Εντός και Εκτός: Από το ΚΚΣΕ στον Κασσελάκη

Εντός και Εκτός: Από το ΚΚΣΕ στον Κασσελάκη

3' 27" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΤΟ ΘΕΜΑ

Το μενού των υπουργών Εξωτερικών στην Αγκυρα ήταν χθες εξαιρετικά πλούσιο, καθώς, όπως μας πληροφόρησε ο Μανώλης Κωστίδης εγκαίρως, έφαγαν: ως πρώτο πιάτο σαρμάδες, κόκκινο λάχανο, αυγοτάραχο με ταχίνι αλλά και χούμους. Ακολούθησαν τα ορεκτικά με φακόσουπα με κύμινο και ντολμάδες αποξηραμένης μελιτζάνας. Το κυρίως πιάτο περιλάμβανε κότσι αρνιού με πιλάφι, ενώ ακολούθησε γλυκό με μπακλαβάδες και κρέμα με μαστίχα και παγωτό. Οπως και να κύλησαν οι συνομιλίες ανάμεσα στον Γιώργο Γεραπετρίτη και στον Χακάν Φιντάν, είναι δεδομένο ότι –μετά τόσο φαγητό– το επιτελείο του υπουργού Εξωτερικών θα πρέπει να δυσκολεύτηκε πολύ να μετακινηθεί. Δεδομένου, μάλιστα, ότι ο κ. Γεραπετρίτης έπρεπε να προλάβει να επισκεφθεί και την πρεσβεία στην Αγκυρα πριν μεταβεί στο αεροδρόμιο…

Η ΣΥΓΚΡΟΥΣΗ

Για την ψυχή του ΣΥΡΙΖΑ, έχει ενδιαφέρον από όποια πλευρά και αν το δει κάποιος. Ο ίδιος ο ΣΥΡΙΖΑ είναι ένα κόμμα επιγόνων που αποκόπηκαν σε διαφορετικές φάσεις από το ΚΚΕ. Περιττό να γίνει αναδρομή στις διάφορες διασπάσεις πριν από 55 ή 30 χρόνια. Επί της ουσίας έφυγαν από το ΚΚΕ προκειμένου να ξεφύγουν από το πολύ στενά ορισμένο πλαίσιο της κομμουνιστογενούς Αριστεράς και τον στενό κορσέ του πάλαι ποτέ Κ.Κ. Σοβιετικής Ενωσης. Αυτά που συμβαίνουν τις τελευταίες ημέρες στο εσωτερικό του ΣΥΡΙΖΑ, όμως, μάλλον υποδηλώνουν ότι κάποιοι πρώην «σύντροφοι» έχουν μετανιώσει που τότε δεν έμειναν στο ΚΚΕ. Τουλάχιστον αυτό προκύπτει από την υποδοχή της υποψηφιότητας του Στέφανου Κασσελάκη. «Αριστερά του χαβιαριού», λέει ο ένας, «πολιτικός του Instagram» ο άλλος, «φαινόμενο της μεταπολιτικής» ο δείνα. Ολα αυτά… ο Κασσελάκης. Πού να εκλεγεί κιόλας… Το μόνο βέβαιο είναι ότι μετά τις ενδοκομματικές εκλογές για ανάδειξη προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ δεν θα πλήξουμε καθόλου.

ΤΟ ΠΡΟΣΩΠΟ

Η Ντόρα Μπακογιάννη. Με αφορμή τη χθεσινή συνάντηση του Γιώργου Γεραπετρίτη και του Χακάν Φιντάν στην Αγκυρα, αποφάσισε να τοποθετηθεί δημοσίως για την προοπτική κάποιας ελληνοτουρκικής συμφωνίας. Η κ. Μπακογιάννη, επί σειράν ετών υπουργός Εξωτερικών η ίδια και πολύπειρη πολιτικός, εκτίμησε (ΣΚΑΪ) ότι «απέχουμε πολύ από συμφωνία με την Τουρκία», σημειώνοντας πάντως ότι υπάρχει ανοιχτό παράθυρο ευκαιρίας. Κατά την κ. Μπακογιάννη, η Τουρκία πρέπει να αντιληφθεί ότι η Ελλάδα και η Κύπρος είναι «διαβατήριο» για τη Δύση. Ενώ πρόσθεσε ότι «η ατυχία της Ελλάδας και της Τουρκίας είναι πως όταν είχαμε ισχυρούς ηγέτες στην Τουρκία, είχαμε αδύναμους στην Ελλάδα και το αντίθετο. Αυτός ήταν από τους λόγους που δεν μπορέσαμε να λύσουμε τα προβλήματά μας. Είναι βέβαιο ότι αυτή τη στιγμή κάτι τέτοιο δεν ισχύει». Η κ. Μπακογιάννη γνωρίζει από πρώτο χέρι ότι δίχως καλή επικοινωνία ανάμεσα σε δύο ηγέτες, ακόμη και στην περίπτωση χωρών με λιγότερα προβλήματα από αυτά που έχουν να λύσουν Ελλάδα και Τουρκία, δεν μπορεί να προχωρήσει τίποτα. Σε αυτή τη φάση, φαίνεται ότι η επικοινωνία Κυριάκου Μητσοτάκη και Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν είναι λειτουργική. Ας ελπίσουμε ότι θα μείνει έτσι.

Ο ΤΟΠΟΣ

Τρία χρόνια μετά τον θάνατο του καταδρομέα Κωνσταντίνου Μελιγκώνη, πολλοί επίσημοι, και πολύ περισσότεροι συνάδελφοι και φίλοι του άτυχου λοχία, ο οποίος τη νύχτα της 3ης προς 4η Σεπτεμβρίου 2020 σκοτώθηκε έπειτα από νυχτερινό εκπαιδευτικό άλμα, βρέθηκαν στον ιερό ναό της Αγίας Ευφημίας στη Νέα Χαλκηδόνα για να τιμήσουν τη μνήμη του. Ηδη από το 2021 στη Νέα Χαλκηδόνα μια πλατεία μετονομάστηκε σε πλατεία Λοχία (ΠΖ) Κωνσταντίνου Μελιγκώνη, η οποία κοσμείται και από προτομή του. Στο μνημόσυνο παρέστη ο αρχηγός ΓΕΕΘΑ Κωνσταντίνος Φλώρος αλλά και ο διοικητής της Διοίκησης Ειδικού Πολέμου (ΔΕΠ) Δημήτρης Χούπης, ενώ τελετή έγινε και προχθές στην έδρα του Ειδικού Τμήματος Αλεξιπτωτιστών (ΕΤΑ). Οι πολλοί, σιωπηλοί και προσωπικοί φίλοι του Κωνσταντίνου Μελιγκώνη τον θυμούνται και υποστηρίζουν την οικογένειά του όλα αυτά τα χρόνια.

Η ΑΤΑΚΑ

«Εδώ πιεζόμαστε, εκεί δεν έχουν να φάνε», είπε, ειρήσθω εν παρόδω, ο υπουργός Μετανάστευσης Δημήτρης Καιρίδης στην τηλεόραση του ΣΚΑΪ χθες το πρωί, αναφερόμενος μεταξύ άλλων στο διεθνές περιβάλλον που διαμορφώνεται λόγω των πολλαπλών παρενεργειών της έλλειψης σιτηρών και της απουσίας συμφωνίας ανάμεσα στο Κίεβο και στη Μόσχα. Η αποστροφή του κ. Καιρίδη παρεξηγήθηκε, με αντιπολιτευτική στόχευση. Ωστόσο, δεν είχε, προφανώς, στόχο να συγκρίνει την Ευρώπη και την Αφρική, να υποστηρίξει δηλαδή ότι πρέπει να είμαστε ευχαριστημένοι στην Ελλάδα διότι τουλάχιστον έχουμε να φάμε, αλλά να υπογραμμίσει το μέγεθος της κρίσης και της αστάθειας που προκαλεί αυτή η κατάσταση, με πλέον ενδεικτικά τα τελευταία πραξικοπήματα.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT