Βουλή: Σκληρή αντιπαράθεση με βαριές εκφράσεις για τις πυρκαγιές

Βουλή: Σκληρή αντιπαράθεση με βαριές εκφράσεις για τις πυρκαγιές

Οι πολιτικοί αρχηγοί «διασταύρωσαν τα ξίφη» τους στη συζήτηση για τις πυρκαγιές στη Βουλή

5' 10" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Σκληρή αντιπαράθεση σημειώθηκε στη συζήτηση, σε επίπεδο πολιτικών αρχηγών, για τις πυρκαγιές, στη Βουλή. 

Εν μέσω κριτικών για τις καταστροφές, ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, προανήγγειλε, μεταξύ άλλων, την προμήθεια νέων Canadair (CL-515) από το 2026 και περισσότερων από 100 drones, αρχής γενομένης από την επόμενη αντιπυρική περίοδο.

Προανήγγειλε επίσης αυστηροποίηση των ποινών για εμπρησμό, με αύξηση των προστίμων και ποινές άμεσης φυλάκισης, ενώ αναφέρθηκε σε νέες προσλήψεις, κάνοντας λόγο για 500 δασολόγους, 1.000 πυροσβέστες, νέο εποχικό προσωπικό και αύξηση του αριθμού δασοκομάντος.

Παράλληλα, ο κ. Μητσοτάκης στάθηκε στις δυνατότητες που προσφέρει η τεχνολογία και ειδικότερα προανήγγειλε νέα συστήματα έγκαιρης προειδοποίησης και παρέμβασης, αισθητήρες μέτρησης θερμοκρασίας, κάμερες σε όλους τους αρχαιολογικούς χώρους και στα δάση υψηλού κινδύνου αλλά και ψηφιακή πλατφόρμα στο κτηματολόγιο που θα εντοπίζει τα ακαθάριστα οικόπεδα.

Μητσοτάκης: Δε μπορούμε να προστατεύσουμε 70 εκατ. στρέμματα με δάσος

Ο κ. Μητσοτάκης ανέφερε πως «κάποιες χρονιές είναι καλές, ως προς τις καμένες εκτάσεις και κάποιες είναι πολύ κακές. Το ίδιο ισχύει για την Πορτογαλία, την Ισπανία, την Κροατία. Η Ελλάδα τα τελευταία χρόνια είχε τρεις πολύ κακές χρονιές, το 2007, το 2021 και φέτος».

«Αν πιστεύετε μέσα στην αφέλειά σας ότι μπορούμε να προστατεύσουμε 70 εκατ. στρέμματα με δάσος, τότε είστε από άλλη πλανήτη. Και επειδή εγώ έρχομαι από τον πλανήτη Γη, κύριο μέλημά μας είναι η προτεραιοποίηση, πολύ απλά διότι ούτε τους πόρους έχουμε, ούτε τις δυνάμεις», πρόσθεσε ο πρωθυπουργός. 

Απευθυνόμενος στον πρόεδρο της κοινοβουλευτικής ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ, ο κ. Μητσοτάκης είπε ότι το 2018 κάηκαν μόλις 120.000 στρέμματα, αλλά χάθηκαν και 104 ψυχές, στο Μάτι. 

Στρεφόμενος στη Ζωή Κωνσταντοπούλου, ο Κ. Μητσοτάκης είπε: «αυτοί οι αξιωματικοί, μπορεί σήμερα να δίνουν τη μάχη στο μέτωπο της Δαδιάς και ακούν εσάς να τους απειλείτε να τους βάλετε φυλακή». Και συμπλήρωσε: «Είναι πολύ ανέντιμο αυτό και δεν παραπέμπει σε αρχηγό πολιτικού κόμματος, αλλά σε κάτι άλλο».

Για τους μετανάστες που έχασαν τη ζωή τους στη φωτιά στο δάσος της Δαδιάς, ο πρωθυπουργός προέτρεψε τους συνομιλητές τους να αναρωτηθούν «ποιοι τους πήγαν εκεί και ποιες είναι αυτές οι ΜΚΟ που έχουν “καθαρή εικόνα;”».

Απαντώντας στον Κυριάκο Βελόπουλο χαρακτήρισε «τεράστιες σαχλαμάρες» τα περί επιβραδυντικού υγρού που έσβησε τη φωτιά στην Πάρνηθα. «Τα ελικόπτερα και τα Canander δεν χρησιμοποιούν επιβραδυντικό υγρό, καθώς προμηθεύονται νερό από τη θάλασσα. Μόνο τα PZL χρησιμοποιούν επιβραδυντικό».

Φάμελλος: Κρυπτόμενος πρωθυπουργός ψάχνει μίζερα δικαιολογίες

«Δεν έχουμε ακούσει ακόμα ούτε λογοδοσία ούτε απόδοση ευθυνών στη σημερινή συζήτηση, ό,τι λογοπαίγνια και να κάνετε», ανέφερε ο πρόεδρος της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ, Σωκράτης Φάμελλος, κατά τη δευτερολογία του στη συζήτηση στη Βουλή για τις πυρκαγιές. Χαρακτήρισε τον κ. Μητσοτάκη ως «κρυπτόμενο πρωθυπουργό που ψάχνει μίζερα δικαιολογίες ακόμα και στον ”στρατηγό άνεμο”».

Είπε ότι «μας ανησυχεί ιδιαίτερα που δεν ακούσαμε καμία συγγνώμη και καμία ανάληψη ευθύνης, καμία παραίτηση. Επίσης δεν ακούσαμε τίποτα για το τραγικό περιστατικό με την έκρηξη στην αποθήκη πυρομαχικών στη Νέα Αγχίαλο. Έχετε επιλεκτική μνήμη;». Σχολίασε δε ότι ο κ. Μητσοτάκης προσπάθησε με την πρωτολογία του «εκ των προτέρων να πει μικρόψυχους όποιον θα του έκανε κριτική για να αποφύγει την ευθύνη του».

Ο κ. Φάμελλος σημείωσε ότι «καταθέσαμε προτάσεις για θεσμικές αλλαγές, όμως δεν ακούσαμε ούτε κουβέντα για θεσμικές αλλαγές, καμία μεταρρυθμιστική πρόταση». «Δεν υπάρχει καμία έμπνευση, ούτε καν για ένα επικοινωνιακό παιχνίδι;», σχολίασε.

Ανέφερε ακόμη ότι το κλίμα ανασφάλειας δεν οφείλεται μόνο στα τραγικά ατυχήματα και τις πυρκαγιές «αλλά και σε μια άλλη πολιτική που ασκείτε για τα ζητήματα της οικονομικής πολιτικής που δημιουργούν και άλλα ζητήματα κοινωνικής συνοχής».

Ανδρουλάκης: Να πρωταγωνιστήσει η δασική υπηρεσία στην πρόληψη

Τα βέλη του προς τον Κυριάκο Μητσοτάκη εξαπέλυσε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, τονίζοντας πως «η κυβέρνησή του και ο ίδιος δεν είναι μόνο πρωταθλητές σε καμένες εκτάσεις φέτος, αλλά πάνω απ’ όλα είναι πρωταθλητές θράσους και αλαζονείας».

Ο Νίκος Ανδρουλάκης πρόσθεσε πως η κυβέρνηση ψέγει το ΠΑΣΟΚ που κατέθεσε επτά συγκεκριμένες προτάσεις για τις οποίες δεν βρήκε μια κουβέντα να πει, ενώ επεσήμανε ότι μόλις ζοριστεί η κυβέρνηση, διατυπώνει σενάρια συνωμοσίας και δε δίνει καμία απάντηση.

«Τέρμα πια, η αλαζονεία και ο γκεμπελισμός. Επειδή εμφανιστήκατε ως κήνσορας, μια παρατήρηση: Δεν μου αρέσει να κάνω μαθήματα. Αλλά δεν μπορεί με ένα ύφος χιλίων καρδιναλίων, να λέτε ότι δεν ξέρουμε τι λέμε, δεν ξέρουμε τι κάνουμε, μας τα γράφουν», ανέφερε.

Ο κ. Ανδρουλάκης επανέλαβε ότι ο νέος νόμος για την πολιτική προστασία είναι ακόμη ανενεργός, και 25 χρόνια μετά, η επαναφορά της κατάσβεσης στην Δασική Υπηρεσία, με τη μορφή τουλάχιστον που γινόταν στο παρελθόν, είναι ανεπίκαιρη γιατί είμαστε σε άλλη εποχή. «Αυτό που προτείνει το ΠΑΣΟΚ, είναι να πρωταγωνιστήσει η δασική υπηρεσία στην πρόληψη. Η ουσιαστική συνεργασία, με θεσμοθετημένο τρόπο, μεταξύ των υπηρεσιών στην κατάσβεση είναι επιβεβλημένη και ο ρόλος των δασολόγων, δασοπόνων και δασοφυλάκων πρέπει να είναι αναβαθμισμένος στη διαδικασία αυτή», σημείωσε.

Οι πρωτολογίες

Νωρίτερα, κατά τη διάρκεια της πρωτολογίας του ο κ. Μητσοτάκης παρουσίασε τα μέτρα και τις παρεμβάσεις για την αντιμετώπιση των συνεπειών των μεγάλων και καταστροφικών πυρκαγιών, τονίζοντας ότι θα αυξηθούν τα πρόστιμα και ότι θα υπάρξει άμεση φυλάκιση για εμπρησμούς ακόμα και από αμέλεια, ενώ έστειλε το μήνυμα ότι «η κλιματική κρίση είναι εδώ» και ότι «οι φωτιές δεν έχουν κομματικό χρώμα».

Παράλληλα, ενημέρωσε για τη θεσμοθέτηση του evrospass ενώ προανήγγειλε και τη δημοσιοποίηση ενός μεσοπρόθεσμου σχεδίου ανασυγκρότησης. «Χρειαζόμαστε ένα νέο μοντέλο παραγωγικής εκμετάλλευσης των δασών. Είναι αδιέξοδο να προβάλλουμε μοιρολατρικά τη σκοτεινιά της συγκυρίας στο μέλλον», ανέφερε.

Από την πλευρά του ο πρόεδρος της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ, Σωκράτης Φάμελλος, τόνισε ότι «είναι ανήκουστο ότι φτάσαμε ξανά σε μια συζήτηση, γιατί έχουμε ανήκουστες, ανυπολόγιστες και αναντίστρεπτες ζημιές, ζωές, περιβάλλον, προστατευόμενες περιοχές, βασικές υποδομές, εμβληματικά οικοσυστήματα, όπως η Δαδιά και η Πάρνηθα, κινδύνεψαν πόλεις, πρωτεύουσες νομών, εκκενώθηκε το μεγαλύτερο περιφερειακό νοσοκομείο στη βόρεια Ελλάδα, ανατινάχθηκε αποθήκη πυρομαχικών, κινδύνευσαν στρατιωτικές εγκαταστάσεις».

«Αφήσατε τη χώρα μας ανέτοιμη και αθωράκιστη απέναντι σε αυτόν τον πραγματικό κίνδυνο. Και η εξέλιξη των πυρκαγιών και οι επιπτώσεις τους είναι δική σας πολιτική ευθύνη. Και οφείλω να πω και προσωπική σας ευθύνη κ. Μητσοτάκη…». «Εκθέτετε τη χώρα, την ασφάλεια των πολιτών. Περιμένουμε και τη λογοδοσία και την ευθύνη», πρόσθεσε.

«Η πύρινη κόλαση στη Δαδιά χαρακτηρίζεται ως η καταστροφικότερη πυρκαγιά, από το 2001 που γίνεται η καταγραφή (…) Η κλιματική αλλαγή είναι εδώ και θα βρισκόμαστε αντιμέτωποι με ακραία φαινόμενα» , επισήμανε νωρίτερα ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ – ΚΙΝΑΛ, Νίκος Ανδρουλάκης, κατά την τοποθέτησή του.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT