Εντός και Εκτός: Οι Διόσκουροι του ΚΚΕ: Κουτσούμπας – Παφίλης

Εντός και Εκτός: Οι Διόσκουροι του ΚΚΕ: Κουτσούμπας – Παφίλης

Συμπληρώνονται δύο εβδομάδες από την έναρξη των πυρκαγιών στον Εβρο και το ενδιαφέρον για τη δραματική οικολογική καταστροφή σε έναν από τους πιο πλούσιους βιότοπους της ηπείρου ευλόγως ξεπερνάει κατά πολύ τα ελληνικά σύνορα

3' 27" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΤΟ ΘΕΜΑ

Συμπληρώνονται δύο εβδομάδες από την έναρξη των πυρκαγιών στον Εβρο και το ενδιαφέρον για τη δραματική οικολογική καταστροφή σε έναν από τους πιο πλούσιους βιότοπους της ηπείρου ευλόγως ξεπερνάει κατά πολύ τα ελληνικά σύνορα. Χθες η Πρόεδρος της Δημοκρατίας Κατερίνα Σακελλαροπούλου ενημέρωσε τον Γερμανό ομόλογό της Φρανκ-Βάλτερ Σταϊνμάγερ για την κατάσταση που επικρατεί, ενώ τον ευχαρίστησε και για τη συνδρομή από το Βερολίνο. Ο κ. Σταϊνμάγερ ζήτησε από την κ. Σακελλαροπούλου να παραμείνουν σε επαφή για ένα ζήτημα, το οποίο άπτεται άμεσα της κλιματικής κρίσης και απειλεί το περιβάλλον. Με την ευκαιρία, η κ. Σακελλαροπούλου ενημέρωσε τον ομόλογό της για την «κοινή έκκληση για την κλιματική κρίση στη Μεσόγειο» προέδρων των μεσογειακών κρατών της άτυπης ομάδας Arraiolos.

Η ΣΥΓΚΡΟΥΣΗ

Η κυβέρνηση δεν πρόκειται να εγκαταλείψει την υπόθεση Μπελέρη στην τύχη της και οι εκπρόσωποί της το υπενθυμίζουν σε κάθε ευκαιρία. Χθες ο υπουργός Εξωτερικών Γιώργος Γεραπετρίτης ανακεφαλαίωσε λέγοντας ότι έχουν ενημερωθεί προσωπικά όλοι οι υπουργοί των κρατών-μελών της Ε.Ε., ο ύπατος εκπρόσωπος Εξωτερικής Πολιτικής της Ε.Ε. Ζοσέπ Μπορέλ, ο γ.γ. του ΝΑΤΟ Γενς Στόλτενμπεργκ, η Κομισιόν και το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο. Ο κ. Γεραπετρίτης υπογράμμισε μάλιστα, ότι «ειδικώς η ορκωμοσία και ανάληψη καθηκόντων εκ μέρους του κ. Μπελέρη, δεν άπτεται της δικαστικής λειτουργίας στην Αλβανία, αλλά είναι καθαρά ένα ζήτημα πολιτικής βούλησης εκ μέρους της αλβανικής κυβέρνησης. Και για τον λόγο αυτό, η Ελλάδα θα συνεχίσει να εξαντλεί κάθε περιθώριο, έτσι ώστε να καταστεί δυνατό να ορκιστεί δήμαρχος ο κ. Μπελέρης και να εκφρασθεί έτσι με τον καλύτερο τρόπο η βούληση του λαού της Χειμάρρας, όπως ήλθε μέσα από τις δημοτικές εκλογές της 14ης Μαΐου». Αμφισβήτησε, εν ολίγοις, τους ελιγμούς Ράμα και τις αναφορές περί «ανεξαρτησίας» της αλβανικής δικαιοσύνης…

ΤΟ ΠΡΟΣΩΠΟ

Ο Θανάσης Παφίλης. Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΚΚΕ εκπροσώπησε το κόμμα του χθες στην προ ημερησίας διατάξεως συζήτηση για τις πυρκαγιές, καθώς ο γ.γ. Δημήτρης Κουτσούμπας μεταφέρθηκε προληπτικά για εξετάσεις στο νοσοκομείο «Γεώργιος Γεννηματάς». Ο κ. Κουτσούμπας επισκέφθηκε την παθολογική κλινική, καθώς τις τελευταίες μέρες ήταν ασθενής με λοίμωξη του αναπνευστικού. Τελικά επέστρεψε σπίτι, όπου και παρέμεινε, χωρίς η κατάσταση της υγείας του να εμπνέει κάποια ανησυχία, ήταν ωστόσο αδύνατον να μπορέσει να συμμετάσχει στη χθεσινή συζήτηση στη Βουλή. Βέβαια, όταν στη θέση του βασικού έχεις την πολυτέλεια ως –κοινοβουλευτική– ομάδα να «κατεβάσεις» κάποιον όπως ο Θανάσης Παφίλης, τότε η έννοια της αντικατάστασης δεν έχει στην πραγματικότητα κάποιο νόημα. Ο Δημήτρης Κουτσούμπας και ο Θανάσης Παφίλης, οι… Διόσκουροι του ΚΚΕ, εκτός από (σχεδόν) συνομήλικοι, κατάγονται από τη Φθιώτιδα, ένα μόνο από τα πολλά κοινά στοιχεία που έχουν. Η πράσινη μετάβαση «είναι ο πραγματικός εμπρηστής των δασών, όπως και ο καπιταλιστικός δρόμος ανάπτυξης, που είναι ασυμβίβαστος με την προστασία του περιβάλλοντος και της ανθρώπινης ζωής», είπε μεταξύ άλλων ο κ. Παφίλης, κάτι που σίγουρα θα μπορούσε να πει με τις ίδιες λέξεις και ο κ. Κουτσούμπας στη χθεσινή συζήτηση. Η στήλη εύχεται περαστικά στον κ. Κουτσούμπα.

Ο ΤΟΠΟΣ

Το Στρασβούργο και το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Δικαιωμάτων του Ανθρώπου (ΕΔΔΑ), όπου προφανώς δεν χωρούν πονηριές. Το Δικαστήριο επέστρεψε την προσφυγή του Αμβροσίου Λενή (τέως μητροπολίτη Αιγιαλείας και Καλαβρύτων) ως απαράδεκτη. Ο πρώην ιεράρχης είχε προσπαθήσει να αιτιολογήσει ομοφοβικό άρθρο του. Το άρθρο του κ. Αμβροσίου, σύμφωνα με το ΕΔΔΑ, «περιλάμβανε υποκίνηση σε βία και απάνθρωπη ρητορική μίσους κατά μιας ομάδας ανθρώπων που προσδιορίζονται βάσει του σεξουαλικού τους προσανατολισμού». Στο σκεπτικό της απόφασης τονίζεται ότι «η καταγγελία του προσφεύγοντος δεν προσελκύει, υπό το πρίσμα του άρθρου 17 της ΕΣΔΑ (κατάχρηση δικαιώματος), την προστασία που παρέχει το άρθρο 10 της ΕΣΔΑ (ελευθερία έκφρασης)».

Η ΑΤΑΚΑ

«Αναγνωρίζοντας ότι η δημόσια τηλεόραση αποτελεί το μοναδικό θεσμικό βήμα για τη διεξαγωγή συντεταγμένου διαλόγου ανάμεσα στους υποψηφίους δημάρχους των πολιτικών δυνάμεων που σέβονται τις αρχές της δημοκρατίας, παρακαλώ θεωρείστε αυτονόητη τη συμμετοχή μου. Η ξεκάθαρη παράθεση των προγραμμάτων και η σύγκριση των θέσεων όλων μας, στο πλαίσιο ενός debate, μόνο χρήσιμη μπορεί να αποβεί για τους δημότες». Αυτά περιλαμβάνει επιστολή του δημάρχου Αθηναίων προς τον πρόεδρο της ΕΡΤ Κωνσταντίνο Ζούλα. Ουσιαστικά ο κ. Μπακογιάννης απαντάει θετικά στην πρόταση του υποψηφίου δημάρχου Χάρη Δούκα (ΠΑΣΟΚ) για τη διεξαγωγή τηλεμαχίας, με την οποία συμφωνεί και ο Κώστας Ζαχαριάδης (ΣΥΡΙΖΑ). Αν μπορεί να βγει κάτι από το debate, είναι μια άλλη συζήτηση.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT