Εντός και Εκτός: Το –νέο– φάουλ ΝΑΤΟ για τη Μικρασιατική Καταστροφή

Εντός και Εκτός: Το –νέο– φάουλ ΝΑΤΟ για τη Μικρασιατική Καταστροφή

Ασχολούμαστε εδώ και αρκετές ημέρες με την επικοινωνιακή ατμόσφαιρα που έχει καλλιεργήσει η εμφάνιση της υποψηφιότητας του Στέφανου Κασσελάκη για την προεδρία του ΣΥΡΙΖΑ.

3' 39" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΤΟ ΘΕΜΑ

Ασχολούμαστε εδώ και αρκετές ημέρες με την επικοινωνιακή ατμόσφαιρα που έχει καλλιεργήσει η εμφάνιση της υποψηφιότητας του Στέφανου Κασσελάκη για την προεδρία του ΣΥΡΙΖΑ. Γιατί, όμως, ασχολούμαστε; Και, κυρίως, γιατί κάποιοι εκ των «συνταξιούχων» του ΣΥΡΙΖΑ αγωνιούν; Απλά διότι η διαδικασία είναι ανοιχτή. Σε περιόδους συνεδριακών διαδικασιών, η υπόθεση της προεδρίας ενός κόμματος ήταν μια εξίσωση ενδοκομματικών ισορροπιών. Τώρα είναι ανοιχτή σε παράγοντες ανεξέλεγκτους από τους κομματικούς μηχανισμούς που, όπως είναι λογικό, έχουν πλέον γίνει ισχνοί και σχεδόν άχρηστοι. Η Ν.Δ. το έχει ζήσει δύο φορές (το 2009 με τον Αντώνη Σαμαρά και το 2016 με τον νυν πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη). Ισως ήλθε και η ώρα του κομματικού μηχανισμού του ΣΥΡΙΖΑ να δοκιμαστεί αναλόγως.

Η ΣΥΓΚΡΟΥΣΗ

Το ΝΑΤΟ είναι ένας οργανισμός, η γραφειοκρατία του οποίου έχει ως στόχο να εκμηδενίζει τις πιθανές τριβές μεταξύ των 31 κρατών-μελών του. Η Διοίκηση Χερσαίων Δυνάμεων του ΝΑΤΟ με έδρα τη Σμύρνη είτε δεν το έχει ακόμα αντιληφθεί είτε ο χειριστής των λογαριασμών των κοινωνικών δικτύων της LANDCOM στη Σμύρνη απλά τρολάρει. Μέσω «X» (δηλαδή του πρώην Twitter) η LANDCOM ευχήθηκε «μια ευτυχισμένη Ημέρα Νίκης και Ημέρα Τουρκικών Ενόπλων Δυνάμεων στο έθνος που μας φιλοξενεί». Με τον τρόπο αυτό, βέβαια, ουσιαστικά το ΝΑΤΟ συγχαίρει για την τουρκική νίκη το 1922 εναντίον των Ελλήνων, που οδήγησε στη Μικρασιατική Καταστροφή. Το εκνευριστικό της υπόθεσης είναι ότι από τη LANDCOM είχαν κάνει το ίδιο λάθος και πέρυσι το καλοκαίρι, όταν και αναγκάστηκαν, έπειτα από ελληνική αντίδραση, να διαγράψουν τη συγχαρητήρια ανάρτηση. Ηδη πάντως χθες ο επιτετραμμένος της Ελλάδας στη Συμμαχία προχώρησε σε διάβημα προς τη Γραμματεία του ΝΑΤΟ στις Βρυξέλλες.

ΤΟ ΠΡΟΣΩΠΟ

Η πρωθυπουργός της Ιταλίας Τζόρτζια Μελόνι φτάνει σήμερα στην Αθήνα όπου και θα έχει συνάντηση με τον Κυριάκο Μητσοτάκη για μια σειρά από ζητήματα. Στην κορυφή της ατζέντας βρίσκονται οι κοινές προκλήσεις που αντιμετωπίζουν οι δύο χώρες, και συγκεκριμένα το μεταναστευτικό και η οικονομία, ενώ ανάλογης σημασίας είναι οι επαφές μεταξύ Αθηνών και Ρώμης στα ενεργειακά ζητήματα. Η Ιταλία είναι μια μεγάλη χώρα του Νότου και εκκρεμούσε μια συνάντηση ανάμεσα στους δύο ηγέτες πριν ακόμα γίνουν οι δύο εκλογικές αναμετρήσεις στην Ελλάδα. Στο ενεργειακό υπάρχει υπό ανάπτυξη μια συμφωνία ηλεκτρικής σύνδεσης ήδη από το 2019, την οποία η Ελλάδα επιθυμεί να επιταχύνει ώστε να αυξηθούν οι εξαγωγές προς την Ιταλία. Σκοπός είναι, ει δυνατόν, η Ελλάδα να αρχίσει να λειτουργεί όχι μόνο ως κόμβος αλλά και παραγωγός ενέργειας. Από την ιταλική πλευρά αναμένεται να ζητηθεί κοινή στάση για μετακύλιση της αναστολής εφαρμογής του Συμφώνου Σταθερότητας μέχρι τις ευρωεκλογές του επόμενου Ιουνίου. Είναι γνωστό ότι ο κ. Μητσοτάκης έχει ζητήσει να γίνει συζήτηση σε επίπεδο ηγετών για τους νέους δημοσιονομικούς κανόνες και επί τούτου είχαν γίνει σχετικές επαφές και με την κ. Μελόνι. Ως προς τα εξοπλιστικά, είναι γνωστό το ενδιαφέρον της Ιταλίας να συμμετάσχει στη ναυπήγηση νέων κορβετών του Π.Ν., αλλά στην παρούσα φάση σίγουρα το συγκεκριμένο θέμα δεν βρίσκεται σε προτεραιότητα.

Ο ΤΟΠΟΣ

Το Τολέδο της Ισπανίας, όπου το τελευταίο 24ωρο εναλλάσσονται στις άτυπες συνόδους της Ε.Ε. ο υπουργός Εξωτερικών Γιώργος Γεραπετρίτης και ο υπουργός Εθνικής Αμυνας Νίκος Δένδιας. Τα πράγματα είναι πολύ σοβαρά και ο Αύγουστος δεν βγαίνει καλά για την Ευρώπη, ιδιαίτερα μετά την ανατροπή της κυβέρνησης και στην Γκαμπόν. Η Ε.Ε. βρίσκεται στο μέσον ενός πολέμου στην Ουκρανία και ενός ντόμινο κατάρρευσης φιλοδυτικών κυβερνήσεων στη Δυτική Αφρική, μετά το Μάλι, την Μπουρκίνα Φάσο, τον Νίγηρα και τώρα την Γκαμπόν. Ο κόλπος της Γουινέας είναι σημαντικό σημείο και για την Ελλάδα, καθώς αποτελεί στάση και χώρο δραστηριοποίησης του ελληνόκτητου στόλου. Αν σε αυτό το ντόμινο προστεθεί ο κίνδυνος επισιτιστικής κρίσης λόγω της κατάρρευσης της συμφωνίας των σιτηρών, γίνεται αντιληπτό ότι Ουκρανία και Δυτική Αφρική βρίσκονται «πιο κοντά» απ’ ό,τι φαίνεται. Και, βεβαίως, ας μη λησμονείται ότι σε όλες αυτές τις χώρες η Τουρκία έχει κάνει αρκετή διπλωματική προεργασία.

Η ΑΤΑΚΑ

Πέπλο φόβου κάλυψε χθες το κέντρο της Αθήνας. «Οπου υπάρχουν θύλακες εγκληματικότητας που θέλουν την Αθήνα γκέτο και η συντεταγμένη πολιτεία δεν έχει παρέμβει εγώ θα συγκρουστώ». Δεν είναι λόγια που εκστόμισε κάποιος μασκοφόρος εκδικητής, ούτε, βέβαια, ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη που –αλίμονο– σιγά μην ασχολείται με την καταπολέμηση του εγκλήματος. Ηταν τα λόγια του Κώστα Ζαχαριάδη (ΣΚΑΪ), υποψηφίου δημάρχου Αθηναίων με τον ΣΥΡΙΖΑ. Στη συνέχεια ο κ. Ζαχαριάδης πρόσθεσε ότι δεν θα αφήσει την Ακροδεξιά «να μονοπωλήσει το πρόβλημα» της εγκληματικότητας αλλά θα πάει στις υποβαθμισμένες γειτονιές «για το συλλογικό και ατομικό της ασφάλειας». Θα το… συζητήσουν μέχρι τελικής πτώσεως.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT