ΣΥΡΙΖΑ: Φίλια πυρά εναντίον Κασσελάκη

ΣΥΡΙΖΑ: Φίλια πυρά εναντίον Κασσελάκη

Στελέχη της αριστερής πτέρυγας του ΣΥΡΙΖΑ κατά του νέου υποψηφίου

4' 54" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η υποψηφιότητα του Στέφανου Κασσελάκη κατάφερε να περάσει κάτω από τα «ραντάρ» των στελεχών του ΣΥΡΙΖΑ, αλλά όχι για πολύ. Τα «μαχαίρια» στην Κουμουνδούρου βγήκαν και ο «κομματικός πατριωτισμός» πλέον έχει τον πρώτο λόγο. Είναι γεγονός πως ο 35χρονος έχει ενοχλήσει ένα μεγάλο μέρος του «πυρήνα» της αξιωματικής αντιπολίτευσης που μπορεί να πιστεύει πως η κούρσα διαδοχής είναι ανοιχτή για όλους, ωστόσο η εμπειρία αλλά και τα «χιλιόμετρα» που έχει γράψει κάποιος μέσα στο κόμμα πρέπει να γίνουν σεβαστά.

Ο πρώτος που ξεσπάθωσε κατά της υποψηφιότητάς του ήταν ο Νίκος Φίλης κάνοντας λόγο, στο Action 24, για περιηγητές κομμάτων: «Δεν έχουμε ανάγκη από Μεσσίες και δυστυχώς όχι μόνο στην Ελλάδα, αλλά διεθνώς, και έρχεται και στην Ελλάδα, έχουμε το μοντέλο των πολιτικών του Instagram». Συμπλήρωσε μάλιστα πως «έχουμε ανάγκη από πολιτικούς οι οποίοι θα δίνουν λόγο στον κόσμο και στην κοινωνία και δεν φυτεύονται από τα Instagram και τα διάφορα συμφέροντα». Τα πυρά που δέχθηκε ο Στέφανος Κασσελάκης δεν έμειναν αναπάντητα. Με ένα νέο βίντεο ανέφερε πως δεν είναι επαγγελματίας πολιτικός και ότι «το να λες δεν ξέρω και να βρίσκεις την απάντηση είναι ο τρόπος με τον οποίο δεν κάνεις λάθη». Ο υποψήφιος για την ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ συνέχισε τα «καρφιά» αναφέροντας: «Από μεριάς μου έχετε τον λόγο μου. Θα σας λέω την αλήθεια. Εχω καθαρά χέρια, όσο και να μας χτυπάνε οι άλλοι, όσο και να θέλουν να αμαυρώσουν το όνομα ενός ανθρώπου ο οποίος δεν έχει καμία εξάρτηση. Εσείς μου δίνετε δύναμη».

Ο Αριστείδης Μπαλτάς με άρθρο του στην «Αυγή» αναφέρθηκε και στη στήριξη που του παρέχει ο Παύλος Πολάκης. «Κατά ρεπορτάζ που δεν έχουν διαψευστεί, την υποψηφιότητα Κασσελάκη στηρίζει, πιθανόν μεταξύ άλλων συντρόφων, ο σ. Παύλος Πολάκης. Δικαιούμαι λοιπόν να ρωτήσω: Πώς συμβιβάζεται η όλη πολιτική παρουσία του σ. Πολάκη με την πλατφόρμα Κασσελάκη; Δηλαδή τον υποτονισμό μέχρι εξαφανίσεως της διάκρισης Αριστεράς/Δεξιάς και τη μετατροπή του ΣΥΡΙΖΑ – Π.Σ. σε αντίγραφο του Δημοκρατικού Κόμματος των ΗΠΑ; Απλώς ερωτώ», αναφέρει χαρακτηριστικά.

«Εχουμε ανάγκη από πολιτικούς που θα δίνουν λόγο στον κόσμο και δεν θα φυτεύονται από τα Instagram και τα συμφέροντα», ανέφερε ο Νίκος Φίλης – Απάντηση με αιχμές από τον 35χρονο.

Είναι εμφανές πως ο κ. Κασσελάκης δέχεται τα πυρά σύσσωμης της αριστερής πτέρυγας της Κουμουνδούρου, αφού και ο Νίκος Βούτσης μιλώντας στον ραδιοσταθμό «Στο Κόκκινο» εξέφρασε τον προβληματισμό του: «Σε ό,τι αφορά την υποψηφιότητα του κ. Κασσελάκη θέλω να τονίσω πως δεν φοβάμαι το νέο, το διαφορετικό, το σύγχρονο, το φρέσκο, αλλά επιθυμώ αυτονόητα να διαφυλαχθούν η σοβαρότητα και η πολιτική πυξίδα του κόμματος».

Χωρίς να προκύπτει κάποιου είδους «συμμαχία» των υποστηρικτών της Εφης Αχτσιόγλου και του Ευκλείδη Τσακαλώτου είναι εμφανές πως τα στελέχη που τους στηρίζουν έχουν ενοχληθεί, με αρκετούς να μιλούν για αμετροέπεια από την πλευρά του Στέφανου Κασσελάκη τη στιγμή που ο Αλέξης Τσίπρας τον τίμησε με τη συμμετοχή του στο ψηφοδέλτιο Επικρατείας.

Ο μέχρι πρότινος σύμβουλος του Αλέξη Τσίπρα και αρθρογράφος της «Αυγής» Θανάσης Καρτερός απάντησε στα σενάρια περί «δαχτυλιδιού» που φέρεται να έδωσε ο πρώην πρωθυπουργός στον 35χρονο επιχειρηματία. «Τα λαγωνικά αυτού του τύπου έκαναν να σκεφτείτε τη συγκλονιστική αποκάλυψη ότι ο ήρωας των παραμυθιών τους έφτασε μέχρι το Μαϊάμι, στον Ατλαντικό, και φιλοξενήθηκε σε πολυτελή βίλα για να παραδώσει το δαχτυλίδι σε κάποιον κρυφό εκλεκτό του. Κι ας βρισκόταν εκείνες τις μέρες χιλιάδες χιλιόμετρα μακριά, στην Καλιφόρνια – στον Ειρηνικό».

«Καμπανάκι» για το μέλλον των πασοκογενών στο κόμμα αλλά και για το συνέδριο του Νοεμβρίου χτύπησε ο Χρήστος Σπίρτζης, ο οποίος ενημέρωσε μέσω του ραδιοφώνου του ΣΚΑΪ πως δεν θα ψηφίσει στις επερχόμενες εσωκομματικές εκλογές.

Απομακρύνεται η τηλεμαχία στον ΣΥΡΙΖΑ

Μόνο το γεγονός πως η διεξαγωγή του debate, σύμφωνα με πληροφορίες, δεν συζητήθηκε στη χθεσινή Πολιτική Γραμματεία (Π.Γ.), αλλά και η προγραμματισμένη σύσκεψη των εκπροσώπων των υποψηφίων δεν πραγματοποιήθηκε, απομακρύνει το ενδεχόμενο διεξαγωγής της τηλεμαχίας. Από τη στιγμή, μάλιστα, που οι ενστάσεις που έχει εκφράσει ο Ευκλείδης Τσακαλώτος δεν θα καμφθούν, οι παροικούντες την Κουμουνδούρου θεωρούν πως θα ήταν λανθασμένη η πραγματοποίησή του έστω και με μια άδεια καρέκλα. Αν η είσοδος του Στέφανου Κασσελάκη αλλάξει τα δεδομένα σε σχέση με την τηλεμαχία, θα φανεί τις επόμενες ημέρες.

Στην Π.Γ., χθες, καταγράφηκαν τέσσερις απουσίες και μία παρουσία. Οι Εφη Αχτσιόγλου, Ευκλείδης Τσακαλώτος, Νίκος Παππάς και Στέφανος Τζουμάκας δεν έδωσαν το «παρών» λόγω των περιοδειών που πραγματοποιούν. Ο Παύλος Πολάκης, που στηρίζει ανοιχτά τον Στέφανο Κασσελάκη, βρέθηκε στην Αγίου Κωνσταντίνου, αλλά δεν πήρε τον λόγο. Μόνο κάποια «μουρμούρα» του Χανιώτη βουλευτή μετέφεραν καλά πληροφορημένες πηγές στην «Κ» όταν μίλησε ο Νίκος Φίλης. 
Τη συνεδρίαση απασχόλησαν κυρίως διαδικαστικά ζητήματα. Το διαρκές συνέδριο του ΣΥΡΙΖΑ θα διεξαχθεί το Σάββατο στις 2 Σεπτεμβρίου στο Ιδρυμα Μείζονος Ελληνισμού με μοναδικό θέμα την έγκριση των υποψηφιοτήτων. Τι σημαίνει αυτό; Πως μετά τις τοποθετήσεις που θα κάνουν οι «πέντε», αν δεν υπάρξει κάποια άλλη έκπληξη, αυτές θα εγκριθούν ως ενιαία πρόταση και η συνεδρίαση θα ολοκληρωθεί. Θα διεξαχθεί, ούτως ή άλλως, με υβριδικό τρόπο, με δυνατότητα φυσικής παρουσίας ή διαδικτυακής. 

Για την κατάθεση υποψηφιότητας απαιτούνται υπογραφές από 30 μέλη της Κεντρικής Επιτροπής. Αυτό θα κληθεί να κάνει μόνο ο Στέφανος Κασσελάκης. 

Οι τέσσερις που έχουν ήδη εγκριθεί από την τελευταία Κεντρική Επιτροπή, δεν χρειάζεται να μπουν σε αυτήν τη διαδικασία. Διευκρινίζεται πως μέλη της Κεντρικής Επιτροπής μπορούν να υπογράψουν και για παραπάνω από έναν υποψηφίους. Οι πληροφορίες αναφέρουν πως ήδη έχουν προσεγγιστεί μέλη του οργάνου για τον Στέφανο Κασσελάκη, με τον Παύλο Πολάκη να παίζει κομβικό ρόλο.
Οπως ειπώθηκε, στις εκλογές της 10ης Σεπτεμβρίου δικαίωμα ψήφου έχουν τα μέλη του κόμματος, αλλά και όσοι γίνουν μέλη την ημέρα της πρώτης εκλογικής διαδικασίας. Αυτό έγινε και τον Μάιο του 2022. Τότε δεν χρειάστηκε να γίνει επαναληπτική διαδικασία λόγω της μοναδικής υποψηφιότητας του Αλέξη Τσίπρα. 

Η πρόταση της Π.Γ. είναι η Κεντρική Εφορευτική Επιτροπή (ΚΕΦΕ) να έχει πρόεδρο τον καθηγητή Συνταγματικού Δικαίου Γιάννη Δρόσο.  Αποφασίστηκε επίσης η αναστολή της ιδιότητας ενός μέλους του κόμματος που έχει επιλέξει να κατέβει υποψήφιος με άλλο σχήμα στις περιφερειακές εκλογές.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT