Κυβέρνηση: Πυρκαγιές και πλημμύρες αλλάζουν την ατζέντα της ΔΕΘ

Κυβέρνηση: Πυρκαγιές και πλημμύρες αλλάζουν την ατζέντα της ΔΕΘ

Τις κινήσεις για την αναδιοργάνωση του Δημοσίου θα παρουσιάσει ο κ. Μητσοτάκης

2' 22" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Οι τεράστιες πυρκαγιές κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού, με κυριότερη αυτή του Εβρου, που ήταν η χειρότερη στην Ελλάδα της τελευταίας 20ετίας, αλλά και τα πλημμυρικά φαινόμενα που αντιμετωπίζει τα τελευταία 24ωρα η χώρα λόγω των μεγάλων βροχοπτώσεων, δείχνουν τον δρόμο για το πόσο επιτακτική είναι η ανάγκη επανασχεδιασμού του κράτους σε πολλαπλά επίπεδα.

Η πραγματικότητα αυτή οδηγεί εκ των πραγμάτων τον πρωθυπουργό να ρίξει μεγάλο βάρος στην αναδιοργάνωση της κρατικής μηχανής, κάτι που έθιξε και δημόσια κατά την πρόσφατη συνάντησή του με την Πρόεδρο της Δημοκρατίας Κατερίνα Σακελλαροπούλου.

«Πρέπει να ξεκινήσουμε και πάλι τον σχεδιασμό για ένα κράτος το οποίο θα είναι ολοένα και πιο ανθεκτικό», είπε, κάνοντας και τη δυσοίωνη πρόβλεψη πως τα ανέμελα καλοκαίρια, έτσι όπως τα ξέραμε ή όπως υπήρχαν ενδεχομένως στο φαντασιακό μας υποσυνείδητο, θα πάψουν να υπάρχουν.

Η πιεστική αυτή κατάσταση, όπως διαμορφώνεται από την ίδια την πραγματικότητα, αναμένεται να κυριαρχήσει και στην ομιλία του στη ΔΕΘ, όπου ο πρωθυπουργός αναμένεται να μιλήσει εκτενώς για το πώς η κρατική μηχανή μπορεί να γίνει ισχυρότερη και αποτελεσματικότερη απέναντι σε τέτοια φαινόμενα.

Οι εξαγγελίες

«Ο επανασχεδιασμός του κράτους θα αποτελεί βασικό κομμάτι της ομιλίας του πρωθυπουργού», λέει στην «Κ» κυβερνητική πηγή, θυμίζοντας πως ούτως ή άλλως ο εκσυγχρονισμός του κράτους αποτελούσε κεντρική προεκλογική δέσμευση του Κυριάκου Μητσοτάκη.

Η ίδια πηγή, εξηγώντας το σκεπτικό, αναφέρει πως η αναδιάρθρωση κρίσιμων κρατικών δομών ξεκινάει από τον δημόσιο τομέα, που καλείται να δώσει σε βάθος χρόνου καλύτερα στελέχη. Ως εκ τούτου ο πρωθυπουργός θα μιλήσει αναλυτικά για την ανάγκη αναδιοργάνωσης του Δημοσίου, με την εισαγωγή νέων διαδικασιών πρόσληψης, αξιολόγησης και χρηματικής επιβράβευσης για την αποτελεσματικότητα ή αντίστοιχα ποινών για την αναποτελεσματικότητα των στελεχών.

Το συγκεκριμένο σχέδιο, ωστόσο, θα έχει μακροπρόθεσμα αποτελέσματα, ενώ τα προβλήματα, όπως φάνηκε τους τελευταίους μήνες, χρειάζoνται επεμβάσεις που θα έχουν άμεσα αποτελέσματα.

Νέες προτεραιότητες μετά τις καταστροφικές πυρκαγιές του καλοκαιριού και τα πλημμυρικά φαινόμενα των τελευταίων ημερών.

Ετερος βασικός στόχος που μπορεί να έχει άμεσα αποτελέσματα είναι η αναμόρφωση της διακυβέρνησης των ΟΤΑ, όπως φάνηκε και από την αναφορά του κ. Μητσοτάκη στο τελευταίο υπουργικό συμβούλιο, όταν είπε πως οι στόχοι των δήμων θα αναρτώνται πλέον δημόσια και ανάλογα τα αποτελέσματα θα λαμβάνουν χρηματοδότηση.

Στο Μέγαρο Μαξίμου είναι πεπεισμένοι πως οι δήμοι μπορούν να κάνουν περισσότερα που θα προστατεύουν τις περιουσίες των πολιτών, αρκεί να υπάρχει καλύτερη οργάνωση και αποτελεσματικότερη απορρόφηση των κονδυλίων.

Παράλληλα με τις αναφορές στην αναδιάρθρωση του κράτους, που από εδώ και στο εξής ιεραρχείται πολύ ψηλά, ο πρωθυπουργός κατά τη διάρκεια της ΔΕΘ θα δώσει βάση σε Δικαιοσύνη, Υγεία και Παιδεία, που αποτελούν τρεις βασικούς τομείς της κρατικής μηχανής, οι οποίοι πρέπει να εκσυγχρονιστούν.

Οσον αφορά τις λεγόμενες παροχές, είναι δεδομένο πως ο πρωθυπουργός θα κρατάει μικρό καλάθι φέτος στην Εκθεση, καθώς θα εστιάσει στο μοντέλο που έχει κατά νου ώστε να παραχθεί επιπλέον πλούτος – και δεν είναι άλλο από την ανάπτυξη.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT