λαό, κατά τη γνώμη μου».

Διαχωρισμός Εκκλησίας – Κράτους

Σχετικά με το πρόγραμμά του και το σχέδιο για διαχωρισμό εκκλησίας – κράτους, ο κ. Κασσελάκης είπε πως πιστεύει ότι υπάρχει κοινωνική πλειοψηφία για το ζήτημα. «Η Γερμανία έχει μία λύση, με εθελοντική φορολογία, ο καθένας να προσφέρει, άμα θέλει, μέσω φόρων, στη θρησκεία της επιλογής του. Το βασικό είναι να υπάρχει σεβασμός στον θεσμό της εκκλησίας. Να μπορέσει το κράτος να παρέχει υποστήριξη για τα θέματα για την περιουσία της εκκλησίας, για τον πολιτισμό που προέρχεται από αυτό. Αλλά δεν πρέπει ο Ελληνας πολίτης να έχει δημόσιους υπαλλήλους που είναι εργαζόμενοι στις εκκλησίες. Δεν γίνεται αυτό το πράγμα σε μοντέρνα ευρωπαϊκή χώρα να υπάρχει».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT