Δεν υπάρχει πρόσκληση για συνάντηση Δένδια – Γκιουλέρ

Δεν υπάρχει πρόσκληση για συνάντηση Δένδια – Γκιουλέρ

Το υπ. Αμυνας διαψεύδει τουρκικά δημοσιεύματα

3' 0" χρόνος ανάγνωσης

Το αμέσως επόμενο χρονικό διάστημα δεν προγραμματίζεται να υπάρξει κάποια συνάντηση στην Αθήνα ανάμεσα στους υπουργούς Εθνικής Αμυνας Ελλάδας και Τουρκίας, Νίκο Δένδια και Γιασάρ Γκιουλέρ, καθώς όπως γνωστοποιήθηκε από την ελληνική πλευρά δεν έχει υπάρξει καν σχετική πρόσκληση.

«Σχετικά με τα αναφερόμενα σε ΜΜΕ της Τουρκίας περί επίσκεψης του Τούρκου υπουργού Αμυνας κ. Γιασάρ Γκιουλέρ στην Αθήνα, επισημαίνεται ότι δεν έχει υπάρξει πρόσκληση», ανέφεραν χθες ατύπως, λίγα λεπτά μετά τις 3 μ.μ., πηγές του ελληνικού υπουργείου Εθνικής Αμυνας, διαψεύδοντας εμμέσως τις πληροφορίες που δημοσιεύθηκαν σε τουρκικά ΜΜΕ σχετικά με το θέμα. Αν και οι δύο άνδρες έχουν συνομιλήσει τηλεφωνικά, η συνάντησή τους και –κατ’ επέκταση– όλες οι διαδικασίες επαναπροσέγγισης που αφορούν τα υπουργεία Εθνικής Αμυνας θα μεταφερθούν σε μεταγενέστερο χρόνο.

Ανάμεσα σε αυτές τις διαδικασίες περιλαμβάνονται, πιθανότατα, και τα μέτρα οικοδόμησης εμπιστοσύνης (ΜΟΕ) σε επίπεδο υπουργείων Εθνικής Αμυνας.

Με αφορμή αναφορές στα τουρκικά ΜΜΕ, το υπουργείο Αμυνας διευκρινίζει πως «δεν έχει υπάρξει πρόσκληση».

Η ουσιαστική τήρηση αποστάσεων από το υπουργείο Εθνικής Αμυνας οφείλεται αφενός στην ανάγκη να ελεγχθεί η ροή πληροφοριών που φθάνουν από την Τουρκία, αφετέρου στην εκτίμηση ότι τα βήματα που πρέπει να γίνουν στο πλαίσιο της επανεκκίνησης πρέπει να είναι πιο αργά και σταθερά. Υπενθυμίζεται ότι τα αρχικά σενάρια συνάντησης Δένδια – Γκιουλέρ στην Αθήνα είχαν διαχυθεί μέσω του CNN Turk.

Οι υπόλοιπες προγραμματισμένες επαφές θα πραγματοποιηθούν, πάντως, κανονικά. Οι υπουργοί Εξωτερικών Γιώργος Γεραπετρίτης και Χακάν Φιντάν την ερχόμενη Τρίτη στην Αγκυρα θα συζητήσουν για την πρόοδο που έχει γίνει τους τελευταίους μήνες μετά το Βίλνιους, και θα προετοιμάσουν την επόμενη συνάντηση του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη με τον πρόεδρο της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν στη Νέα Υόρκη (18-20 Σεπτεμβρίου). Ενώ το επόμενο χρονικό διάστημα (Οκτώβριος και Νοέμβριος) θα γίνουν συναντήσεις στο επίπεδο της θετικής ατζέντας (Κώστας Φραγκογιάννης) και του πολιτικού διαλόγου (υπηρεσιακή ηγεσία υπουργείου Εξωτερικών).

Δήλωση Κιλίτς

Εν τω μεταξύ, χθες ο σύμβουλος του κ. Ερντογάν για διπλωματικά θέματα, Ακίφ Τσαγατάι Κιλίτς, σημείωσε ότι οι δύο πλευρές πρέπει να βρίσκονται στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων. Οπως μεταδίδει ο ανταποκριτής της «Κ» στην Κωνσταντινούπολη Μανώλης Κωστίδης, ο κ. Κιλίτς σημείωσε, μεταξύ άλλων, ότι «δεν υπάρχει κανένα πρόβλημα μεταξύ του τουρκικού και του ελληνικού λαού. Επομένως, υπό αυτή την έννοια προσπαθούμε να κινηθούμε προς το μέλλον σε μια πιο θετική ατμόσφαιρα». Ο κ. Κιλίτς, βέβαια, επανέλαβε τις πολύ σκληρές απόψεις της Αγκυρας για το Κυπριακό. Κατά τον κ. Κιλίτς η Κυπριακή Δημοκρατία, «η οποία είναι σήμερα μέλος της Ευρωπαϊκής Ενωσης, δεν αντιπροσωπεύει ολόκληρο το νησί, υπάρχει μια περιοχή που δεν αποτελεί μέρος ολόκληρου του νησιού, υπάρχει η Τουρκική Δημοκρατία της Βόρειας Κύπρου (σ.σ. ψευδοκράτος) και υπάρχουν Τούρκοι εκεί».

Πέρα, πάντως, από τα ελληνοτουρκικά, τα οποία εκ των πραγμάτων αναλώνουν σημαντικές δυνάμεις της ελληνικής διπλωματίας, τις επόμενες ημέρες αναμένεται να γίνουν ορισμένες άλλες πολύ σημαντικές συναντήσεις.

Τριμερής

Τη Δευτέρα θα πραγματοποιηθεί στη Λευκωσία η τριμερής Σύνοδος Κορυφής Ελλάδας, Ισραήλ και Κυπριακής Δημοκρατίας που είχε αναβληθεί τον περασμένο Ιούλιο λόγω της έκτακτης ιατρικής κατάστασης του Μπέντζαμιν Νετανιάχου. Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, ο πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας Νίκος Χριστοδουλίδης και ο Ισραηλινός πρωθυπουργός θα συζητήσουν για το σύνολο των ζητημάτων της τριμερούς ατζέντας, με την ασφάλεια και την ενέργεια να βρίσκονται στην κορυφή της.

Οι κ. Χριστοδουλίδης και Νετανιάχου θα έχουν διμερείς επαφές την Κυριακή πριν από την άφιξη του Ελληνα πρωθυπουργού τη Δευτέρα. Υπενθυμίζεται ότι η επέμβαση στην οποία υπεβλήθη τον Ιούλιο ο κ. Νετανιάχου (τοποθέτηση βηματοδότη) δεν οδήγησε μόνο σε αναβολή της τριμερούς τον προηγούμενο Ιούλιο, αλλά και της από καιρό προγραμματιζόμενης επίσκεψης του Ισραηλινού πρωθυπουργού στην Αγκυρα.

Η διαδικασία επαναπροσέγγισης Ισραήλ και Τουρκίας εκτιμάται πως θα συνεχιστεί και η επίσκεψη του κ. Νετανιάχου θα πραγματοποιηθεί εν ευθέτω χρόνω.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT