Κυβέρνηση: Οι στροφές του δεκαμήνου

Το πλάνο της Ν.Δ. για την πολιτική σεζόν που ξεκινάει από τη ΔΕΘ και έχει τελικό σταθμό τις ευρωεκλογές του Ιουνίου

4' 27" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η απόσταση από την εκλογική αναμέτρηση της 25ης Ιουνίου, τη σαρωτική επικράτηση της Ν.Δ. και τη δεινή ήττα του ΣΥΡΙΖΑ είναι χρονικά μικρή.

Ομως, η νέα πολιτική περίοδος που ξεκινάει στα τέλη της εβδομάδας με την παρουσία του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη στη ΔΕΘ και τον πρώτο γύρο της διαδικασίας εκλογής της νέας ηγεσίας του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης αναμένεται σημαντική τόσο για τα δύο κόμματα όσο και για το ΠΑΣΟΚ, καθώς το επόμενο δίμηνο θα διαμορφωθούν –με κρίσιμο σταθμό τις αυτοδιοικητικές εκλογές– σε μεγάλο βαθμό οι όροι με τους οποίους η χώρα θα οδηγηθεί στις ευρωεκλογές του προσεχούς Ιουνίου: μια αναμέτρηση στην οποία είναι δεδομένο ότι η Ν.Δ. θα φθάσει από τη θέση του οδηγού, αλλά θα έχει «ιδιαιτερότητες» καθώς:

– Xωρίς να είναι δεδομένο, δεν αποκλείεται να διαδραματίσει ρόλο η λεγόμενη «χαλαρή ψήφος», ενδεχομένως για πρώτη φορά από το 2004. Υπενθυμίζεται πως οι ευρωεκλογές από τότε και στο εξής διεξήχθησαν πολύ εγγύτερα στην ολοκλήρωση της τετραετίας, είχαν ιδιαίτερα έντονο πολιτικό χρώμα και οδήγησαν σε ανατροπές, το 2009 με την εκλογική νίκη του Γιώργου Παπανδρέου, το 2014 ανοίγοντας τον δρόμο για την επικράτηση του Αλέξη Τσίπρα, ενώ το 2019 οδήγησαν τον Κυριάκο Μητσοτάκη στην πρωθυπουργία.

– «Κλείνει» ο εκλογικός κύκλος που άνοιξε πέρυσι τον Μάιο, καθώς η κυβέρνηση εάν επιβεβαιώσει την ηγεμονία της θα έχει «ανοικτό ορίζοντα», αφού δεν θα βρεθεί αντιμέτωπη με άλλες κάλπες πριν από την ολοκλήρωση της τετραετίας.

Η ευκαιρία

Η Ν.Δ., μετά τη σαρωτική επικράτηση του περασμένου Ιουνίου, πέρασε ένα «δύσκολο» καλοκαίρι με σημείο αιχμής κυρίως τις μεγάλες σε έκταση πυρκαγιές, που στον Εβρο συνεχίζουν να δοκιμάζουν τη χώρα. Ομως, το οπλοστάσιο του κ. Μητσοτάκη διαθέτει δύο κρίσιμα όπλα που μπορούν να συμβάλουν στην ανάταξη του πολιτικού κλίματος. Πρώτον, την προώθηση μιας ισχυρής μεταρρυθμιστικής ατζέντας και, δεύτερον, τις επερχόμενες αυτοδιοικητικές εκλογές, όπου για το Μέγαρο Μαξίμου συνιστά ρεαλιστικό στόχο ο χάρτης της χώρας να «βαφτεί και πάλι μπλε».

Σε σχέση με τον κυβερνητικό σχεδιασμό ο πρωθυπουργός θα δώσει το στίγμα το Σαββατοκύριακο από το βήμα της ΔΕΘ, με συνεργάτες του να κάνουν λόγο για «μικρό καλάθι παροχών και μεγάλο καλάθι μεταρρυθμίσεων». Ηδη δείγμα γραφής αποτελεί το μπαράζ νομοσχεδίων που παρουσιάστηκαν στο υπουργικό συμβούλιο της Παρασκευής, όπως διαμορφώθηκαν από τους αρμόδιους υπουργούς σε συνεργασία με το Μέγαρο Μαξίμου και τον υπουργό Επικρατείας Σταύρου Παπασταύρου. Σε σχέση με την πολιτική σκακιέρα είναι προφανές πως όλο το βάρος θα πέσει στις αυτοδιοικητικές εκλογές του επόμενου μήνα – κυρίως στο μέτωπο των περιφερειών. Η Ν.Δ. μπορεί να κυριαρχήσει πλήρως, επικρατώντας και στις 13 περιφέρειες, και θέλει να αποφύγει δυσάρεστες εκπλήξεις που θα θολώσουν την εικόνα της πλήρους ηγεμονίας της. Κλειδί για την επίτευξη των στόχων της Ν.Δ. αποτελούν πρωτίστως το Βόρειο Αιγαίο και η Δυτική Μακεδονία, όπου οι «γαλάζιοι» υποψήφιοι θα βρεθούν αντίπαλοι με ισχυρούς «αντάρτες». Και, δευτερευόντως, η Πελοπόννησος, το Ιόνιο και η Ανατολική Μακεδονία και Θράκη, όπου η μάχη εμφανίζεται, για διαφορετικούς σε κάθε περίπτωση λόγους, πιο αμφίρροπη από ό,τι στις υπόλοιπες περιφέρειες της χώρας.

Οι «σκόπελοι» του ΣΥΡΙΖΑ

Στη Θεσσαλονίκη λέγεται ότι το καλάθι των παροχών θα είναι μικρό, αλλά το καλάθι των μεταρρυθμίσεων μεγάλο.

Σε αντίθεση με ό,τι συμβαίνει με τη Ν.Δ., ο δρόμος για τον ΣΥΡΙΖΑ, ανεξαρτήτως του νικητή στην κούρσα της διαδοχής του Αλέξη Τσίπρα, θα είναι διάσπαρτος από σκοπέλους. Η Κουμουνδούρου καλείται το αμέσως επόμενο διάστημα να διαχειριστεί:

– Το εύρος της συμμετοχής στην εκλογική διαδικασία για την επιλογή αρχηγού με μέτρο σύγκρισης τα 150.000 μέλη του κόμματος που ψήφισαν τον Αλέξη Τσίπρα, αλλά και την επίδοση του Νίκου Ανδρουλάκη στην αντίστοιχη κάλπη του ΠΑΣΟΚ.

– Την προσπάθεια του νέου / της νέας αρχηγού να περάσει επιτυχώς το αναπόφευκτο τεστ της σύγκρισης με τον προκάτοχό του/της που οδήγησε τον ΣΥΡΙΖΑ στην εξουσία.

– Την ανάγκη συντεταγμένης και εξωστρεφούς πορείας που δεν θα πρέπει να θεωρείται δεδομένη υπό το πρίσμα των σφοδρών επιθέσεων που δέχθηκε τις προηγούμενες ημέρες ο υποψήφιος για την ηγεσία Στέφανος Κασσελάκης από προβεβλημένα στελέχη της αριστερής πτέρυγας του κόμματος.

– Τις αυτοδιοικητικές εκλογές στις οποίες παραδοσιακά οι επιδόσεις του ΣΥΡΙΖΑ ήταν χαμηλές.

– Τη διαχείριση της «κληρονομιάς» του κ. Τσίπρα και των κυβερνητικών πεπραγμένων του κόμματος, καθώς η –επώδυνη κατά πάσα πιθανότητα– σχετική συζήτηση θα ανοίξει στην πορεία προς το συνέδριο που θα ακολουθήσει την εκλογή αρχηγού.

Το στοίχημα του ΠΑΣΟΚ

Κρίσιμο θα είναι το επόμενο διάστημα όμως και για τον κ. Ανδρουλάκη. Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ σε πολιτικό επίπεδο με ορόσημο τη ΔΕΘ θα πρέπει να αξιοποιήσει το «κενό» που δημιουργείται στον χώρο της αντιπολίτευσης από την εκλογική διαδικασία στον ΣΥΡΙΖΑ, με προγραμματικές προτάσεις που δεν θα «ακουστούν» μόνο από το παραδοσιακό εκλογικό του ακροατήριο. Επίσης, κρίσιμο είναι το ΠΑΣΟΚ να έχει καλές επιδόσεις στις αυτοδιοικητικές εκλογές και κυρίως στην Περιφέρεια Αττικής, η οποία θα αποτελέσει βαρόμετρο λόγω του πολύ μεγάλου αριθμού ψηφοφόρων της.

Η Χαριλάου Τρικούπη αναμένει ένα καλό «σκορ» στην Αττική, όπου η μάχη της Κεντροαριστεράς θα δοθεί μεταξύ του Σγουρού και του δήμαρχου Ρέντη Γ. Ιωακειμίδη, ενώ προσδοκά μικρές αντίστοιχες νίκες και σε άλλες περιφέρειες, καθώς ήταν στρατηγική επιλογή να μην υπάρξουν συνεργασίες με την Κουμουνδούρου. Σε κάθε περίπτωση, το μεγάλο στοίχημα για το ΠΑΣΟΚ είναι στις ευρωεκλογές να «μεγαλώσει», καθώς στόχος δεν μπορεί πλέον να είναι να περάσει τον ΣΥΡΙΖΑ με ποσοστά της τάξης του 14%-15%, εκμεταλλευόμενο τυχόν περαιτέρω πτώση του τελευταίου, αλλά να καταδείξει πως μεσοπρόθεσμα μπορεί να αμφισβητήσει την κυριαρχία της Ν.Δ., ενώ αντίστοιχη δεν μπορεί παρά να είναι και η στόχευση της Κουμουνδούρου.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT