Εντός και Εκτός: Το ΠΑΣΟΚ μετά τη Μεταπολίτευση;

Εντός και Εκτός: Το ΠΑΣΟΚ μετά τη Μεταπολίτευση;

3' 35" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΤΟ ΘΕΜΑ

«Τα αίτια για τα οποία δεν επιτεύχθηκε η αποτροπή της εξάπλωσης της πυρκαγιάς σε τμήμα του Στρατοπέδου Φύλαξης Πυρομαχικών της 111 Πτέρυγας Μάχης, στην περιοχή “Καράμπα” της Ν. Αγχιάλου, η πλήρης καταγραφή του υλικού, καθώς και η απόδοση ευθυνών αποτελούν αντικείμενο διερεύνησης σχετικής ΕΔΕ και φέρουν βαθμό ασφαλείας “Απόρρητο”, ως εκ τούτου δεν είναι δυνατή η κοινοποίηση των στοιχείων της εξέτασης». Αυτό απάντησε ο υπουργός Εθνικής Αμυνας Νίκος Δένδιας σε ερώτηση βουλευτών της αντιπολίτευσης σχετικά με τα αίτια της πυρκαγιάς που οδήγησε σε εκρήξεις πρόχειρα αποθηκευμένων βομβών γενικής χρήσης τον περασμένο Ιούλιο. Ηταν, φυσικά, αναμενόμενη η παραπομπή στον απόρρητο χαρακτήρα αυτών των εγγράφων. Το ζήτημα είναι αν οι καθ’ ύλην αρμόδιοι που συνέταξαν τα απόρρητα γνωρίζουν και τι πρέπει να γίνει για να μην έχουμε τα ίδια.

Η ΣΥΓΚΡΟΥΣΗ

Ανάμεσα σε δύο κόσμους. Δεν μπορεί να χαρακτηριστεί διαφορετικά αυτό που συμβαίνει τις τελευταίες ημέρες στην Κύπρο και με πολύ χειρότερο και άγριο τρόπο στη Λεμεσό, όπου μασκοφόροι με ρόπαλα επιτέθηκαν σε οποιονδήποτε θεωρούσαν μετανάστη ή πρόσφυγα. Ανάμεσα στους άγρια ξυλοκοπημένους και ένας πολίτης του Κουβέιτ, το οποίο και προχώρησε σε διάβημα προς το υπουργείο Εξωτερικών της Κυπριακής Δημοκρατίας. Ο γενικός διευθυντής του υπουργείου Εξωτερικών Κυριάκος Κούρος, σε μια ασυνήθιστη κίνηση για διπλωμάτη, είπε ότι «αθώοι επισκέπτες στη χώρα μας ήταν ανάμεσα στα θύματα των επεισοδίων στη Λεμεσό, ένας αρκετά σοβαρά. Διέκοψαν τις διακοπές για να αναχωρήσουν εσπευσμένα, έντρομοι! Αμφιβάλλω εάν θα επιστρέψουν ποτέ». Το αυγό του φιδιού φαίνεται ότι έχει εκκολαφθεί στην Κύπρο και η κυβέρνηση δύσκολα θα καταφέρει να κάνει όσα δεν έγιναν για σχεδόν 10 χρόνια. Οι ροπαλοφόροι θα διαδηλώσουν με ξενοφοβικά συνθήματα ξανά αύριο Τετάρτη, ενώ –όπως φάνηκε και από δημόσια αντίδραση του προέδρου της Κυπριακής Δημοκρατίας Νίκου Χριστοδουλίδη– τα πράγματα έχουν ξεφύγει.

ΤΟ ΠΡΟΣΩΠΟ

Ο Νίκος Ανδρουλάκης είναι γεννημένος το 1979. Είναι, δηλαδή, ο πρώτος πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ που γεννήθηκε σε χρονολογία μετά την ίδρυση του κόμματος το 1974 και είναι εκ των πραγμάτων έξω από τον κύκλο των στελεχών του ΠΑΣΟΚ που μεσουράνησαν το αργότερο τη δεκαετία του ’90 και βρίσκονται πλέον είτε στον πάγκο είτε στο σπίτι τους. Το 11,84% και οι 32 έδρες που έφεραν στο ΠΑΣΟΚ οι εκλογές της 25ης Ιουνίου 2023 ήταν αριθμητικά μια ανάσα –καθώς το κόμμα επέστρεψε σε διψήφιο ποσοστό έπειτα από 10 χρόνια–, την ίδια στιγμή όμως επιμήκυνε την εκκρεμότητα του «πόλου» της Κεντροαριστεράς. Θα είναι το ΠΑΣΟΚ, όπως φιλοδοξεί και διακηρύσσει και ο πρόεδρός του; Ή θα είναι ο ΣΥΡΙΖΑ της Αχτσιόγλου και του Κασσελάκη; Την περασμένη Κυριακή στο Ζάππειο οι εναπομείνασες «φυλές» του ΠΑΣΟΚ γιόρτασαν τα 49 χρόνια από την ίδρυση του ΠΑΣΟΚ δίχως να συμφωνούν ακριβώς για τον προσανατολισμό, παρά μόνο στον στόχο. Τα τελευταία χρόνια έχει αναγγελθεί πολλές φορές το τέλος της Μεταπολίτευσης. Είναι συζητήσιμο για όλους, όχι όμως για το ΠΑΣΟΚ. Ακόμη και αν το πλήθος στο Ζάππειο την Κυριακή θύμιζε περισσότερο Ποτάμι και λιγότερο το ΠΑΣΟΚ του ’81…

Ο ΤΟΠΟΣ

Ο τόπος μνήμης του Αουσβιτς. Κάθε λαός διαχειρίζεται τη συλλογική μνήμη του με τον τρόπο που αντιλαμβάνεται το παρελθόν, αλλά και το μέλλον του. Χθες συμπληρώθηκαν 20 χρόνια από την ιστορική «πτήση 301», όταν τρία F-15 της ισραηλινής αεροπορίας πέταξαν πάνω από το Αουσβιτς, τόπο μαρτυρίου για πάνω από ένα εκατομμύριο Εβραίους κατά τη ναζιστική περίοδο. «Βγήκαμε από τις στάχτες εκατομμυρίων θυμάτων, κουβαλάμε τις βουβές κραυγές τους, χαιρετίζουμε τον ηρωισμό τους και υποσχόμαστε να είμαστε ασπίδα του εβραϊκού λαού και της πατρίδας του, του Ισραήλ», ήταν το μήνυμα που ανέγνωσε, ενώ πετούσε πάνω από το Αουσβιτς, ο επικεφαλής του σχηματισμού των τριών F-15. Το «Ποτέ ξανά» δεν είναι απλώς ένας ρητορικός εξορκισμός, αλλά διαρκής υπόμνηση της ανάγκης να αντιστέκεσαι σε εκείνους που θέλουν να σε εξαφανίσουν. Και στο Ισραήλ αυτό δεν το ξεχνούν ποτέ.

Η ΑΤΑΚΑ

«Η σοβαρότητα και η ευθύνη που απορρέει από αυτόν τον ρόλο με απέτρεψαν από το να καταθέσω υποψηφιότητα για την προεδρία του κόμματος». Αυτά είπε (ΕΡΤ3), μεταξύ άλλων, ο πρόεδρος της κοινοβουλευτικής κμάδας του ΣΥΡΙΖΑ Σωκράτης Φάμελλος. Αν και η δήλωση του κ. Φάμελλου μπορεί να χωρέσει αρκετές αναγνώσεις, ο πρόεδρος της Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ με τον τρόπο αυτό μάλλον επιχείρησε να διαχωρίσει τη θέση του από τον εσωτερικό καβγά που τις τελευταίες εβδομάδες ταλανίζει τα ενδότερα του κόμματος και έχει ως επίκεντρο το πρόσωπο του Στέφανου Κασσελάκη. Ο κ. Φάμελλος, πάντως, μετά μια περίοδο περίπου δυόμισι μηνών θα παραδώσει ακριβώς ό,τι παρέλαβε.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT